Kuvituskuva

Ympäristöystävällistä laiskuutta

Monet arjen ympäristöteot, kuten jätteiden lajittelu, vaativat jonkin verran viitseliäisyyttä. Joskus on kuitenkin ekologisempaa jättää asioita tekemättä.

Tekemättä jättämisen ekologisuudesta tulee mieleen kaksi esimerkkiä. Ensimmäinen on matkustaminen. Näin aikuisiällä olen pyrkinyt matkustelemaan vain vähän. Kaikki on toki suhteellista, mutta ainakin muihin samanikäisiin verrattuna minun reissuni ovat olleet varsin harvalukuisia. Välillä tämä linjanveto mietityttää: jäänkö jostakin paitsi? Matkustaminenhan tarjoaa hienoja kokemuksia.

Toinen esimerkki on silittäminen. Sen tekemättä jättämisestä en keksi mitään huonoa puolta. Toki silitetty paita on pehmeä ja siisti, mutta tunnin käytön jälkeen eroa silittämättömään ei enää huomaa. Siinä ajassa on silittämätön paitakin pehmennyt ja silitetty puolestaan jo uudestaan rypistynyt. Silittämisestä saatu hyöty on siis varsin vähäinen. Kun sitä vertaa silittämisessä kuluvaan energiaan, aikaan ja vaivaan, olen todennut homman kannattamattomaksi. Niinpä meillä silitetään vain juhlavaatteita.

Täytyy myöntää, että silittämisestä luistamisessa minulla ei ole ollut ympäristö ensimmäisenä mielessä. Kauniisti sanoen kyse on asioiden priorisoinnista, suoraan sanoen laiskuudesta. On silti mukavaa, kun kerrankin laiskuus koituu myös ympäristön hyväksi.

Tiedän monia, jotka silittävät kaiken pyykin alusvaatteita ja sukkia lukuun ottamatta. Siihen he käyttävät monta tuntia viikossa, usein huokaillen homman tylsyyttä.

Hei te kaikki silittäjät siellä, jättäkää homma sikseen ja tehkää jotain mukavampaa!

Tagit: , ,

5 kommenttia

  1. Kaikkein käsittämättömintä minusta on teepaitojen silitys! Nehän vieläpä ovat usein aluspaitana, joten kuka edes näkee silityksen lopputulosta.
    Yksi minun ”ekolaiskuuksistani” on pannukahvinjuonti. Ei tarvitse ostaa suodatinpusseja eikä kestosuodatinta. Kahvipannu toimii myös puuliedellä ilman sähköä toisin kuin kahvinkeitin. Niksini kahvin ylikuohumisen estämiseksi on se, että mittaan porot tyhjään pannuun ja kaadan kiehuvaksi kuumennetun veden kattilasta päälle. Ja pannukahvin voi tietysti valmistaa tavalliseen kattilaankin ellei omista varsinaista pannua.

  2. Mielenkiintoista! Mä opin juuri stylistiltä, että silittäminen itse asiassa pitää vaatteet paremman näköisinä pidempään eli on siksi myös ympäristöystävän valinta. Mun vaatekaapin ratsauksessa just ne teepaidat oli pahiten kärsineet. Sähkölaitteen valmistukseen kuluu yleensä paljon enemmän luonnonvaroja ja energiaa kuin sen käyttöön, joten kannattaa olla tarkkana! Monimutkaista :)

  3. Juuh, silittämisellä on toki toinenkin puolensa. Aikanaan käsityönopettajani puolusti liinavaatteiden mankelointia sillä, että manklatuista lakanoista irtoaa vähemmän pölyä huoneilmaan ja ne likaantuvat hitaammin kuin manklaamattomat (koska kuitujen suomut ja huokoset on mankelissa lintattu tiukasti kiinni), jolloin pesuväli voi olla pikkiriikkisen pitempi. Minusta manklatut liinavaatteet tuntuvat ylellisen sileiltä ihoa vasten, mutta meneehän tuo mankelintuntu vähitellen pois lakanoista kun joka yö käy nukkumassa. Käyttövaatteitani en pyykin jälkeen silitä ellei ole aivan pakko, mutta käsitötä tehdessä olen huomannut saumojen aukisilittämisen helpottavan todella paljon seuraavia työvaiheita. Inhoan muuten sekä silittämistä että manklausta… jotenkin sitä perheellisellä riittää huushållausta päivätyön päälle ihan kyllikseen.

    Mikähän muuten on pesulapalveluiden ekorepun paino? Esim juuri lakanat ja miesten pukupaidat on helppo jättää pesulan murheiksi. Rahaa tietty kuluu enemmän kuin itse pesten, mutta onpa lakananprässit kohdillaan ja valkoisen paidan kaulus valkoinen…

  4. Liiallinen (päivittäinen) peseytyminen on myös aika turhaa. Veden lämmittäminen kuluttaa paljon energiaa saati sitten veden tie tekopohjavesialtaasta kymmenien kilometrien päästä kerrostalon kylpyhuoneeseen.

    Ruumiin luonnolisia tuoksujahan se voi lisätä. Tosin harvemmin pesty iho yleensä voi paremmin ja haisee vähemmän. Valitettavasti vähäinenkin luonnollinen tuoksu on sosiaalisen normiston mukaan tuomittavaa.

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi