Kulutus.fi
Kuvituskuva

Vegaanikokeilu muistutti omista arvoista

Viime kerralla lupasin kokeilla marraskuun ajan vegaanihaastetta. Pidin lupaukseni, ja hyvinhän se meni.

Olen ollut jonkin sortin kasvissyöjä jo vuosia. Viimeisen vuoden aikana liha on kuitenkin hiipinyt silloin tällöin lautaselleni. Vegaanihaaste tuntui hyvältä tilaisuudelta päästä taas takaisin ruotuun. Tarvitsin vain jonkun henkilökohtaisesti antamaan potkun takamukseen. Vegaanihaasteen nettisivuilta saa valita itselleen tuutorin, ja oma tukihenkilö olikin ehdottomasti parasta haasteessa.

Vegaanisen ruokavalion kokeileminen ei aiheuttanut mullistavia muutoksia ruokailutottumuksissani. Marraskuu sujahti ohi ilman sen kummempia ongelmia. Vaikeuksia tuottivat lähinnä sosiaaliset tilanteet, kuten vanhempien luona vierailu. Ruoasta kieltäytyminen tuntuu aina ikävältä. Tähänkin ongelmaan sain tuutoriltani hyvän vinkin. Vierailulle mennessä voi leipoa tai tehdä jotakin vegaanista ruokaa, jonka voi ottaa mukaan, ja näin helpottaa kaikkien oloa.

Lehmänmaitotuotteisiin sorruin kuukauden aikana kolmesti, kahdesti tietoisesti ja kerran vahingossa. Maidontuotannosta keskustelimme myös tuutorini kanssa, joka vastaili kärsivällisesti kaikkiin kysymyksiini. Hänen mukaansa maidontuotanto ei voi olla eettistä, sillä maitoteollisuus perustuu lehmien ”uudelleentuotantoon”. Vasikat ovat vain teollisuuden sivutuotteita, kun maito otetaan ihmisten käyttöön.
Maitotuotteita aion jatkossa välttää omassa kotikeittiössäni. Tässä tuleekin paras ruohonjuuritason vinkkini kaikille aloitteleville vegaaneille: maista kauraa. Jos kaurasta voi saada yliannostuksen, niin marraskuu oli itselleni kohtalokas. Kaurapuuro, kauramaito, kauraleipä, kaurajäätelö, kaurakerma ja kaurajogurtti ovat vain muutamia uuden rakkauteni jalostuneita muotoja.

Suurin oivallukseni vegaanihaasteen aikana oli se, miten paljon eläinperäisiä ainesosia elintarvikkeissa käytetään. Monet lisäaineet ovat eläinperäisiä, joten on lähes mahdotonta varmistua ruoan ”puhtaudesta”. Herkullisista juustoa tai mureaa pihviä on vaikea valmistaa vegaanisesti, mutta monet tuotteet on helppo korvata kasviperäisillä vaihtoehdoilla. Tuutorini kannusti minua sanoen, että keskustelun herättäminen on tärkeämpää kuin se, kuinka tiukasti noudatan vegaanista ruokavaliota. Tästä ajatuksesta aion pitää kiinni myös jatkossa.

Tagit: , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi