Kuvituskuva

Vaatteiden ostamisen kauheus ja kauneus

Vaatteiden ostaminen on vaikeaa. Ensin on kysymys siitä, millaista vaatetta on etsimässä eli mihin tilanteeseen se sopii. Herää myös kysymys, kuinka muodikas tai peräti trendikäs vaatteen kuuluu olla eli minkä tyylinen se on. Edustaako se kenties klassisempaa linjaa, onko se huippumuotia vai leikitteleekö se kenties katumuodin kanssa?

Seuraavaksi tulee varmaankin hinta ja toisaalta laatu. Ostaako kalliimpi, mutta mitä jos laatu ei vastaakaan hintaa?

Sitten on vielä istuvuus ja koko. Vaikka löytäisi jonkun ihanan, se ei välttämättä istu. Sopivan kokoisen vaatteen ja jalkineiden löytäminen on säännöllisesti vaikeaa joka viidennelle suomalaiselle, yli puolelle ajoittain. Monesti kuulee sanottavan, että ”olisi mahduttava näihin housuihin” – mielestäni vaatteiden on sopeuduttava kroppaan eikä päin vastoin!

Joillekin väri saattaa olla ratkaiseva tekijä. Joskus vain sopivan kiinnostavan värisiä ei ole myynnissä missään.

Kun tähän lisätään vielä valmistusmaa, ilmastovaikutukset, muut ympäristövaikutukset ja työntekijöiden oikeudet, ollaankin tekemisissä melkoisen matriisin kanssa.

Alkuperämerkinnät ovat vaatteissa vapaaehtoisia, eikä Made in -merkintä ei ole täysin luotettava. Niitä ei valvo mikään taho.

Taatusti reilusti tuotettuja ainakaan jokaiseen tyyliin sopivia vaatteita ei juuri ole. Reilun kaupan puuvillasta valmistettujen vaatteiden valikoima on vielä melko pieni ja silloinkin vain puuvilla on sertifioitua. Toki myös vaatteen valmistuspaikka on täytynyt ilmoittaa, ja usein valmistus onkin Reilun kaupan puuvillasta valmistettujen vaatteiden kohdalla kunnossa, varsinkin silloin, kun vaate on valmistettu kotimaassa. Muuta kuin puuvillan tuotantoa ei vain vielä valvota.

Myönnän siis, että vaatteiden ostaminen on sen verran hankalaa, että eettisyyskriteerit jäävät helposti pois. Sen vuoksi kannattaakin ostaa vain sopivaa, laadukasta ja kestävää ja antaa toiveita kaupalle. Ympäristökin kiittää ja toivottavasti valikoimaa tulee lisää.

Kirjoittaja on tutkinut vaatetusalan eettisyyttä. Teksti on julkaistu aiemmin Reilun kaupan puolesta ry:n blogissa.

Tagit: , , , , , , ,

3 kommenttia

  1. Olen aivan samaa mieltä kanssasi. On tarpeeksi vaikeaa löytää miellyttäviä, hyvin istuvia vaatteita, ilman ympäristöhaittoja ja työvoima oikeuksia miettimättä, mutta kun nämä lisätään listaan en usko että shoppailureissulta selviäisi kotiin ikinä.

    Olenkin siis sitä mieltä, että jos haluaa ostaa vaatteita, jotka on valmistettu eettisesti oikein, pitäisi käydä ainoastaan liikkeissä, jotka eivät käytä lapsityövoimaa, maksavat reilut palkattyöntekijöille jne.

  2. Samaa mieltä! Onneksi sentään joillakin vaatekaupoilla on ajoittain luontoystävällisiä kampanjoita, kuten H&M:n Organic cotton- merkki/kamppanja. Suurvaateketjut voisivat parantaa tuotantomenetelmiään, eikä kukaan asiakkaista luultavasti huomaisi, vaikka hinta nousisikin. Samalla voisi informoida sen luontoystävällisyyttä ja saada taas lisää asiakkaita :)

  3. Rehellisyyden nimissä myönnettäköön, että naisilla vaatteiden osto on hieman vaikeampaa kuin miehillä. Itse suosin nettihuutokauppoja, joista vaatteeni ostan kierrätettyinä, kaupoista ei valit. löydy juurikaan reilunkaupan/luomupuuvillasta valmistettuja, joten netistä on melkein vaatteet ostettava boxereista lähtien. Kirpputoreilta yleensä saa vähän käytetynä asiallista miesten vaatetta. Fakta on se jos ostat gantin tai jonkun h&m:n paidan niin laadussa ei ole todellakaan eroa. Samasta hikipajasta paidat tulevat. Myönnän olleeni vuosia sokea, kun luulin maksavani laadusta ostaessani merkkivaatteita, mutta totuus on toinen :(

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi