Kuvituskuva

Vaatekaappi uusiksi!

Tuttu ongelma: pitäisi lähteä johonkin, mutta vaatekaapista ei yksinkertaisesti löydä mitään päällepantavaa. Kevään lähestyessä kesää on tilanne usein pahimmillaan, kun sopivia vaatteita ei tunnu löytyvän villaisten talvikamppeiden seasta sitten millään.

Vaatekaapin suursiivous aika ajoin onkin suositeltavaa, myös ympäristösyistä. Itselle turhien vaatteiden heittäminen pois kuormittaa toki ympäristöä turhaan, mutta siivoamatta jättäminen voi loppujen lopuksi olla yhtä haitallista, kun virhehankinnat eivät tule silmille. Monikaan ei ehkä miellä ostavansa turhakkeita – kunnes löytää sen kolme vuotta sitten hankitun paidan, jota on parhaassa tapauksessa käytetty kahdesti.


Tuunauspinoon vai kirppispöydälle?

Vaatteista eroon hankkiutuminen on loppujen lopuksi helppoa, kirpputorit sekä erilaiset keräyslaatikot lienevät kaikille tuttuja. Hankalampaa on sitä vastoin päättää, mikä loppujen lopuksi on itselle turhaa, koska vaatteita voi muokata ja uudistaa helpostikin. Ainakin seuraavia keinoja kannattaa harkita:

• Värjäys. Kulahtaneestakin paidasta voi saada kangasvärillä jälleen käyttökelpoisen, ainakin mahdollisuuksien rajoissa: punaisesta vaatteesta tuskin saa kovin vähällä vaivalla vihreää. Tummemmaksi värjääminen kuitenkin toimii usein melko hyvin. Kannattaa silti ottaa huomioon, etteivät kaikki materiaalit välttämättä värjäydy ollenkaan ja näin esimerkiksi ompelulangat saattavat jäädä alkuperäisen väriseksi.

• Pikkumuokkaukset ompelemalla. Liian isot paidat tai lahkeet saa useimmiten äkkiä kavennettua, samoin esimerkiksi neuletakin virttyneet hihat voi pätkäistä lyhyemmiksi. Puuhassa voi käyttää apuna vaikkapa lainarinkejä tai ompelutaitoisia kavereita, vaatteista kun voi pienilläkin keinoilla saada täysin uudenlaisia.

• Kaikenlainen muu tuunaaminen. Kaikki keinot ovat sallittuja: peruspaitaan voi kiinnittää vaikka paljetteja, jos ja kun siltä tuntuu. Internetistä etsivä löytää mitä mielikuvituksellisempia vinkkejä, jotka on usein helppo tehdä kotioloissa ja ilman huomattavia ompelutaitoja.

Vaatteiden muokkauksessa kannattaa myös ottaa huomioon oma jaksaminen. Jostakin erityisen paljon muutoksia vaativasta vaatekappaleesta voi olla toiselle enemmän iloa sellaisenaan. Samoin joidenkin vaatteiden alentaminen suoraan lattiarätiksi on pelkästään järkevää: kaikista hirvityksistä tuskin pystyy millään saamaan käyttökelpoisia, eikä väkisin yrittäminen ole yleensä edes hauskaa. Toisaalta taas myös laadukkaita luonnonmateriaaleja, kuten villaa ja pellavaa, sekä muuten ajattomia ja kestäviä vaatteita kannattaa kenties ennemmin vaalia ja pyrkiä pitämään ennallaan. Klassikkovaatteet löytävät lähes aina käyttäjänsä, usein jo ilman kirpputorejakin.

Linkkejä uudistusten avuksi:


http://ohmystars.net/craft/index-surgery.php

Englantilaisen Katien nettisivut suorastaan pursuavat vinkkejä tavallisen t-paidan muokkaamiseen.
http://www.outsapop.com
Suomalainen Outi hakee DIY- eli tee-se-itse –inspiraationsa suoraan huippumuodista. ”They say BUY, I say DIY.”

Tagit: ,

1 kommentti

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi