Kuvituskuva

Tulevaisuuden ekokuidut?

Ekotietoisuuden kasvaessa materiaalivalmistajien on ollut pakko avata silmänsä ympäristökysymyksille. Yhä useampi raaka-aine on loppumassa, tai niiden tuottaminen viljelemällä vaatii yhä suurempia uhrauksia ympäröivälle luonnolle ja työntekijöille. Ekokuituja pystytään hyödyntämään kestävästi ja tuottamaan ympäristöystävällisesti. Esimerkkejä tulevaisuuden ekokuiduista ovat rottinki ja bambu.

Kestävää hyödyntämistä

Rottinki kuuluu palmukasveihin ja sitä tavataan lähinnä Kaakkois-Aasiassa, 70% maailman rottinkipopulaatioista kasvaessa Indonesiassa. Rottinki kerätään perinteisesti muiden metsäpuiden joukosta, jolloin sen hyödyntäminen ei vaadi muun puuston kaatamista. Rottinkipalmun taipuisa varsi tarvitsee muiden puiden tukea kasvaakseen ylöspäin kohti valoa.

Heinäkasveihin kuuluvaa bambua tavataan lähes ympäri maailman trooppisista lauhkeille vyöhykkeille, tuotannon keskittyessä Aasiaan. Suurin osa tuotannossa olevasta bambusta on viljeltyä. Bambu ei tarvitse viljeltynä mitään erityisiä lannoitteita, ja lisäksi sen kasvuvauhti on huimaava, jopa metri päivässä. Bambua ei tarvitse myöskään istuttaa korjuun jälkeen, koska se versoo itsestään vanhoista juuristaan.

Kestävistä kasvatusmenetelmistä huolimatta molempien kuitujen käsittely voi vaatia kemikaaleja. Kerätty ja pesty rottinki käsitellään rikkihöyryssä kuidun parantamiseksi ja keltaisen värin aikaansaamiseksi. Tekstiileissä käytetyn bambukuidun aikaansaaminen vaatii kemikaalikäsittelyn ja valkaisun ennen jatkokäsittelyä kankaaksi tai langaksi.

Monipuolisia kuituja

Euroopassa rottingin ja bambun pääasialliset käyttökohteet ovat erilaiset kalusteet ja sisustustarvikkeet. Erityisesti bambu on kuitenkin paljon tätä monikäyttöisempi, ja myös rottinki taipuu kalusteiden lisäksi kudottavaksi ja käsityötarpeisiin. Jopa 60 % rottingista valmistetaan kalusteiksi, ja useat bambuksi luullut kalusteet ovat itse asiassa rottinkia.

Bambun käyttökohteet ovat lähes loppumattomat. Siitä valmistetaan muun muassa lentokoneiden pintoja, rullaverhoja, harjoja, käsitöitä, suodattimia, polttoainetta, parkettia, kalusteita, lääkettä, instrumentteja, ornamentteja, paperia, köyttä, rakennustelineitä, rakennusmateriaaleja, polkupyörän runkoja, kävelykeppejä, sukupuoliviettiä kiihottavia rohdoksia, vaatteita ja tekstiilejä. Bambun versot ovat myös herkullisia syötynä.
Kotimaassa mielenkiintoisimmat uudet sovellukset voisivat olla esimerkiksi bambuparketti ja bambukuidusta valmistetut vaatteet ja tekstiilit, joita on jo markkinoilla. Bambu ansaitsee ylistyksensä. Bambu on antibakteerinen, se suodattaa ultraviolettisäteilyä ja rakennusmateriaalina ääntä, ja on lisäksi antistaattinen. Bambukuitu vaatteissa ja tekstiileissä on myös hengittävä ja miellyttävä.

Eini Pesälä

Tagit: , , , , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi