Kuvituskuva

Trendikäs panta ja tumput vanhasta neuleesta

Vanhasta tarpeettomaksi jääneestä neulepaidasta kietaistaan päähän mukava panta, joka sopii hienohelmojenkin ulkoilutyyliin. Mikä parasta, et tarvitse edes ompelukonetta vaan tämän pannan voi saada tumpelokin toteutetuksi vähemmälläkin taidolla ja kärsivällisyydellä.

Tällä viikolla ilmestyvässä Nuorten Luonto -lehdessä on ohjeet myös tumppuihin, jotka saat toteutettua samasta neuleesta!

pannat_1_mini

Tarvikkeet:

– Ohuehko, vanha neule. Tavalliset lampaanvillaneuleet sopivat hyvin tarkoitukseen, jos neuleesta on yli 50% villaa. Älä siis yritä tehdä tätä akryylineuleestasi. Ohjeessa on käytetty Luonto-Liiton Uudenmaan piirin ilmaispuodista löytynyttä angora-kašmir-akryylineuleliiviä.
– Hiukan ompelulankaa paksumpaa lankaa, esim. puuvillalankaa.
– Neula ja sakset
– Maalarinteippiä tai nuppineuloja ja leivinpaperia
– Jos neuleessasi on koristeita tai yksityiskohtia, voit hyödyntää ne pantaan.

Työohje:

1. Jos et ole vielä pilannut neulettasi, tee se nyt! Pese neule pesukoneessa 40 asteen kirjopesuohjelmassa.

2. Leikkaa suorakaiteen muotoinen kappale esim. heti kainaloiden alapuolelta, tai jos käytössäsi on koko neule, hyödynnä helman resoria. Kappaleen levyeden voit itse päättää, riippuen paljonko materiaalia sinulla on. Kappaleen leveys on kaksi kertaa niin suuri, kuin lopullisen pantasi leveys.

3. Ompele kappaleen pitkät reunat yhteen esim. etupistoin niin, että syntyy pitkä putkilo. Ei haittaa, vaikka ompeleista ei tulisikaan kovin hienot, ne voi kääntää putken sisään. Jos sinulla on silitysrauta, höyryrä kevyesti putkilo muotoonsa litteäksi suorakaiteeksi.

4. Ota tässä vaiheessa avuksi peili tai kaveri. Kiedo panta pääsi ympärille niin, että se on napakka. Merkitse nuppineuloilla tai teipillä sopiva pannan pituus. Leikkaa ylimääräinen osa pois; kuitenkin niin, että päätyihin jää n. puoli senttiä ompeluvaraa. Ompele panta tiukasti renkaaksi.

5. Leikkaa yli jääneestä neuloksesta n. 13 cm pitkä ja 10 cm leveä suorakaiteen muotoinen kappale. Ompele putkeksi samoin, kuin teit pääkappaleessa.

6. Taittele pannan saumakohta laskoksille ”haitariksi” ja aseta pikkuputkilo renkaaksi pannan saumakohdan ympärille. Ompele tiukasti paikoilleen, mieluiten monen kerroksen läpi.

7. Jos haluat koristella pannan, piirrä haluamasi aihe liidulla tai käsisaippuasta veistetyllä palasella pantaan suoraan haluamaasi kohtaan. Helppoja ovat siluettimaiset aiheet, kuten kuvassa näkyvä lintu. Ompele viivaa pitkin etupistoilla, edestakaisin. Varo kiristämästä lankaa liikaa!

8. Valmista tuli! Kerää varusteesi jä lähde ulos uudet kamppeet päällä.

tumput_2_mini

Näiden tumppujen ohjeen löydät uusimmasta Nuorten Luonto -lehdestä (oikealla tumppu nurjalta puolelta, vasemmalla valmis tumppu).

Vilma Wallinmaa

Tagit: , , , , ,

1 kommentti

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi