Kuvituskuva

Toiveita ja romurautaa tietoyhteiskunnan takapihalla

Tietoyhteiskunta kehittyy huimaa vauhtia. Auttavatko uudet tietoliikenneyhteydet välttämään turhaa matkustamista ja paperinkäyttöä? Vai peittoavatko elektroniikkaromuvuoret ympäristöhyödyt alleen?

Matkustelu ja paperin kulutus lisääntyy

”Tietotekniikka on tehnyt verkostoitumisesta ja viestinnästä entistä laajempaa, nopeampaa ja helpompaa. Kun työskentelee ympäri maapalloa asuvien ihmisten kanssa, pitää näitä ihmisiä silloin tällöin myös tavata. Tämä tarkoittaa lisääntyvää matkustelua”, kirjoittaa tietoliikennealalla työskentelevä ympäristöpäällikkö Leo. Hän muistuttaa, etteivät tietoyhteiskuntaan liitetyt toiveet ole kaikilta muiltakaan osin toteutuneet: ”Tietokoneiden myötä toimistojen paperin kulutus on vain kasvanut.”

Etätöitä ja käyttökoneita risteyttämällä

”Kun asuu 30 kilometrin päässä Joensuusta, tietoliikenneyhteydet vähentävät oleellisesti autolla ajoa”, kertoo Kontiolahdella asuva Tuomo. ”Teen työkseni muun muassa www-suunnittelua, kuvankäsittelyä ja tilastolaskentaa. En ole kuitenkaan kokenut tarpeelliseksi seurata koneiden kehityksessä ehdotonta kärkeä.” Tuomon mukaan tavalliseen käyttöön riittävä tietokone syntyy risteyttämällä 2–3 tämän vuosikymmenen konetta. ”Kierrätykseen tuodusta raudasta olen kasaillut huvikseni käyttökoneita. Esimerkiksi Sortavalan alueen koulujen opettajat käyvät hakemassa niitä omiin kouluihinsa.”

Tietotekniikka ympäristöliikkeen palveluksessa

”Tietotekniikka on antanut meille mahdollisuuden kurkistaa tulevaisuuden uhkakuviin ilmastosimulaatioiden avulla. Se on mahdollistanut ilmastonmuutosta koskevan tiedon keräämisen, analysoinninja koostamisen tavalla, johon emme ilman tietokoneita olisi pystyneet”, hahmottelee ohjelmistoalalla työskentelevä Tim tietotekniikan tarpeellisuutta. Nopeat tietoliikenneyhteydet tarjoavat mahdollisuuden ympäristöliikkeelle: ”Globaalien ympäristöuhkien päihittäminen edellyttää aivan uudenlaista järjestäytymistä ja yhteistyötä. Se on nyt mahdollista – paremmin kuin koskaan aikaisemmin.”

Virtuaalisuuden harha

Tietotekniikan kehittymisen on toivottu muuttavan kulutusta vähemmän materiaali-intensiiviseen suuntaan. Tietokoneiden mikropiirien ja elektronisten laitteiden perusyksiköt, pienet puolijohteet, vaativat kuitenkin suhteellisesti suuremman määrän aineellisia panoksia kuin monet ”perinteiset” hyödykkeet. Esimerkiksi mikropiirin valmistukseen tarvittavat toissijaiset raaka-aineet painavat yhteensä 630 kertaa enemmän kuin itse lopputuote. Vertailun vuoksi auton valmistuksessa tarvittavat aineet painavat noin kaksi kertaa niin paljon kuin lopputuote.

Elektroniikkateollisuus on maailman nopeimmin kasvava valmistavan teollisuuden ala. Osa kasvusta johtuu tietokoneiden ja muiden elektroniikkalaitteiden nopeasta vaihtovälistä: Vuonna 1997 tietokoneita käytettiin teollisuusmaissa keskimäärin kuusi vuotta. Nyt käyttöikä on pudonnut kahteen vuoteen. Kännyköitä käytetään vielä tietokoneitakin vähemmän aikaa.

Greenpeace on arvioinut, että koko maailmassa tuotetaan tällä hetkellä 20–50 miljoonaa tonnia elektroniikkajätettä vuodessa. Kyse on ongelmajätteestä, sillä elektroniikkalaitteet sisältävät vaarallisia aineita kuten lyijyä, elohopeaa, kadmiumia ja PVC-muovia. Vaarallisten jätteiden kuljetus yli valtiorajojen on kielletty Baselin sopimuksella. Kuitenkin esimerkiksi Etelä-Kiinan Guiyussa noin 60 000 työntekijää työskentelee alkeellisissa olosuhteissa erottaakseen hylätyistä elektroniikkalaitteista arvokkaita metalleja.

Greenpeace on julkaissut jo yli vuoden ajan opasta, jossa elektroniikkavalmistajat on asetettu paremmuusjärjestykseen haitallisten aineiden käytön ja elektroniikkajätteen kierrätyksen mukaan. Vertailussa on mukana 14 maailman johtavaa matkapuhelin- ja tietokonevalmistajaa. Viimeksi kesäkuussa päivitetyssä vertailussa Nokia sijoittui valmistajista parhaiten. Dell ja Lenovo jakoivat toisen sijan. Sony, LGE ja Panasonic pitivät häntäsijoja. Lisätietoja: Greenpeace

Annukka Berg

Artikkeli on julkaistu aiemmin Luonnonsuojelijassa (5/2007)

Tagit:

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi