Kulutus.fi
Ben Belske, Creative Commons
Kuvituskuva

Tilaisuus tekee ekovarkaan

Vanha kotikaupunkini Helsinki muistuttaa aina vapun jälkeen kaatopaikkaa, eikä muualla näytä menevän sen paremmin. Helsingin ja Turun yliopistojen opiskelijajärjestöjen Siisti vappu -kampanja muistuttaa opiskelijoita keräämään vappuna omat roskansa.

Järjestäjien mukaan Helsingin Kaivopuistosta löytyi vapun 2012 jälkeen 26 000 kuohuviinipulloa. Kampanjan sivuilla kerrotaan keinoja vähentää roskaamista: vältä kertakäyttöastioita ja vappukrääsää, lajittele oikein. Vinkit ovat hyviä, mutta onko kyseessä sittenkin asennevamma ja joukossa tiivistyvä tyhmyys?

Kierrätysneuvojen lisäksi on hyvä tiedostaa omat heikot hetkensä jo etukäteen, eikä tämä vihje koske ainoastaan juhlapyhiä. Monille ympäristöä huomioivat valinnat ovat jokapäiväisiä, eikä niitä tarvitse erikseen ajatella. Jokaisella on silti heikot hetkensä. Oma kulutuskriittisyyteni sumenee helposti väsyneenä, nälkäisenä ja kiireisenä. Luomuporkkana ei ole ensimmäisenä mielessä kun suuntaan työpäivän jälkeen väsyneenä kauppaan.

Yle Tiede kertoi tällä viikolla kanadalaistutkimuksesta, jonka mukaan ekoteko saattaa jäädä tekemättä työkiireessä. Tuntipalkatut työntekijät jättivät ympäristöä huomioivat teot useammin tekemättä kuin kuukausipalkatut työntekijät. Kyse ei ole siitä, etteivätkö tuntipalkatut ihmiset arvostaisi ympäristöä. Kun osallistujille muistutetaan, että aika on rahaa, kierrättämiselle ei jää aikaa. Jo muutamien sekuntien tai minuuttien menettäminen vaikutti ihmisten toimintaan.

Hämmästyksekseni löysin itseni samantapaisesta tilanteesta. Käyn usein työpaikan taukohuoneessa tekemässä itselleni teetä. Harvoin raaskin jäädä syömään eväitä kahvihuoneeseen, vaikka pieni tauko antaisi uuttaa puhtia työntekoon. Nyt olen alkanut tuijottaa kelloa vielä tarkemmin. Jos en odottaisi teen hautumista taukohuoneessa vaan kipittäisin äkkiä työhuoneeseeni, säästäisin ainakin kaksi minuuttia. Työhuoneessani ei tosin ole biojäteastiaa, jonne teepussin tai banaaninkuoret voisi heittää. Teepussi on vain yksi hassu esimerkki siitä, miten naurettavaksi sekuntien laskeminen voikaan mennä. Kanadalaistutkimus näpäytti minua juuri oikealla hetkellä. Tästä lähtien haudutan teeni rauhassa, ja ehkä istahdan hetkeksi lukemaan lehtiä.

Yritetään muistaa ympäristöä myös heikolla hetkellä, oli kyseessä sitten työkiire tai vappuhuuma.

Tagit: , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi