Kuvituskuva

Tietotekniikan kuluttaja-alamainen tilittää

Olo on viimeisen viikon ajan ollut puolikuntoinen, sillä kannettava tietokoneeni hajosi, ja olen joutunut kitkuttamaan työpaikan linnunpöntön kanssa. Hetki on ollut hedelmällinen sen seuraamiseen, miten oma kannettavani on onnistunut luovimaan osaksi kotoisia rutiineitani. Olo on orpo, kun en voi lukea aamun lehteä verkosta tai päivittää Facebook-statustani ennen nukkumaan menoa.

Samalla tapahtuma on ollut hyvä tilaisuus seurata, miten hankalaa niinkin arkinen asia kuin kannettavan tietokoneen korjaaminen voi olla. Alku meni vielä lupaavasti. Yliopistolla on fantastinen kannettavien tukipiste, josta sain diagnoosin jumiutuneen koneeni ongelmasta. Puolitoistavuotiaan kannettavani kiintolevy oli hajonnut. Tukipiste neuvoi ottamaan yhteyttä myyjään tai valmistajaan, sillä kahden vuoden sisällä ilmenevien ongelmien pitäisi vielä kuulua valmistajan virhevastuuseen. Pienen nettihaun jälkeen selvisi, että kuluttajariitalautakunta on tosiaan ollut samoilla linjoilla.

Kun soitin kannettavani valmistajalle Fujitsu Siemensille, sieltä kerrottiin, että koneessa on vain yhden vuoden takuu, eikä siitä jousteta. Kun yritin tuoda esiin kuluttajasuojalain mukaista virhevastuuta, asiakaspalvelusta todettiin vain, että koneeni Esprimo on ”yrityskannettava”, samoin kuin esimerkiksi LifeBook.

Esprimoja ja LifeBookeja on kuitenkin myyty ihan tavallisista kaupoista tavallisille ihmisille, kuten minulle. Ei kai kuluttajansuojalakia voi kiertää määrittelemällä tuote muuksi, kuin mitä se on? Minusta hommassa oli sumutuksen makua. Kuluttajavirastolla uhkailuni ei kuitenkaan saanut asiakaspalvelua hievahtamaan linjasta, joka oli kuulemma tullut yhtiön ylemmältä johdolta.

Jos olisin ollut riittävän periaatteellinen, olisin jatkanut vänkäämistä ja vienyt koneen valtuutetulle korjaajalle kaupungin laidalle. Toisaalta: uudet kovalevyt maksavat vain viitisenkymppiä, eikä niiden asentaminen ole välttämättä vaikeaa. Piskuinen ongelma kovalevyn kelkan kanssa sotki kuitenkin suunnitelmat, ja jouduin lopulta kääntymään tietokonehuollon puoleen.

Tietokonehuoltoakin piti tosin etsiä kissojen ja koirien kanssa. Neljän kilometrin pyörämatkalla Helsingin kantakaupungissa tuli vastaan kolme mustekasettien täyttöön erikoistunutta firmaa ja kaksi kännykkähuoltoa mutta vai yksi tietokoneisiin erikoistunut taho. Ja se oli kiinni.

Kun miettii omia kokemuksia, ei ihmetytä yhtään, että tietokoneita vaihdetaan teollisuusmaissa nykyään muutaman vuoden välein. Valmistajat harhauttavat kuluttajaa lyhyillä takuuajoilla, ja korjaaminen on luvattoman hankalaa. Ja kun työ ja elämä ovat bittimaailmassa, tietokoneen puuttuminen tuntuu vähän samalta, kuin jos käsi tai jalka olisi paketissa. Lääkärillä ihmiset ovat nykyään kuitenkin entistä tietoisempia omista ongelmistaan ja osaavat vaatia hyvää kohtelua. Tietotekniikan suhteen me olemme yhä kuluttaja-alamaisia, ja se näkyy valitettavasti vuosittain 20 – 50 miljoonan tonnin elektroniikkajätevuorena.

Tagit:

2 kommenttia

  1. […] Annukkaa harmittaa kannettaan tietokoneen heikko kestävyys ja takuuasioiden hoitoa, taustalla puolitoistavuotiaan kannettavan kiintolevyn hajoaminen: “Kun soitin kannettavani valmistajalle Fujitsu Siemensille, sieltä kerrottiin, että koneessa on vain yhden vuoden takuu, eikä siitä jousteta. Kun yritin tuoda esiin kuluttajasuojalain mukaista virhevastuuta, asiakaspalvelusta todettiin vain, että koneeni Esprimo on “yrityskannettava”, samoin kuin esimerkiksi LifeBook. […]

  2. On tosiaan käsittämätöntä, että tietotekniikka ja yleensäkin elektroniikka on nykyisin kovin lyhytikäistä, ja ihmiset tuntuvat hyväksyvän sen. Mainitsemasi lyhyen takuuajan lisäksi toinen epäkohta on se, että usein jo pari vuotta vanhaa kapinetta on käytännössä mahdoton edes korjata, koska varaosia ei enää saa, tai sitten se maksaa niin paljon, että kuluttaja katsoo kannattavammaksi ostaa uuden. Paitsi että jätemäärä lisääntyy, myös jatkuvasta ostelemisesta ja uusimpien mallien hankkimisesta tulee normi, mikä muokkaa yleistä elämäntyyliä muutenkin.

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi