Kulutus.fi
Kuvituskuva

Tehokkuus vie vihannekselta identiteetin

Muistatko vielä, kun kaupan hyllyille ilmestyi valmiiksi paistettu jauheliha? Se ilmiö taisi onneksi olla ohimenevä haihatus, mutta nyt marketeista saa valmiiksi pilkottuja vihanneksia. Onko sipulisilpusta oikeasti jotain hyötyä, vai luodaanko kiireisille tumpeloille vain uusia tarpeita?

Löysin viime kesänä Shanghaista yksittäispakattuja banaaneja. Viinirypäleitäkin sai muutaman kappaleen pakkauksissa. Pyörittelin päätäni, kaikkea sitä voikin brändätä ja kääriä muoviin. Onneksi meillä Suomessa kurkku on kurkku, eikä mikään brändivihannes. Nyt joudun perumaan sanani, löysin nimittäin HeVi-osastolta pieniin pusseihin pilkottuja sipuleita ja paprikoita. Samaan sarjaan kuuluu myös kurkkua, kaalia, salaattia ja porkkanaa.

Tympääntyneen reaktion takia en selvästikään kuulu tuotteen kohderyhmään, vaikka suhtaudun myönteisesti kaikenlaisiin rehuihin. Millaisessa tilanteessa ihminen tarvitsee puolikkaan raa’an sipulin? Ideana on luultavasti se, että kiireinen kotikokki voi erilaisia pikkupusseja yhdistelemällä koota nopeasti salaatin. Kun aika on rahaa, sitä säästetään kaikin keinoin. Olisiko tässä hyvä hetki asettaa tehokkuudelle rajat, eihän salaatin tekemiseen montaa minuuttia kulu. Testiksi kuorin ja pilkoin porkkanan. Itseltäni aikaa tähän operaatioon kului noin 40 sekuntia. Epätieteellisten laskelmieni mukaan salaatin tekemiseen menee siis korkeintaan viisi minuuttia. Jos nämä minuutit ovat ratkaisevia päiväohjelman kannalta, on ehkä aika hidastaa tahtia.

Aikaa ei siis näiden tuotteiden avulla säästy, eikä hintakaan houkuttele. Annoin pussivihanneksille viimeisen mahdollisuuden. Olisiko mahdollista, että jätteeseen päätyvän ruoan määrä vähenee annospussien avulla? Ehkä tuotteen helppokäyttöisyys saa ihmiset kuluttamaan enemmän kasviksia ja vihanneksia. Kauniita ajatuksia, mutta tuskin nekään toteutuvat. Tuotemerkki lupaa tuoreutta, mutta paprikan palat näyttivät nuhjaantuneilta, vaikka myyntiaikaa oli jäljellä vielä muutama päivä.

Turhia tuotteita tulee markkinoille jatkuvasti, mutta ruoan jalostamiseen liittyy isompiakin ongelmia. Lasten tiedot ruoan alkuperästä ovat jo nyt puutteellisia. Jos brittilapsiin on uskomista, kalapuikot tehdään kanasta ja tomaatit kasvavat maan alla. Pussitettu sipulisilppu on vain yksi esimerkki ikävästä trendistä, jossa ruoasta tulee tunnistamattomaan muotoon jauhettua vatsantäytettä. Tehokkuus on tauti joka leviää kuin rutto. Tältä sairaudelta eivät säästy edes kotimaiset vihannekset.

 

Tagit: , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi