Kuvituskuva

Punasilmät pelastavat maailman

Veganismin aallonharjalla ratsastettaessa ei aina välttämättä muisteta, että osa eläinproteiinista on aidosti ympäristöystävällistä ja sopii hyvin kasvisruokavaliota täydentämään. Suomalaista särkeä eettisempää ruokaa on vaikeaa kuvitella.

Ilmastoystävällisestä ruoasta on saatavilla jo paljon tietoa, mutta on hyvä muistaa, että ruoan ympäristökuormituksen ainoa mittari ei ole sen tuottamien kasvihuonekaasujen määrä. Ilmastonmuutoksen hillitsemisen sijaan särjen ansiot liittyvät vesistöjen rehevöitymisen estämiseen.

Yksi tärkeä tapa vähentää rehevöityneiden järvien ravinnekuormitusta on hoitokalastus, jossa vähennetään rehevöitymisen seurauksena ylisuuriksi paisuneita särkikalakantoja.
Esimerkiksi Lahden Vesijärven Enonselällä toteutettiin muiden ravinnekuormitusta vähentävien toimien ohella mittava hoitokalastusoperaatio, jossa vuosien 1987 – 1994 välillä särkikaloja kalastettiin 1200 tonnia. Suunnitelmallisen ja jatkuvan hoidon myötä Vesijärvi on muuttunut parissa vuosikymmenessä lipeälammikosta kirkkaaksi ja virkistäväksi Lahden maamerkiksi.

Särjen maine roskakalana on tehnyt siitä kuitenkin turhaan pohjamutien parjatun paholaisen. Ruokapöytään jalostamisen sijaan hoitokalastuksen mittavat saaliit kiikutetaan yleensä kompostoitavaksi. Mitä tuhlausta! Jos kaikki Suomen rehevöityneiden järvien kunnostustöissä hankittu kala jalostettaisiin ihmisravinnoksi, voitaisiin tukea paikallista yrittäjyyttä ja monipuolistaa huomattavasti ruokavaliota kotimaisin keinoin.

Särki taipuu pihveiksi, keitoiksi ja vaikkapa uuni- tai graavikalaksi, eivätkä ruodotkaan ole ongelma, kun kalan osaa käsitellä oikein.. Itse ihastuin aikoinaan ikihyviksi myös Vesijärvi-projektin yhteydessä jalostettuun öljypohjaiseen säilykesärkeen, jota kaveri tarjosi iltanuotiolla melontaretkellä uusien perunoiden kera.

Särkijalosteiden maailmanvalloitusta odotetellessa kannattaa liottaa katiskaa tai verkkoa oman mökkijärven rannassa tai suosia kauppojen muuta kalastetun kalan valikoimaa. Viljeltyä kalaa kuten kirjolohta ruokavaliossa sen sijaan kannattaa välttää, sillä siitä aiheutuva ravinnekuormitus on paikallisesti merkittävä Itämeren rehevöittäjä. Itse kalastetun järvikalankin ekologinen jalanjälki kasvaa huomattavan suureksi, jos katiskaa lähdetään nostamaan citymaasturilla satojen kilometrien päähän ultravarustetulle kesämökille.

Mauno Särkkä

Särkireseptejä

Tagit: , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi