Kuvituskuva

Päivitä trikoovaate Cuna-intiaanien tapaan

Uudista vanha t-paitasi tai vaikkapa kesämekko Cuna-intiaanien koristelutekniikasta sovelletulla työtavalla! Mola- eli alikeompelussa kankaalle painetaan ensin kuvio, sen alle ommellaan eri värinen tilkku ja tilkku leikataan auki kuvion keskeltä.

Jos sinulla on turhia t-paitoja useita ja haluat luoda niistä aivan uuden vaatekappaleen, katso tällä viikolla ilmestyvästä Nuorten Luonto-lehdestä ohje trikoolumpuista koottuun mukavaan tunikamekkoon (kuva alla), jonka koristelut niin ikään toteutettiin Mola-tekniikalla.

valmis_tunika_2_mini

Tarvikkeet:

– muliinilankaa tai muuta sopivaa kirjontalankaa ja neula
– kynsisakset tai muut terävät pikkusakset
– nuppineuloja
– kangasväriä (löytyy askartelukaupoista)
– leimasin tai sabluunamateriaaliksi sopivaa muovikalvoa sekä vaahtomuovin tai pesusienen pala töpöttimeksi
– silitysrauta
– värikkäitä trikootilkkuja, vaikkapa vanhasta t-paidasta leikattuja
– sanomalehtipaperia työtilan suojaamiseksi

Jos teet trikoomekkoa Nuorten Luonnon ohjeella, tee koristelut trikookappaleisiin ennen kuin saumuroit kappaleet kiinni toisiinsa.

Työohje:

1. Kehittele yksinkertainen kuviomalli, joka soveltuu painettavaksi kangasvärillä. Tässä ohjeessa esiintyvät tähtikuviot on painettu retkipatjasta leikatuilla leimasimilla, kalakuviot taas on painettu muovikalvoon leikatun sabluunan avulla.

2. Paina kuvio vaatteeseen haluamiisi kohtiin. T-paitaan tai muuhun vaatteeseen painaessa sujauta paidan sisään suojapaperiksi pari kerrosta sanomalehteä, niin kuvio ei tule kankaan läpi selkäpuolelle. Myös työpöytä kannattaa suojata sanomalehdellä.

3. Silitä kuivunut kuvio nurjalta puolelta kahden pisteen lämmöllä, niin siitä tulee konepesun kestävä.

työvaihe_1a_mini

4. Leikkaa lumpputrikoosta hieman yhtä painokuviota suurempi tilkku ja aseta se painokuvion alle (lumpputrikoomekossa kangaskerrosten väliin). Kiinnitä nuppineuloin paikalleen.

työvaihe_2a_mini

5. Kiinnitä tilkku kankaaseen etupistoin ompelemalla. Voit käyttää mukana lasihelmiä niin, että otat joka pistolla neulaan helmen.

työvaihe_3a_mini

6. Nipistä kerrokset erilleen ja leikkaa varoen painokuvio kynsisaksilla auki haluamastasi kohtaa niin, että alla oleva värillinen tilkku paljastuu. Varo leikkaamasta alempaa kangasta!

7. Siisti nurjalta puolelta (lumpputrikoomekossa kangaskerrosten välistä) leikkaamalla tilkusta ylimääräinen vara pois.

valmiita_kuvioita1_mini

Voit käyttää tehosteena erivärisiä lankoja ja helmiä ja yhdistellä vapaasti erivärisiä ja kuvioisia tilkkuja makusi mukaan. Muista, ettei kaikkia kuvioita tarvitse leikata auki, vaan osan voi jättää pelkäksi painokuvioksi. Käytä mielikuvitustasi!

Alikeompelun ideointiavusta ja tekniikan soveltamisesta kiitokset käsityönopettaja Tupu Mentulle.

Kuvat: Hanna Heikkilä

Tagit: , , , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi