Kuvituskuva

Ota oma elämäsi haltuun ja jätä turhakkeet kaupan hyllylle

Ruotsin kansanterveyslaitoksen Statens folkhälsoinstitutin Ruotsin hallitukselle laatiman selvityksen mukaan epäterveellisten ruokien jättäminen kauppaan säästää rahaa. Ravitsemuksen kannalta turhiin elintarvikkeisiin kuluu jopa 40 prosenttia ruokakuluista. Asiasta kertoi huhtikuun alkupuolella Ruokatieto.

Kestävien ruokavalintojen tekeminen onnistuu helpoiten vähentämällä lihan syöntiä sekä viihdesyömistä. Alkoholin, virvoitusjuomien, makeisten, leivonnaisten ja muiden ravintoarvoltaan köyhien turhakkeiden sijaan kannattaa valita hedelmiä ja vihanneksia sekä viljaa ja palkokasveja.

Itse olen huomannut tämän jo vuosia sitten. Omasta ostoskoristani puuttuvat lihan ja eläinperäisten tuotteiden lisäksi myös alkoholi, kahvi, sokerijuomat, makeiset, suolaiset tai muut vastaavat turhakkeet. En suostu moisia myrkkyjä työntämään kehooni edes silloin, kun niitä varta vasten tyrkytetään. Valitettavasti erilaisissa kokouksissa, tilaisuuksissa ja juhlissa turhakkeita tarjotaan edelleen kovin paljon.

Yksilöiden tietoisilla valinnoilla ei pitkälle pötkitä. Selvitysten mukaan esimerkiksi alkoholin kulutukseen vaikuttavat eniten saatavuus ja hinta. Turhakkeiden saatavuutta tulisikin rajoittaa ankarasti. Samalla pitäisi asettaa esimerkiksi lihalle, juustolle, kahville ja makeisille haittavero tupakan ja alkoholin tapaan. Lisäksi tarvitaan tietysti muutoksia maataloustukiin, ALV-verokannan porrastamista, merkintöjä pakkauksiin ja sääntöjä julksiin hankintoihin.

Siirtyminen kestäviin ruokavalintoihin parantaa paitsi ympäristön tilaa, myös eläinten ja ihmisten hyvinvointia sekä säästää selvää rahaa. Pidättäytymällä tietyistä ympäristölle tuhoisista kulutushyödykkeistä voimme nauttia elämästämme enemmän ja kokea voivamme paremmin. Olkaamme siis askeettisia hedonisteja.

Askeettinen hedonisti kokee elävänsä ylellisyydessä, vaikka hän on luopunut paljosta. Immanuel Kantia mukaillen hän ei ole halujensa orja vaan hänellä on vapaus määrätä oman toimintansa lait. Askeettisen hedonistin viettitoiminnot eivät ole hetkittäisten ärsykkeiden armoilla. Kuka sinua käskee kuluttamaan turhakkeita? Ota oma elämäsi haltuun.

Tagit:

3 kommenttia

 1. Leon elämäntavoille täytyy nostaa hattua. Koska meistä monista ei ole samaan, olisikin oikein verottaa raskaammin myös ruokakaupan turhakkeita. Muistuttaisin kuitenkin ElintarvikeMIPSin tuloksista, joissa olut ei noussut materiaalinkulutuksessa kovinkaan korkealle, toisin kuin liha ja juusto.

 2. Olipa masentava kirjoitus. Ruoan ympäristövaikutukset ovat aivan liian iso ja tärkeä asia uhrattavaksi henkilökohtaisten arvovalintojen ajamisen ja pakottamisen alttarilla. Kyse ei ole siitä mitä Leo tai hallituspuolueet katsovat turhaksi, vaan siitä, että aiheuttamansa ympäristövahingot täytyy korvata.

  Ruokakaupassa tulisi verottaa ympäristövaikutusten mukaan. Järjestelmä ei kestäisi sitä, että sinne tungetaan sekaan esimerkiksi Leon mielipide siitä, mitä myrkyttäminen on.

  Ympäristöliike pelaa aika kovilla panoksilla, jos se lähtee ajamaan ilmastonmuutokseen reagointia samassa paketissa erilaisten henkilökohtaisten preferenssien kanssa. Toivottavasti ihmiset pohtivat sitä, kuinka tärkeä ympäristö on itselle.

 3. Ja jos nyt otetaan vielä yksi esimerkki tästä turhakkeen käsitteen vaikeudesta: tuo 40% Ruotsissa ei perustuu mihinkään ravinteisiin, joita ihminen tarvitsee, vaan symbolisiin kategorioihin ns. herkuista. Turhia ovat niin hunaja kuin pähkinätkin.

  Täältä siis tuo määritelmä:
  http://www.fhi.se/Documents/Regeringsuppdrag090331.pdf

  Oikeasti, ympäristö on tärkeämpi asia kuin joku symbolinen jälkkäristä kieltäytyminen.

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi