Kuvituskuva

Mielitekoja – maailman muuttamisen psykologiaa

Kuulutko niihin, jotka kokevat mahdollisuutensa maailman muuttamiseen olemattoman pieniksi?Kun lamaannus uhkaa, kannattaa muistaa, että se on väärässä. Psykologian valossa muutosten mahdollisuus asettuu uuteen mittakaavaan: ihmismielessä on taipumuksia, joiden seurauksena pienikin voi tehdä suuria.

Suoraan vaikuttamisen vaikeus

Ensimmäiseksi on oivallettava, että ongelmiin voi vaikuttaa menemättä niiden juurille. Jos globaalit ongelmat tuntuvat saavuttamattoman kaukaisilta, kannattaa katsoa ympärilleen. Useimmat meistä elävät lukuisten muiden ihmisten ympäröimänä. Heihin voi ulottua ja vaikuttaa.

Kannattaa kuitenkin harkita kahdesti, ennen kuin ryhtyy ympäristösaarnaajaksi. Psykologian valossa puuha ei nimittäin kannata, ainakaan kaikkien vastaan tulevien kohdalla. Jos ihminen kohtaa omien uskomustensa vastaisia väitteitä, hän on kykenemätön käsittelemään niitä aivojen sillä osalla, joka vastaa järkeilystä. Sen sijaan omaa kantaa edustavien väitteiden perustelu järkeillen ei tuota ongelmia.¹ Suora puhe ei siis aina ole vaikutustavoista tehokkain, vaan voi viedä umpikujaan.

Se kiertää sittenkin

Toinen psykologinen havainto on rohkaisevampi: ihmisten auttamishalu näyttäisi olevan kytköksissä mielialaan. Klassisessa puhelinkoppitutkimuksessa tarkkailtiin satunnaisia puhelinkopin käyttäjiä. Osalle oli koppiin jätetty kolikko ”löydettäväksi”, ja osa joutui normaalin tapaan maksamaan puhelunsa itse. Kun koehenkilö poistui kopista, näyttelijä pudotti paperipinon kadulle tämän nenän edessä. Tulos: Vain alle prosentti kolikottomaan puhelinkoppiin menneistä jäi auttamaan paperien poimimisessa. Sen sijaan lähes 90% kolikon löytäneistä auttoi.²

Hyvä siis todella kiertää! Hyvää mieltä ja auttamishalua voi levittää pienilläkin teoilla ja eleillä ympärilleen, josta se parhaimmillaan leviää kauas. Tuore tutkimus valaisee, miten pienistä asioista voikaan olla kyse: pehmeillä tuoleilla ennen neuvottelua istutetut ihmiset olivat kovilla tuoleilla istuneita selvästi halukkaampia suostumaan kompromissiin.³

Kiertotie voikin siis olla suorin tie muutoksiin: järjellämme on rajansa, mutta hyväntahtoisuus tulee harvoin torjutuksi. Kuten kolikko ja puhelinkoppi osoittavat, ystävällisyys ei edellytä edes suoraa vuorovaikutusta. Hyvää mieltä voi istuttaa kuin siemeniä omaan elinympäristöönsä.

Suru kuluttaa

Hyvää mieltä levittävä tekee palveluksen ihmisten ohella myös maapallolle. Surulliset ihmiset käyttävät tyytyväisiä ihmisiä enemmän rahaa kulutukseen (ja syövät epäterveellisemmin), sanovat vuosituhannen alun tutkimukset.4 Hyväntuuliset ihmiset käyttäytyvät kuluttajina oivallisesti, sillä heidän ei tarvitse paikata pahaa oloaan kulutuksella.

Vaikuttaminen ei siis ole mahdotonta eikä edes vaikeaa, kunhan tietää mistä aloittaa. Koska lähelle yltää parhaiten, kannattaa maailman muuttajan alkaa hymystä, kiitoksesta ja kehaisusta. Etenkin surullisen ihmisen nähdessäsi: käy kimppuun!

Lähteet:

1) Järkeilystä ja sen rajoista kertoi Tuija Matikka artikkelissaan ”Me ollaan tärkeämpiä kuin he” (Tiede 3/2010). Alkuperäinen Drew Westenin ja kumppaneiden tutkimusartikkeli löytyy täältä.

2) Puhelinkoppitutkimus:

Isen, A., & Levin, P.  The  effect  of  feeling good on  helping:  Cookies  and  kindness.  Journal of Personality  and  Social Psychology,  1972,  21.

3) Tutkimus fyysisen pinnan vaikutuksista päätöksiin julkaistiin Science-lehden numerossa 25 June 2010.  Uutinen tutkimuksesta.

4) Tutkimuksia surullisuuden ja kulutuksen yhteydestä mm. täällä ja täällä.

Tagit: , , , ,

1 kommentti

  1. Minuun teki aikoinaan lähtemättömän vaikutuksen, kun silloinen pomoni sanoi, että eihän sitä muuta voi kuin yrittää uskoa hyvään. Yleensä kun työkavereilta kuulee lähinnä kyynisiä kommentteja.

    Ylipäätään eettistä toimintaa ja toisten huomioonottamista pitäisi tukea kaikin mahdollisin keinoin. Tuntuu hölmöltä, että opetussuunnitelmia tehdessäkin jauhetaan vain matematiikan osaamisen vahvistamisesta. Toki matikkaa on syytä osata, mutta se mikä tekee ihmisyhteisöistä vahvan on kyky toimia yhteistyössä.

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi