Kuvituskuva

Loppuvuosi eletään velaksi

Miltä tuntuisi, jos saisit tänään tietää käyttäneesi koko vuodelle tarkoitetut rahat, ja lisää tulisi vasta tammikuun ensimmäisenä? Miten yli kolmen kuukauden ajan pystyisi elämään ilman välttämättömiäkin asioita? Miten sapuskat järjestyisi, entä asuminen? Ja ennen kaikkea: Hitto kun tätä olisi voinut ennakoida, niin ei olisi tullut tärvättyä alkuvuodesta vähemmän välttämättömiin juttuihin.

(Tilanne muistuttaa elämää ennen opintotukipäivää, jolloin ihminen on rahojen loputtua vähintään viikon maailman köyhin, ja tukipäivän jälkeen maailman rikkain kunnes maksaa edellisiltä viikoilta kertyneet velat ja laskut. Eikä kuvio nyt ole ihan tuntematon kaikille palkansaajillekaan, vaikka liksapäivän saldo peittoaisikin pienenpuoleisen opintotuen varsin kevyesti.)

Luonnonvarojen kulutuksen osalta tili on pian tyhjä. Globaalilla tasolla syyskuun 23. päivä  on käytetty kaikki luonnon tänä vuonna tuottamat luonnonvarat. Kasvaneen kulutuksen myötä luonnon rajat tulevat nyt vastaan aiemmin kuin koskaan aiemmin. Päivämääräarvio perustuu Global Footprint Networkin laskelmiin.

Suomen ympäristökeskus on myös arvioinut Suomalaisen kulutuksen: Ekologinen jalanjälkemme on maailman kolmanneksi suurin. Jalanjäljen kokoon vaikuttanee raskas ja energiasyöppö teollisuutemme, mutta ei omaakaan vastuuta voi kieltää. Jokainen meistä kuluttaa huomattavasti maapallon keskivertoasukasta enemmän.

Ihmiskunnan ensimmäinen Maapallon ylikulutuspäivä (Global Overshoot Day) oli joulukuun 31. vuonna 1986. Jo kymmenen vuotta myöhemmin ihmiskunta tärväsi luonnonvaroja 15 prosenttia yli planeetan tarjonnan. Nyt lukemat alkavat näyttää todella huolestuttavilta.

Loppuvuosi eletään siis velaksi tuleville sukupolville, kun ei tuota kuluttamista voi lopettaakaan kuin seinään. Ajatus inhottaa enemmän kuin luottokorttilasku. Toivottavasti ihmiskunta ottaa asiasta opikseen, eikä vetäise saldoa nollille jo ennen lokakuun alkua.

Tagit: , , , , , , , , , , ,

4 kommenttia

  1. Ihmisiä myös painostetaan ja houkutellaan jatkuvasti kuluttamaan lisää, vaikka toisaalta syyllistetään luonnonvarojen tuhlaamisesta ja saastuttamisesta. Tässä on joku ristiriita… Ei kukaan Pekka Perusjätkä tuollaisesta yhtälöstä selviä kunnialla.

  2. ”Suomen ympäristökeskus on myös arvioinut Suomalaisen kulutuksen: Ekologinen jalanjälkemme on maailman kolmanneksi suurin. ”

    Onko tuosta jotain tuoretta linkkiä, vai onko se WWF:n vuoden 2006 Living Planet reportista?

  3. Uusimmat tiedot suomalaistenkin ekologisesta jalanjäljestä löytyvät WWF:n Living Planet 2008 -raportista, johon on linkki sivulta http://www.panda.org .

    Suomen asukasta kohden laskettu ekologinen jalanjälki on nyt maapallon 16. suurin. Meillä täällä kylmässä Pohjolassa pidetään keinotekoisesti yllä suhteettoman suurta aineellista elintasoa. Yksi suomalainen kuluttaa keskimäärin 40 000 kiloa eli rekka-autollisen verran luonnonvaroja yhdessä vuodessa. Osa suomalaisista kuitenkin kuluttaa alle 4000 kiloa.

    Vielä vuoden 2006 raportissa suomalaisten ekologinen jalanjälki oli maailman kolmanneksi suurin. Saamme siis olla iloisia ja ylpeitä nyt saamastamme paremmasta imagosta. Tosin kyseessä ei ole todellinen kulutustottumusten muutos, vaan laskutapaa on vaihdettu. Nyt ydinvoimaloiden hiilijalanjälki on merkitty aiemmasta poiketen nollaksi, mikä on parantanut runsaasti ydinvoimaa käyttävien valtioiden sijoitusta. En sitten tiedä, mikä laskutapa olisi järkevin ja oikein. Ydinvoimala ei tuota suoraan ilmaan hiilidioksidipäästöjä, mutta uraanin louhinta ja kuljetus sekä ydinjätteen käsittely tuottavat hiilidioksidipäästöjä ja muita ympäristöongelmia…

  4. Hanna-Kaisa, pysy pois radiosta. Luulen, että älä osta mitään -päivään suhtaudutaan Enbuske-esiintymisesi jälkeen niinkun tosi niinkun paljon negatiivisemmin kuin niinkun aiemmin. hahahahHAHAHAHAHAHAHA.

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi