Kuvituskuva

Lähikauppa vai kasvisruokakauppa?

Olen viimeaikoina pykinyt keskittämään kaikki päivittäisruokaostokseni lähikaupan sijaan Helsingin Sörnäisissä sijaitsevaan kasvisruokakauppa Asokaan.

Asoka on kuin tavallinen ruokakauppa sillä erotuksella, että kaikki elintarvikkeet ovat vegaanisia sekä mahdollisuuksien mukaan luomua ja lähellä tuotettuja. Kaupan omistaja Ville Idström on todella paneutunut asialleen. Respect! Kaupassa asioidessa tulee usein vaihdettua viimeisimmät tiedot ruuan ympäristövaikutuksista.

Usein ihmiset ajattelevat, että lähiruokakaupassa asiointi on varsin eettistä puhaa.Tuleehan siinä samalla kannatettua pieniä ruokakauppoja isojen automarkettien tai kauppakeskusten sijaan. Lisäksi on mainiota, että kauppa on kävelymatkan päässä eikä autoa tai muita härveleitä kaupassa asioimiseen tarvita. Toisaalta käymällä vaikka Käpylän lähi-Alepassa, tulee samalla kuitenkin tuettua kaupan epäeettistä ja ympäristöllisesti kestämätöntä lihavalikoimaa.

Useinhan kauppojen sisäänheittotuotteina tai tarjouksina ovat kahvin lisäksi lehmän maito, murhatuista eläimistä tehty makkara tai valmis liha-/kalapizzat. Vaikka ostaisinkin lähikaupasta vain vegaanisia elintarvikkeita, tulen kuitenkin huomaamatta tukeneeksi myös ympäristöllisesti kestätämätöntä eläinten hyväksikäyttöä.

Toisaalta. Eikö pitkällä tähtäimellä tavoitteena olisi juuri se, että kaikissa lähikaupoissa olisi tarjolla vain ympäristöystävällistä ja eettistä vegaaniruokaa. Tätä silmälläpitäen olisi varmaankin hyvä tukea tavallisten lähikauppojen kasvisruokavaliokoimia kuten soijamaitoa, tofua, kaurajugurtteja sekä muita toistaiseksi vielä ”erikoiselintarvikkeiksi” luokiteltuja tuotteita. Varsinkin kun viime vuosina pientenkin lähiruokakauppojen kasvisruokavalikoimat ovat parantuneet huimasti eikä vegaaninakaan tarvitse enää lähteä matkojen päähän hakemaan herkkuja.

Toistaiseksi haluan kuitenkin kannustaa kaikkia kauppoja siirtymään puhtaasti eettiselle kasvisruokalinjalle. Siispä keskitän hankintani joitakin poikkeuksia lukuunottamatta Asokaan, Ruohonjuureen ja muihin asialle omistautuneisiin liikkeisiin.

Kaupoissa asioidessa on hyvä kiinnittää huomiota myös liikkeen muihin valintoihin. Onko esimerkiksi pakastealtaisiin asennettu kannet vai kuluttavatko ne avonaisina turhaa energiaa? Lisäksi kaupoille voi antaa aina myös suoraan palautetta ja esittää toiveita valikoiman parantamiseksi. Suosiako siis erikoiskasviskauppoja vai tavallisen lähikaupan kasvisruokavalikoimia?

Lisätietoja ruuan ympäristö- ja ilmastovaikutuksista löytyy Suomen luonnonsuojeluliiton Ilmasto Lautasella -kampanjasta.

Tagit: ,

2 kommenttia

  1. Valitettavasti tulee usein suosittua tavallista ruokakauppaa jo siitä syystä, että siellä esim. kauramaito on halvempaa kuin erikoiskaupoissa. Silloin kun on todella mahdollisuus valita lähiluomun ja muoviin pakatun toiselta puolelta Suomea tuodun luomun (tai vieläpä ei-luomun) väliltä, niin suuntaan askeleeni kauppahallin lähiluomupuotiin. Eli riippuu tuotteesta ja (valitettavasti myös) lompakon paksuudesta, missä kaupassa käy.

    Tuossa palautteen annossa pitäisi kyllä petrata. Vaikea on kuitenkaan lähteä ajattelemaan, että ”käyn vain niissä kaupoissa, joissa ei ole avoimia pakastealtaita”.

    Loppujen lopuksi on ehkä tärkeintä se, mitä ostaa kuin se, mistä ostaa. En koe lihaa myyvässä kaupassa käymistä lihatuotannon tukemiseksi, jos en osta mitään eläinperäisiä tuotteita.

  2. Ruokavalinnat ovat aina pieniä mielenilmaisuja. Mitä enemmän ns. tavallisista ruokakaupoista ostetaan ekotuotteita, sitä vahvemman kuvan kauppiaat saavat näiden tuotteiden kysynnästä eli tarpeellisuudesta. Kannattaa siis kannustaa ostamalla lähikauppaakin pitämään eettisiä tuotteita valikoimassaan.

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi