Kuvituskuva

Kun ruoka täytti ajatukset, arjen ja vapaan

Olen ajatellut viime aikoina paljon ruokaa. Siis olen ajatellut sitä aivan tolkuttoman paljon – hengaillut kaupoissa toljottamassa tyhjin silmin hyllyjä, torilla yrittämässä tutustua niihinkin kasviksiin, joita en aikaisemmin juuri ole käyttänyt ja pyörinyt ekokaupoissa epätoivoisesti etsimässä, mitä muualta ei löydy, etsinyt tietoa netistä ja selaillut kaikki keittokirjani läpi. Mitä minulle siis tapahtui, kun päätin käyttää loppukesästä lähes pari viikkoa pääasiassa murkinan pohtimiseen?

Olen pohtinut vegaaniutta jo pitkään ja yritinkin sitä jo teini-iässä, joskin se kokeilu kaatui kouluruokalan haluttomuuteen tehdä yhdelle lapselle erikseen ruokaa. Samoin tuolloin ravitsemusterapeutti väitti kivenkovaa, että kyseessä on vain jokin ohimenevä päähänpisto ja tätä menoa saan osteoporoosin ja kaikki muut mahdolliset puutostaudit, pahoitan äidin ja ruokalantätien mielen. Nyt palasin pohtimaan uudelleen, mihin oikeastaan tarvitsin joitakin harvoja käyttämiäni maitotuotteita, munia ja silloin tällöin kalaa, joita olin käyttänyt pääasiassa kasviksista koostuvan ruokavalioni lisänä. No sitten alkoi tuo mainittu parin viikon selvittely. Tuloksena: En mihinkään.

Olen tietenkin siinä onnellisessa asemassa, että täällä Helsingissä ja lukuisissa muissa hiukankin isommissa kaupungeissa (nykyisin jo pienemmissäkin) on tarjolla vaihtoehtoisia ruokatuotteita tarjoavia kauppoja tavanomaisten jättiketjujen lisäksi, joista niistäkin muuten löytää nykyisin usein jo vaikka mitä. Ja ravintoloistakin silloin tällöin vegaaniruokaa. Tietenkin tajusin, että kodin ulkopuolelta vegaanisen aterian metsästäminen voi olla hankalaa, joten kotikokkailusta on syytä pitää. Sekään ei onneksi ole ongelma, koska ruoanlaitto on mitä hauskinta puuhaa – jälkeenpäin hoidettavaa tiskaamista lukuunottamatta. Totutteluun meni muutama päivä ja sitten koko homma sujui kuin luonnostaan. Tottakai taustalla oli kymmenisen vuotta ”tavallisen kasvissyöjän” elämää, joka varmasti helpotti paljon. Kotona leivottu leipä ja idättämisharrastus tulivat nyt takaisin elämääni. Samalla tiesin yhä tarkemmin, mitä syön ja miltä turhanpäiväisiltä lisäaineilta vältyn. Olo oli kevyt, virtaa riitti ja juoksuaskel kulki.

Sitten tuli syksy ja kiire ja kodin ulkopuolella syötävät ateriat. En ollut ehkä aiemmin ajatellutkaan, miten monessa paikassa kasvisruoka tehdään oletusarvoisesti maitotuotteiden kanssa, koska ”eihän se muuten maistu miltään”. Niinkö se sitten on? Ei, ei se ole niin, mutta en halua kiusata kysymyksellä muutenkin stressaantunutta lounasravintolan kassahenkilöä. Vai pitäisikö? Itse olen toistaiseksi luovuttanut ja suostun satunnaisesti syömään ”tavallista kasvisruokaa” kodin ulkopuolella, jos vegaanista ei ole tarjolla. Olen todennut, että nälkäinen minä on yhtä kuin kiukkuinen ja yhteistyökyvytön minä, joten parempi vain tyytyä siihen mitä saa. Harkitsen vakaasti omiin eväisiin siirtymistä.

Onnistumisten ja pettymysten jälkeen jäljellä on kaksi merkittävää ongelmaa:

1) Mitä tehdä, kun kodin ulkopuolella ei ole tarjolla vegaanista ruokaa?

2) Kuinka tehdä täydellinen vegaaninen lettutaikina?

Molemmat ovat minulle tärkeitä, vaikka toinen lienee huomattavasti pienempi. Minä kuitenkin satun pitämään ruoasta, minä suorastaan rakastan hyvää ruokaa – muun muassa lettuja isoäidin tekemän mansikkahillon kera. Nyt ehkä jopa enemmän kuin ennen. Vegaaniksi haluavan tie saattaa olla pitkä ja kivinen, mutta sitäkin antoisampi ja varmasti yksi helpoimmista askelista terveyteen ja hyvinvointiin.

Tagit: ,

1 kommentti

  1. Itse uskonnollisista syistä ajoittain paastoa (täysin vegaaninen plus ei oliiviöljyä eikä alkoholia) viettävänä olen myöskin tullut siihen tulokseen että helpompi tehdä ruoat itse mukaan. Tosin joskus se harmittaa jos on väsynyt tai kiireinen ja olisi niin paljon helpompaa syödä töissä jonkun muun tekemää ruokaa mutta minkäs teet. Tässä Vegaaniliiton sivuilta löytynyt lettu-ohje: http://www.vegaaniliitto.fi/esitteet/reseptiflaba.html#Letut

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi