Kuvituskuva

Kuinka elää muovimaailmassa?

Muovi ei maadu ja sitä on kaikkialla. Jossakin kaukana Tyynellä valtamerellä kelluu Yhdysvaltojen kokoinen lautta silkkaa muoviroskaa.

Tiina, 36, Helsingistä kiteyttää:

? Ajatus valtamerien muovijätepyörteistä on käsittämätön, ahdistava, hirveä. Samoin ajatus eläimistä tukehtumassa jätteisiimme.

Täällä kotimaassa muovijäte kasaantuu kaatopaikoille ja sitä poltetaan energiajätteenä. Virvoitusjuomapulloja ja muovikasseja lukuun ottamatta kotitalousmuoville ei ole yleensä järjestetty kierrätystä. Ekokuluttaja haluaisi välttää muovia, mutta sepä ei olekaan helppoa.

Moni on vaihtanut muovikassit ja hedelmäpussit kankaisiin kasseihin ja pusseihin. Mutta mitä tehdä muille muovipakkauksille? Tiina yrittää vähentää muovin kulutusta, mutta joskus yritys tuntuu turhauttavalta.

? Ensin etsin oikein hartaasti itselleni sopivaa shampoopalaa, koska en halua ostaa muovipulloissa tulevia shampoita. Ja sitten tajuan, että lähes kaikki ruoka, mitä ostan, on pakattu muoviin.

Vain turvallisia leluja

Totuus muovista ei kuitenkaan ole mustavalkoinen. Pakkausten yhtenä tarkoituksena on pidentää ruoan säilyvyyttä. Muovipakkauksia tarvitaan myös logistiikan vuoksi, muistuttaa Tiina.

Pakkausmateriaalien lisäksi muovia on esimerkiksi autoissa, rakennusmateriaaleissa, elektroniikassa, huonekaluissa ja astioissa. Lapsiperheissä muovia kertyy lelujen ja lasten tarvikkeiden vuoksi.

? Ostan leluja, joista voin todeta, että ne ovat turvallisia. Siis mieluiten puisia tai muusta kuin PVC:stä valmistettuja, kertoo Anu, 31, Helsingistä.

PVC on erityisen hankala muovi ympäristölle sen sisältämän kloorin vuoksi. PVC sisältää myös pehmenninaineena käytettyjä ftalaatteja, jotka voivat olla vaarallisia ihmisen lisääntymiskyvylle.

Anu välttää myös bisfenoli A:ta sisältäviä astioita. Bisfenoli A on myrkyllinen kemikaali, jota käytetään polykarbonaattimuovien valmistuksessa. Kemikaalista nousi kohu, kun kävi ilmi, että sitä liukenee tuttipulloista maitoon, kun pulloja lämmitetään.

Biljardipalloista muovikasseihin

Ensimmäiset teolliset muovilaadut kehitettiin 1800-luvulla. Aluksi uudella keksinnöllä korvattiin norsunluisia biljardipalloja.

1900-luvulta lähtien muovin voittokulku on ollut pysäyttämätön. On hankala kuvitella maailmaa ilman muovia. Monikäyttöiset muovit vaikuttavat liikkumiseemme, asumiseemme ja viestintäämme.

Hankalaa on kuvitella myös, mihin kaikki maailman huonosti maatuvat muoviesineet lopulta mahtuvat.

Kotitalousmuovin kierrättäminen on vaikeaa, sillä eri muovilajit täytyy erotella uudelleenkäyttöä varten. Muovia voidaan polttaa PVC:tä lukuun ottamatta energiaksi jätteenpolttolaitoksissa. Ensisijaisesti muovivuorta pitäisi pienentää jätteen synnyn ehkäisyllä.

Muoviongelman symboliksi on noussut muovikassi. Keväällä EU:n komissio ilmoitti haluavansa vähentää muovipussien käyttöä unionimaissa.

Ongelmana ohuet pussit

Pelkästään Suomessa käytetään 300 miljoonaa muovikassia vuosittain. Monissa muissa maissa asiat ovat vielä huonommin. Kaupoissa ilmaiseksi jaettavat hedelmäpussin vahvuiset muovikassit ovat maailmalla vahvoja muovikasseja yleisempiä ja niitä kuluu paljon enemmän.

Tuulen mukana kulkevat pussit tukkivat viemäreitä ja roskaavat luontoa. Linnut, kalat ja hylkeet voivat kuolla nieltyään meressä ajelehtivaa muoviroskaa.

Jätehuolto ei ole pysynyt pitämään muovipussien vyöryä aisoissa esimerkiksi Kiinassa, Bangladeshissa, Intiassa ja Keniassa, joissa muovipussit on kielletty osittain tai kokonaan. Myös Italia sekä Kalifornian osavaltio on kieltänyt muoviset ostoskassit.

Kuten moni tietää, ekologisinta on käyttää samaa kankaista kestokassia monta vuotta. Jos oma kassi unohtuu kotiin, kannattaa ostaa kierrätetystä muovista valmistettu muovikassi, johon on käytetty vähemmän luonnonvaroja kuin paperikassiin. Kierrätetyn muovikassin tunnistaa kierrätysmerkistä kassin alalaidassa.

Juttu on julkaistu aiemmin Luonnonsuojelijassa 4/2011. Tutustu Luonnonsuojelijan lukijapaneeliin täällä.

Tagit: , ,

4 kommenttia

  1. Yksi suuri muovituote vesistöissä on myös silikonit, jotka ovat haitallisia mereneliöille. Silikoneja on kosmetiikassa, esimerkiksi shampoissa, ihan vain ihmisten turhamaisuuden tyydyttämiseksi.

  2. Ja jos ajatellaan koko maailman mittapuun mukaan, suurinpia muovin käyttäjiä ovat tehtaat ja yritykset.

  3. Liittymällä ruokapiiriin voisi ostaa isompia eriä kasviksia ja saada muovia vähennetyksi. Nykyäänhän paprikatkin on usein kaupassa yksittäispakattuja! Hiuksia voi pestä muillakin aineilla kuin sampoolla, ja joillelkuille riittää pelkkä vesi. Dödöksi kookosöljy + sitruuna, ym. ekologisia vaihtoehtoja on olemassa. Tehdään mikä voidaan.

  4. Pitää varmaan kutinsa, että kierrätysmateriaalista tehty muovikassi kuluttaa vähemmän luonnonvaroja kuin paperikassi. Paperikassin puolesta puhun kuitenkin… Paperikassin voi hyödyntää biojäteastiana kotona ja se maatuu sitten kompostissa kahvinporojen yms. mukana. Itse käytän paperikassin moneen kertaan ennen kuin se päätyy kompostiin tai sytykkeeksi. Paperikassi on luonnollinen valinta saunasytykkeiden keräysastiaksi. Paperikassi heiluen painelen pari kertaa viikossa lämmittämään pihasaunamme (sisäsaunaa ei tällä hetkellä ole). Paperikassi on myös jotenkin sympaattisempi kuin muovikassi, jos vien jollekin naapurille tai kaverille jotain tuliaista tai muuta kassissa kuljetettavaa.
    Muovikassi sopii mielestäni sekajäteroskapussiksi. Mutta siinä tulee puolestaan rahakysymys vastaan. Kaupan kassalta ostaen muovikassi maksaa jotain 17-20 senttiä kappale, mutta kun ostaa vasiten valmistetun roskapussirullan kappalehinta on enää 2-4 senttiä. Tuntuu jo vuositasolla kukkarossa. Ja kun noita roskamuovipusseja voi käyttää tavallisen muovikassin tavoin muuhunkin kuin roskiksessa!
    Oletteko koskaan ajatelleet sitä, että kaupan muovikasseissa on aina kaupan tai kauppaketujun nimi yms mainostekstejä ja kuitenkin siitä muovikassista maksetaan mukisematta kassalla. Mitä muuta mainosta haluatte kantaa tai suostutte kantamaan kadulla ja vielä maksaa siitä ilosta, että saatte olla liikkuva mainos maisemassa?!

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi