Kuvituskuva

Kierrätetty ja korea

Ei pahalla Marilyn, mutta olit väärässä: Diamonds aren’t a girls best friend. Eivät ainakaan vielä vähään aikaan.

Merkittävä osa maailmalla myytävistä timanteista ja arvometalleista on edelleen louhittu vähintäänkin kyseenalaisissa oloissa vähintäänkin kyseenalaisin työehdoin. Ennen kuin Reilun kaupan kulta ja timantit odottavat todellista tulemistaan, ei kultasepän liikkeistä juuri löydy ostettavaa vastuulliselle kuluttajalle.

Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen. Kulta- ja muiden kaivosten työolot on luonnollisesti enemmän kuin tärkeää saattaa kuntoon, mutta koristusta kaulaan, korvaan tai ranteeseen voi hankkia eettisesti ja ekologisesti jo nyt. Homman juju on kierrättäminen.

Kierrätyskorut ovat ihania ainakin kolmella tavalla. Ensinnäkin niitä voi käyttää puhtaammalla omallatunnolla kuin perinteisiä käätyjä ja killuttimia. Kierrätyskorut kuormittavat vähemmän ympäristöä kuin käyttämättömänä alan liikkeistä ostetut hienoudet ja niiden myyntituotot päätyvät usein suoraan korun tekijälle.

Kierrätyskorut ovat aina myös todellisia uniikkikoruja. Tänä päivänä jokainen haluaa erottua massasta ja erottua nimenomaan edukseen. Korun halutaan kertovan kantajansa valinnoista ja sen tarina on vähintään yhtä tärkeä kuin sen tyyli. Juuri tätä tarkoitusta kierrätyskorut palvelevat paremmin kuin hyvin.

Kaiken lisäksi kierrätyskoruja voi tehdä itse. Paitsi että korujen väkertäminen on erinomaisen hauskaa ajanvietettä, voi itse tekemällä valmistaa juuri omaan tyyliin istuvat helyt. Oivia materiaaleja omien korujen valmistamiseen ovat erilaiset kivet, lasi, puu, silkki, puuvilla ja villa sekä jokseenkin kaikki, mitä kotoa ja kirpputoreilta sattuu löytämään. Esimerkiksi palapelin palat, napit tai vetoketjut voivat saada koruina täysin uuden elämän. Oman mielikuvituksen käyttö on sallittua, jopa suotavaa, mutta ensi alkuun malleja voi etsiä esimerkiksi internetistä tai kirjaston askartelu- ja käsityökirjoista.

Onko sitten mahdollista olla sekä muotitietoinen että ympäristöystävällinen? Ainakin ekomuoti ja kierrytyskorut kasvattavat suosiotaan ympäri maailmaa. Kotimaassa muun muassa korusuunnittelija Anniina Dunderin Paperi- korusarjan tuotteet on valmistettu kirrätyspaperista, Outi Puro taas myy eteläafrikkalaisen Hanan Yannyn suunnittelemia koruja. Ne syntyvät kuuden naisen voimin Yannyn takapihalla. Kun tuote on ideoitu, naiset kouluttavat kaupungin lähialueilta lisää naisia niiden tekemiseen. Kaiken lisäksi koruissa käytetään vain ekologisia ja kierrätettyjä materiaaleja. Kierrätyskoruja myydään useimmiten pienissä putiikeissa ja nykyään ne kuuluvat myös esimerkiksi useimpien käsi- ja taideteollisuusmyymälöiden valikoimiin.

Oletko sinä seuraava suomalainen korutaiteilija?

Suvi Peltola

Ompelukerho, naisten toimintaryhmä

Tagit: , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi