Kuvituskuva

Kahden viikon vegaani

Ryhdyin kasvissyöjäksi viime kesänä. Tai pitäisi varmaan sanoa pescovegataristiksi, sillä söin edelleen kalaa. Olin jo pitkään vähentänyt lihan määrää ruokavaliossani, mutta olin liian kiintynyt tiettyihin ruokiin luopuakseni niistä http://mirziamov.ru/zaym-bez-otkaza/.
Yhtenä päivänä ajattelin kuitenkin, että on suorastaan typerää olla näin jumittautunut vanhoihin tottumuksiin. Tein siis päätöksen luopua lihasta, enkä ensimmäisen päivän jälkeen ole kaivannut mitään ruokia, enkä ole katunut päätöstäni.

”Oikeaksi” vegetaristiksi ajauduin noin kolme kuukautta sitten. Tajusin vain yhtenä päivänä, etten ole syönyt kalaa pitkään pitkään aikaan. En ole siitä oikeastaan koskaan pitänytkään, mutta koska olin pitkään tien päällä ja olin pitkälti erilaisten einesten varassa, halusin pitää mahdollisuuden syödä kalaa tarpeen tullen. (Tässä muuten vinkki elintarvikealan yrityksille.)

Nyt olen päättänyt kokeilla, miltä tuntuu olla vegaani. Siitä ei ole kovinkaan montaa viikkoa, kun totesin, että minusta Cialis Générique ei koskaan voi tulla vegaania. Samoin tosin väitin myös ennen kuin ryhdyin kasvissyöjäksi. Joskus vanhojen tottumuksien tuulettaminen ja oletuksien koetteleminen on siis terveellistä.

Ruokatottumuksien vaihtaminen on monelle vakava asia, ja kasvissyöjät monesti saavatkin käännyttäjän leiman. Ihmiset haluavat suojella omia tottumuksiaan ja valinnan vapauttaan, ja kokevat erilaiset tottumukset helposti myös uhkana itselleen. Tämä johtuu pitkälti siitä, että ruoka on asia, johon liittyy hyvin paljon tunteita, mielikuvia, rutiineja ja kulttuurisia merkityksiä ajattelemmepa sitä tai emme. Siksi jostakin ruosta luopuminen voi tuntua suurelta asialta, ja jopa omaa identiteettiä ravistelevalta asialta. Itse en myöskään koskaan ajatellut voivani ryhtyä kasvissyöjäksi, mutta yllätyin positiivisesti hyvin nopeasti. Niinpä tälläkin kertaa päätän luopua ennakkoluuloistani pariksi viikoksi ja kokeilla olettamisen sijaan.

Vaikka en koskaan päätyisikään kokoaikaiseksi ja vakituiseksi vegaaniksi, on testilläni toivottavasti myös se sivuvaikutus, että luovun riippuvuudestani maitotuotteita kohtaan. Silloin nimittäin kun luovuin lihasta, korvasin proteiininlähteeni maitotuotteilla, mikä ei ekologisesta näkökulmasta välttämättä ole kovin hyvä asia. Esimerkiksi juuston hiilijalanjälki voi olla yhtä suuri kuin lihankin. Yritän siis samalla pakottaa itseäni tutustumaan uusiin ruokiin ja raaka-aineisiin, ja mahdollisesti jopa oppia laittamaan ruokaa edes välttävällä tasolla.

Tällä testillä toivon myös innostavani muita kokeilemaan uusia elämäntapoja avoimin mielin. En ehdota, että kaikkien pitäisi ruveta vegaaneiksi tai edes kasvissyöjiksi, mutta kannustan kaikkia kyseenalaistamaan ajattelua siitä, että ”en voi olla ilman sitä tai tätä”.

Kahden viikon kokeiluni alkaa huomenna (jääkaappini on täynnä maitotuotteita, jotka haluan kuluttaa ennen sitä, sillä hukka vasta onkin ekologisesti kuluttavaa). Toivottakaa onnea!

Tagit: , , ,

3 kommenttia

 1. Onpa hauskaa, itsekin olen harjoitellut tämän kevään vegaanista ruokavaliota ja se on ollut yllättävän antoisaa! Olin aluksi aivan varma, että tulen kaipaamaan maitoa ja juustoja, mutta ainoa missä juusto hieman houkuttaisi on pastan päälle ripoteltava parmesan. Oluthiivajauheella saa kuitenkin aikaan yllättävän samankaltaisen vaikutelman. Muuten maitotuotteet ovat alkaneet jopa hieman ällöttää, kun niiden käytön on lopettanut.

  Kovasti tsemppiä vegaanikokeiluun!

 2. […] Outi Lundahl on päättänyt kokeilla vegaaniruokavaliota parin viikon ajan: “Ihmiset haluavat suojella omia tottumuksiaan ja valinnan vapauttaan, ja kokevat erilaiset tottumukset helposti myös uhkana itselleen. Tämä johtuu pitkälti siitä, että ruoka on asia, johon liittyy hyvin paljon tunteita, mielikuvia, rutiineja ja kulttuurisia merkityksiä ajattelemmepa sitä tai emme. Siksi jostakin ruosta luopuminen voi tuntua suurelta asialta, ja jopa omaa identiteettiä ravistelevalta asialta. Itse en myöskään koskaan ajatellut voivani ryhtyä kasvissyöjäksi, mutta yllätyin positiivisesti hyvin nopeasti. Niinpä tälläkin kertaa päätän luopua ennakkoluuloistani pariksi viikoksi ja kokeilla olettamisen sijaan. Vaikka en koskaan päätyisikään kokoaikaiseksi ja vakituiseksi vegaaniksi, on testilläni toivottavasti myös se sivuvaikutus, että luovun riippuvuudestani maitotuotteita kohtaan.” (Mari koo) […]

 3. Olen ollut kasvissyöjä 6 vuotta ja nyt olen ”Meatless Monday” -tyylillä vähitellen siirtynyt yhä vegaanimmaksi. Olen huomannut, että lempijälkkärini eli muffinsit ja juustokakku onnistuvat ja monet muutkin ihan helposti. Vegaanituotteita on myös yhä enemmän tarjolla, mikä tekee tästä helpompaa.

  Olen myös todennut, että vegaanikokkailu on inspiroivaa ja syön paljon monipuolisemmin. Netti on täynnä vegaaniblogeja. Tämä on vähän kuin harrastus.

  Ongelmana on työpaikkaruokailu ja ravintolat. Toivottavasti Helsinkiin ja muualle avattaisiin uusia vegaanipaikkoja, kasvisravintoloitakaan ei tosin ole liiaksi. Tavallisetkin ravintolat voisivat tarjota paremmin vegaaneille sopivaa ruokaa. Tämän takia pidän vielä yllä kasvisruokailijan statusta vähän kuin kasvissyönnillä alkuaikoina turvaudumme vielä kalaan ravintoloissa ja etenkin matkoilla.

  Suosittelen kaikille kokeilua, lopulta huomaa, että monet kasvisruoat ovat jo vegaanisia.

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi