Kuvituskuva

Hyvästi hukkaan heitetty ruoka?

Yksi vuoden 2012 kulutusilmiöistä oli erilaisten ruokaostoksiin liittyvien verkkopalveluiden ilmaantuminen. Verkko-ostosten kotiinkuljetuksen lisäksi tarjolle tuli pidemmällekin jalostettuja palveluja. Ainakin Keittiökaveri-, Middag- ja Neljän Ruoka -nimiset yritykset toimittavat kotiovelle reseptit ja niihin tarvittavat ruoka-ainekset esimerkiksi viitenä päivänä viikossa.

Harkitsen itsekin ruokaostospalvelun kokeilemista. Arki helpottuisi, mutta palvelut kuulostavat ilahduttavilta myös ympäristönäkökulmasta.

Tunnen huonoa omaatuntoa siitä, miten paljon taloudestamme päätyy ruokaa roskiin. En ole kovin hyvä suunnittelemaan aterioita siten, että tähteet ja puolikkaat säilykepurkit tulisivat käytettyä. Sorrun myös välillä heräteostoksiin ruokakaupassa. Ne unohtuvat usein jääkaapin perukoille. Välillä käy niinkin, että kokkaan ison satsin niin tympeän makuista ruokaa, etten pysty pakottamaan itseäni enkä perhettä syömään sitä loppuun.

Omantunnon kolkuttelu onkin paikallaan, sillä kaatopaikalle päätyvä ruokajäte synnyttää metaanipäästöjä. Metaani on kaikkein voimakkain kasvihuonekaasu. Myös biojätteen rahtaaminen ja käsittely kuluttaa energiaa.

Kun kotiin tulisi viikon reseptit ja niihin tarvittavat raaka-aineet, hävikkiä ei pitäisi syntyä. Oletan, että reseptit ovat huolella testattuja ja hyviksi havaittuja. Perheemme ei käytä autoa ruokaostosten tekoon, mutta monella muulla tällainen palvelu varmasti vähentää tarvetta suhata ruokakauppaan omalla autolla.

Lakto-ovo-kasvisruokaa saa Middagilta ja Neljän Ruuasta, tosin vain kolmen päivän ruuat kerralla. Keittiökaveri ja Middag suosivat luomua ja lähiruokaa. Neljän Ruoka toimittaa tavanomaisesti tuotettuja raaka-aineita. Toivottavasti yritysten valikoimiin tulee vielä kestävällä kalalla varustettu kala-kasviskassi ja vegaaninen vaihtoehto.

Hinnat ovat vielä aika kovia, mutta toivottavasti tällaisia kekseliäitä palveluja tulee lisää, ja hinnat tippuvat kilpailun myötä.

Tagit: , , , , ,

1 kommentti

  1. Tästä tuli mieleen, että mitäpä jos tänne kulutus.fi -sivuston yhteyteen linkitettäisiin itse kokoamamme ideapankki siitä, mitä (esim.) mistäkin tietystä ruoantähteestä voi tehdä? Ja näin ehkä etenkin sinkkutalouksia ajatellen. Siis esim. otsakkeen ”sulakejuusto” alta löytäisi ruokareseptin/reseptejä, joihin voi käyttää sulatejuustopurkin lopun, ennen kuin se vanhenee syömäkelvottomaksi.

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi