Kuvituskuva

Hau, hau! Miu, miu! Eko, eko?

Jo koiran silittämisellä on tutkittuja terveyshyötyjä, mutta Haukku ja Miuku voivat myös lisätä selvän siivun isäntäväkensä ympäristöjälkeen. Sekä koiria että kissoja on arvioitu asuvan Suomessa noin 600 000. Mistä lemmikkien ekologista tassunjälki muodostuu, ja miten sitä voisi pienentää?

Kilpailutapahtumat laulattavat matkamittaria

Pöytyäläinen maatalouslomittaja ja kissakasvattaja Nora nostaa liikenteen yhdeksi aktiivisen kissa- ja koiraharrastuksen ongelmista. Kilpailutapahtumia kuten kissa- ja koiranäyttelyitä sekä koirakokeita järjestetään eri puolilla Suomea, ja niihin ajetaan omilla autoilla. ”Kilpailutapahtumiin tulisi järjestää kimppakyytejä, mutta siinä tulee helposti tilaongelma vastaan. Esimerkiksi farmarimalliseen autoon mahtuu usein käytännössä vain kahden talouden ihmiset ja kissat”, Nora pohtii. Lemmikit voivat aiheuttaa myös runsaat määrät jätettä. ”Monet kissanhiekat eivät ole biohajoavia, ja ne päätyvät yhdyskuntajätteen mukana kaatopaikalle.”

Kaukomatkailu ja jyrsijävahingot vähenevät

Myös pääkaupunkiseudulla asuva Laura, kissan ja koiran omistaja, nostaa liikenteen ja lemmikeille epäystävällisen kaupunkisuunnittelun yhdeksi epäekologisiin valintoihin ajavista tekijöistä. ”Liian tiivis rakentaminen saa koiraihmiset muuttamaan nurmijärviin tai ajamaan metsiin omilla autoillaan useamman kerran viikossa”, hän toteaa. Kaavoituksella pitäisi myös huolehtia siitä, että esimerkiksi agilityhallit ovat julkisella liikenteellä saavutettavissa. ”Uskoisin kuitenkin eläinten vähentävän muuta matkustelua ja etenkin lentämistä. Eläimiä kun on vaikea ottaa pitkille matkoille mukaan”, Laura arvioi. Vaikka eläimet voivat lisätä asuinnelijöiden tarvetta, kissat puolustavat tehokkaasti esimerkiksi puutalojen rakenteita jyrsijöiltä.

Luomuaterioita – mutta ei lintupaistia

”Olen ollut Kasper-kissan nöyrä palvelija jo yli kahdeksan vuotta ja surrut koko ajan sitä, miten valtavaksi hänen hiilitassunjälkensä kasvaa”, kirjoittaa eläkkeellä oleva opettaja Maisa kissansa ruokavaliosta. Kasper on kaupunkikissa, joka kuitenkin maalla pääsee nauttimaan myös luomuaterioita. ”Keväisin Kasper saa kaulaansa kaksi kulkusta, jotta siivekkäiltä luomuaterioilta vältyttäisiin.” Sisäkautena kissan ruokkiminen on kuitenkin vaikeaa. ”Pienet annosateriat on pakattu ties mihin foliopusseihin ja metallipurkkeihin, ja niistäkin vain harvat kelpaavat”, Maisa miettii. Luomumunien keltuainen vispattuna on kuitenkin saanut Kasperinkin kehräämään kiitoksen.


Puuron keittoa ja barffausta

Ruotsalainen ajankohtaisohjelma Verkligheten kohahdutti viime kesänä laskelmillaan koirien ruokavalion kasvihuonekaasupäästöistä. Ne kun voivat ylittää jopa henkilöautoilun ilmastovaikutuksen. Tällöin koiran pitäisi kuitenkin olla todella iso ja syödä tavallista lihaisampaa ruokaa, ja vastaavasti autoilun pitäisi olla tavallista vähäisempää ja energiapihimpää.

Ohjelmassa laskettiin myös, että keskimääräinen ruotsalainen koira syö päivässä puoli litraa kuivamuonaa, josta noin 40 prosenttia on lihaa. Tällöin pelkästä koiran syömästä lihasta syntyy vuodessa lähes 300 kilon hiilidioksidipäästöt. Määrä vastaa suunnilleen yhden Helsingistä Berliiniin tehdyn lennon ilmastovaikutusta.

Jos koiransa hiilitassunjälkeä haluaa pienentää, voi ruokaan lisätä kypsennettynä ja hienonnettuna kasviksia, kuten juureksia, riisiä, tattaria ja hirssiä. Netistä löytyy ohjeita muun muassa erilaisten puurojen keittämiseen, ja ainekset voi ostaa luomuna. Niin kutsutut barffaajat ruokkivat eläimiään ihmisen elintarviketuotannosta sivutuotteena saatavalla raakaruokavaliolla kuten kalalla ja kanansiivillä sekä eri eläinten luilla ja sisäelimillä. Barf-ruokavaliota voi myös käyttää puuron ohessa.

Näkemykset siitä, miten suuri osa koiran ruokavaliosta lopulta voisi olla kasvisperäistä, näyttävät vaihtelevan melko huomattavastikin: lemmikkien ruokinta herättää intohimoja. Kasvissyöjäkoiria Suomesta kuitenkin löytyy, mutta kissan ruokavaliossa pitää yleisen käsityksen mukaan olla lihaa. Jos lemmikikseen siis haluaa takuuvarman kasvissyöjän, kannattaa kissan tai koiran sijaan valita vaikkapa kani, marsu tai maakonna.

Annukka Berg

Artikkeli on julkaistu aiemmin Luonnonsuojelijassa (2/2009)

Tagit: , , , , , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi