Kuvituskuva

Ekosnobbailua lähiruualla

Kävimme viikonloppuna Käpylässä poimimassa kotikulmilta nokkosia ja teimme niistä kastiketta perunamuussille, johon pistimme myös kerrostalopihamme viljelylaarissa kasvatettua tilliä.

Nokkosen lehtiä voi käyttää ruokana pinaatin tapaan. Ekologista, terveellistä ja ilmaista ruokaa on tarjolla kaupunkiympäristössäkin vaikka kuinka paljon. Aina ei siis tarvitse lähteä erikseen autolla sienimetsään tai mustikoita poimimaan, kun kotikulmilta voi kerätä ruokaa kävelyretken lomassa. Puhumattakaan omasta kerrostalopihan viljelylaarista ja viljepalypalstoista, joissa voi kasvatella yhtä ja toista.

Ruuan kasvattaminen, hankkiminen ja valmistaminen silloin tällöin on kivaa. Samalla saa tuntumaa, mistä ja miten ruoka todella tulee. Väitän kuitenkin, että joidenkin osalta kyse on pelkästä ekosnobbailusta, joka vie paljon aikaa, kuluttaa helposti luonnonvaroja ja on kallista.

1. Ruuan kasvatukseen ja valmistukseen kuluu paljon aikaa ja vaivaa. Ellei kyseessä ole nautinnollinen tai terapeuttinen harrastus, voi olla mielekkäämpää käyttää ruuan valmistukseen kuluva aika johonkin järkevämpään ja mielekkäämpään tekemiseen, esimerkiksi kutsumustyöhön.

2. Ruuan valmistuksessa kuluu helposti paljon luonnonvaroja. Ruuan valmistaminen kotioloissa – varsinkin uunin ja lieden käyttö – ei ole kovin ympäristöystävällistä. Usein ulkonasyönti on ekotehokkaampaa ja hävikkiä tulee vähemmän. Kuljetusten ympäristövaikutukset ovat vain muutaman prosentin luokkaan elintarvikkeiden elinkaaren aikaisista ympäristövaikutuksista.

3. Ruuan kasvatus ja valmistus on kalliimpaa. Ruuan valmistukseen käytettävät raaka-aineet tulevat toki halvemmaksi kuin esimerkiksi ulkona syönti. Jos mukaan lasketaan kuitenkin valmistukseen käytetty aika, voi ruuan valmistus tulla todella kalliiksi.

Toisaalta ruuan kasvatus ja valmistus ovat taitoja, jotka kannattaa jollakin tasolla ehkä osata, ja onhan se mahtava fiilis kun omasta viljelylaarista tulee satoa. Eihän sitä koskaan tiedä, milloin edessä ovat taas ajat kun ravintolasta ei saakaan sushi-annoksia tai kaupasta pastaa ja soijarouhetta.

Mitä mieltä sinä olet? Kuuluuko ruuan kasvatus ja valmistus kansalaisten perustaitoihin 2010-luvulla vai onko kyse pelkästä ekosnobbailusta?

Tagit: , , , , , ,

3 kommenttia

 1. Jos vastakkain on ruoan valmistaminen itse tai autolla meneminen ravintolaan, niin kumpi on ekotehokkampaa? Kokkaus ja kasvimaan hoito on ehdottomasti tärkeitä taitoja osata .

 2. Hei Insinööri

  Miksi verrata keskenään omenoita ja appelsiineja? Yhtä hyvin tilanteen voisi asettaa niin, että entä jos vastakkain olisikin oman ruuan hakeminen kaupasta autolla ja sen valmistaminen kotona omassa uunissa vai meneminen kävellen lähiravintolaan.

  Entä jos vastakkain ovat todellakin ruuan valmistaminen itse kotona tai ruuan valmistaminen ravintolassa. Kumpi silloin on ekologisempaa?

  Parhain terveisin
  -Leo

 3. Nooh, meidän perhe nyt muutenkin kuormittaa liikaa kun ollaan suurperhe.. Mut ehkä yksineläjänä voisin tuohon lähiravintolaan tai kansalaistaloon kävellä/pyöräillä päivittäin syömään edullisen lounaan. Tässä elämäntilanteessa mielummin käydään siellä kaupassa ja valmistetaan ihan itse sapuskat.

  p.s itse ei kasvateta mitään

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi