Kuvituskuva

Do It Yourself

Olen viettänyt hauskan syksyisen viikonlopun. Perjantaina sain kassillisen avomaankurkkuja, jotka piti säilöä talven varalle. Mukana oli myös oikein söötti kesäkurpitsa, joka olisi oikein maistuvaa etikkaliemeen säilöttynä. Ens alkuun piti tietenkin tsekata onko talossa tarpeeksi purkkeja, tarpeeksi isoa kattilaa ja muita tarvikkeita.

Kauppareissulla piti investoida suurempaan kattilaan, muutamiin lasipurkkeihin ja etikkaan. Olisihan meillä ollut ylimääräisiä lasipurkkeja, mutta ne sijaitsivat kerrostalomme kylmäkellarissa ja talven jäljiltä komeromme lukon avain oli hävinnyt jonnekin. Kaupasta hankitut suloiset lasipurkit olivat mekaanisia kumirenkaisia umpiolasipurkkeja. Juuri sellaisia, joita näkee lehdessä syksyn säilöntäjuttujen kuvissa. Isosta kattilasta meillä on ollut uupelo, kun lahjoitin 10 litran kattilan suurempaan nälkään.

Ensimmäisen aidon harmituksen koin, kun ystäväni tuli kylään ja alkoi tutkia tarkemmin saamani kurkkusäilötteen ainesosauetteloa. Kyllä harmitti, kun siihen oli lisätty suolan ja muiden mausteiden mukaan jotain ylimääräistä E-happoa, joka saattaa aiheuttaa yliherkkyyttä. Mutta koska säilöte oli olemassa ja kurkkuja aika vähän, päätin käyttää säilötteen. Kurkkujen ja muiden tarvikeaineiden pilkkominen  oli äärimmäisen mukavaa, samalla kun lasipurkit ja kannet porisivat Uudessa Suuressa Kattilassani. Tein kaikenlaisia kivoja maustekokeiluja; fenkolia, katajanmarjoja, paljon sipulia vaihdellen ja runsaasti tilliä purkkeihin! Purkittaminenkin oli tosi kivaa!

Samassa tohinassa tein vielä mustikka-vadelmanektaria, kun marjoja sattui olemaan pakastimen yllättävän ja onneksi pienen sulamisvahingon takia. Pullot löysin tuurilla ja jonkun kaapin ylähyllyllä oli 8 vuotta sitten haalittuja kumisia pullonkorkkeja, ihan käyttämättömiä tietenkin. Illalla ennen nukkumaan menoa sain ihailla komeita purkkeja ja pulloja täynnä itsetehtyjä herkkuja. Täytynee kuitenkin löytää se kellarin avain, koska jääkaapissa säilytys voi aiheuttaa ahtautta.

Sunnuntai aamuna tarkistin, ovatko kurkkupurkit umpioituneet, kääntämällä ne ylösalaisin. Harmikseni totesin, että ne hienot ruokalehtien kuvitus-purkit eivät olleet tiiviitä. Muut purkit olivat onnistuneet. Onneksi sain kotiini lisää purkkeja, jotka varmasti toimivat. Aion siis vielä ehtiä purkittamaan epäonnistuneet uudelleen.

Mutta ei tämä reippailu vielä tähän päättynyt. Olen saanut myös  ompelukoneen lainaksi, jotta voin korjata kaikenlaiset pikkuviat vaatteista ja muista käyttökankaista. Aloitin tänään aamukahvin jälkeen selvittelemään koneen käyttöä ja innoissani valitsin housuja, jotka vaativat polviinsa paikkaa. Ompelukone on ehjä ja sen pitäisi toimia. Mutta en onnistut saamaan lankoja paikoilleen, mikä kiukutti enemmän kuin norsu posliinikaupassa. Onneksi ratkaisu ei ollut kaukana! Olimme saaneet lounaskutsun paikkaan, jossa oli ompelukone ja siellä surruuttelin paikat paikoilleen. Samalla  sain hyvää opastusta oikeisiin ompeleisiin.

En ole koskaan ollut kovin kärsivällinen ja kädentaitoihini luottava. Mutta arvatkaas, kyllä minä osaan ihan itse!  Seuraavaksi etsimään sitten hyvää ja ja vain aitoja säilöntäaineita sisältävää kesäkurpitsan säilöntäohjetta.

Tagit: , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi