Kuvituskuva

Vanhaan malliin

Eräs tuttuni kertoi innoissaan löytäneensä erityisen peilinpuhdistusaineen, jolla peilit puhdistuvat ilman raitoja ja pisarajälkiä. Minua vähän harmitti: taas uusi kemikaali!

Minulla on ollut tapana pyyhkäistä peilit lopuksi nihkeällä sanomalehdellä, niin saa oikein kiiltävää jälkeä. Vinkin tähän olen lukenut aikoinaan Niksi-Pirkasta. Tuttavaa nauratti kovasti vanhanaikaisuuteni. Mutta joskus vanhat tavat ovat yhtä aikaa käteviä ja ekologisia.

Monta vanhan ajan niksiä löytyy esimerkiksi siivouksen parista. Siivouksessa voi hyödyntää keittiön kaapista löytyviä aineita kuten etikkaa, ruokasoodaa, suolaa ja sokeria. Näin monen haitallisemman kemikaalin voi jättää omasta siivouksesta pois. Kiinnostuneille vinkkejä löytyy esim. Marttojen kotisivuilta ja nettihaulla sitten lisää.

Itse olen erityisen ihastunut ruokasoodaan, sillä se on hieman hankaavaa ja valkaisevaa. Lavuaarin ja teekupit saa taas valkoisiksi, kun ne hankaa ruokasoodasta ja vedestä tehdyllä tahnalla. Sopivasti laimennetulla etikalla puolestaan voi liottaa kalkkitahroja pois.

Näillä miedoilla siivouskonsteilla on kuitenkin rajansa. Sen jouduin huomaamaan, kun muutimme nykyiseen asuntoomme. Useiden vuosien ajan kertyneitä kalkkijäämiä ei etikalla saanut pois, vaan täytyi turvautua vahvempiin aineisiin. Sen jälkeen olemmekin taas pärjänneet kalkkipitoisen vetemme kanssa etikan avulla. Siivousväliä ei vain saa päästää liian pitkäksi.

Paljon hyvää on mielestäni myös tavassa, jolla ennen arvostettiin niitä vähiä tavaroita, joita ihmisillä oli. Vaatteista ja tarve-esineistä pidettiin huolta ja niitä korjattiin. Tässä minulla itselläni on vielä parannettavaa. Rikkinäiset vaatteet hautautuvat helposti kaapin perälle, kun sopivaa hetkeä korjaamiseen ei muka löydy ja ehjiäkin vaatteita on.

Toisaalta kuluttajien lisäksi myös tuottajat saisivat ottaa vaarin tavaroiden arvostamisesta ja ryhtyä valmistamaan tuotteita, jotka oikeasti kestävät käytössä pitkään. Esimerkiksi monien vaatteiden käyttöikä on naurettavan – tai pikemminkin itkettävän – lyhyt.

Joskus tulee mieleen, että pitäisi tehdä kaikki vaatteet itse tai vähintään teettää ne tutulla ompelijalla/räätälillä, jotta saisi oikeasti kestävää. Vaan niinpä se taisi olla ennen vanhaankin!

Onko teillä lukijoilla jaettavana vinkkejä tai linkkejä vanhan ajan nikseistä joko siivoukseen tai johonkin muuhun liittyen? Entä oletteko törmänneet sellaisiin nikseihin, jotka ovat paljastuneet pelkiksi vanhan kansan uskomuksiksi?

Tagit: , ,

1 kommentti

  1. Tämä niksi kuuluu varmastikin kategoriaan ”toimimatonta taikausoa”: Naapurikylässämme eräs himosiivoojanainen laittoi syksyisin jokaisen ikkunan väliin täyden tulitikkuaskin raolleen. Hän uskoi tulitikuissa olevan rikin estävän talvella ikkunoiden välin huurtumisen. Tämä tapahtui 70-luvulla ja silloin tulitikuissa oli vielä rikkiä.

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi