Kuvituskuva

Asuminen ympäristövalintana

Kimppakämppäily ja perheen kanssa asuminen ovat hyviä ekovalintoja. Yhdessä asuminen vähentää yleensä lämmitettävän tilan tarvetta, kun asukkaat voivat jakaa keittiön, wc-tilat ja yhteisiä oleskelutiloja. Koska lämmittäminen on varsinkin talvella melkoinen energiasyöppö, on lämmitettävän tilan koolla melkoisesti väliä. Asumisvalinnoilla on myös laskettu olevan merkittävästi vaikutusta luonnonvarojen kulutuksen kannalta.

Yhdessä asuvat ihmiset eivät  tarvitse yhtä paljon tavaroita kuin yksinasujat, sillä niitä voidaan käyttää yhteisesti. Tämä toki vaatii sen verran sosiaalisia taitoja, että silitysraudan ja kattilan yhteiskäytöstä pystytään sopimaan, eikä kukaan linnoittaudu omaan huoneeseensa ainokaisen yhteisen tietokoneen kanssa. Kimppahankinnat voivat myös tuoda luksusta elämään, kun käytössä on oman ompelukoneen sijasta yhteiset ompelukone, saumuri ja vaikka skanneri.

Yleisesti ottaen, kaupungissa asuminen on jossain määrin energiatehokkaampaa kuin maaseudulla asuminen lyhyempien välimatkojen vuoksi. Maaseudulla puolestaan on paljon mahdollisuuksia ekologisiin ratkaisuihin: etätyöskentely ja kimppakyydit vähentävät liikenteen aiheuttamaa ympäristökuormaa, ja koska haja-asutusalueella useimmiten asutaan pientaloissa, pystyy sen ekovalintoihin vaikuttamaan joustavammin ja helpommin kuin kerrostaloasukki.

Maaseutu ja kaupunki –jako on ekologisessa mielessä raisu yksinkertaistus, sillä minne tahansa sitä muuttaakin, jää ympäristöön vaikuttavissa ratkaisuissa itselle paljon valinnanvaraa. Yksittäisenä ympäristöpäätöksenä asumisratkaisut ovat oikeasti merkittäviä, ja harkitsemalla asiaa kunnolla voi monessa muussa valinnassa vastaavasti hiukan joustaa ilman, että oma kuormitus kasvaa kohtuuttomaksi.

Tagit: , , , , ,

Kommentointi on suljettu.

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi