Kulutus.fi
Kuvituskuva

Ompele säilytyslokerikko kengille

Siivoa kesäiset kengät hyvään järjestykseen kaappiin seuraavaa kevättä odottamaan, ja askartele niitä varten hieno säilytyslokerikko kierrätysmateriaaleista! Lokerikko käy myös vaikkapa vessapaperien säilytykseen.

Tarvikkeet:

  • tukevaa kangasta (esimerkiksi kuluneet, haaroista repeytyneet farkut, paksuhkot puuvillakankaat vaikka käytetyistä hameista, sisustustekstiileistä tai muista sellaistista)
  • ompelukone
  • sopivan väristä lankaa ja paksu neula koneeseen (esimerkiksi kokoa 90 tai 100)
  • terävät sakset
  • sopiva kynä, liitu tai veistetty saippuanpala merkkaamista varten
  • kengännauha tai muu vastaava narun

Säilytyslokerikon voi koota myös tilkuista niin, että jokainen lokero on erivärinen. Tässä ohjeessa on käytetty puuvillaista markiisikangasta, joka löytyi roskiksesta.

1. Leikkaa kappaleet. Tarvitset yhden pitkän taustakappaleen, 117 x 20 cm. Voit koota kappaleen myös lyhyemmistä paloista yhdistämällä. Lisäksi tarvitset 8 suorakaidetta, mitoiltaan 18 x 45 cm. Voit tehdä myös lyhyemmän lokerikon, jossa on sitten vähemmän lokeroita, jos haluat. Ohjeen säilytyslokerikon pituuden ja lokeromäärän perusteena on käytetty yleisintä wc-paperipakkausta.

2. Valmista ensin taustakappale. Taita kankaan reunaa pitkiltä sivuilta niin, että nurjalle puolelle tulee 1,5 cm saumanvara. Silitä taite ja tikkaa se kiinni läheltä reunaa. Silitä sitten alareuna samoin, 1,5 cm nurjalle, ja tikkaa kiinni.

3. Tee taustakappaleen yläreunaan nauhakuja: taita kankaan reunaa nurjalle puolelle 2 cm verran ja silitä. Ompele taitos nauhakujaksi 1,5 cm etäisyydeltä reunasta.

4. Valmista suorakaiteet lokeroita varten. Taita ja silitä 1 cm saumanvaraa nurjalle puolelle molemmilta pitkiltä sivuilta. Tikkaa taitteet kiinni läheltä reunaa. Tee samoin kaikille kappaleille.

paperipiilo_vaaka pieni

5. Ompele lokerot aloittaen ylhäältä. Ompele ensimmäinen lokero nurja puoli itseesi päin, 3,5 cm yläreunasta:

  • Aseta ylimmäisen lokeron suorakaide taustakankaan päälle kankaan yläpäähän, oikea puoli taustakankaan oikeaa puolta vasten (eli nurja puoli ylöspäin). Jos suorakaiteen kankaassa on kuvioita, aseta se niin, että kuviot ovat ylösalaisin. Jätä taustakankaan nauhakuja näkyviin.
  • Ompele suorakaiteen yläreuna kiinni taustakankaaseen. Jotta ompeleesta tulee pitävä, ompele sama kohta kaksi kertaa: ompele ensin tavallisesti yhteen suuntaan, tee käännös ja ompele sitten takaisinpäin edellisen ompeleen vierestä niin, että ompeleiden väliin jää puolisen senttiä.
  • Taita suorakaide keskeltä puoliksi niin, että alareuna nousee ylös edellisen ompeleen päälle ja kangas muodostaa lenkin. Ompele yläreuna kiinni ensimmäisen kiinnityskohdan päälle samanlaisella tuplaompeleella.

6. Tee samoin kaikille muillekin lokerokappaleille, ompele ne n. 15 cm etäisyydelle toisistaan.

7. Pujota lopuksi kengännauha kujaan ja ripusta säilytyslokerikko haluamaasi paikkaan.

kenkapiilo_pysty pieni

 

Tagit: , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi