Kuvituskuva

Ympäristöasiat vs. muu maailma

Taisin olla yhdeksän vanha, kun isoveljeni kertoi minulle otsonikerroksesta. Elettiin 90-lukua. Veljeni kertoi, että otsonikerros suojaa maapalloa ja sen avulla pystymme hengittämään happea. Ilmansaasteiden vuoksi tuo suojakerros oli kuitenkin alkanut hupenemaan. Säikähdin niin paljon, etten ole tuon keskustelun jälkeen voinut sivuuttaa ympäristökysymyksiä omassa arjessani.

Kun olin lapsi, puhuttiin kasvihuoneilmiöstä. Tuo käsite korvattiin ilmaston lämpenemisellä, joka on yhä edelleen vaihtunut puheiksi ilmastonmuutoksesta. Kenties tämä termistön vaihtelu heijastelee sitä, kuinka kokonaisvaltaisesti hankalasti ennustettavissa olevasta ilmiöstä onkaan lopulta kyse. Ja kenties juuri tämän takia ilmastonmuutokseen on ollut vaikea suhtautua vakavasti – kyseessä kun ei ole mikään yhtäkkinen, kertarysäyksen katastrofi. Ympäristöasioiden ole vieläkään itsestäänselvä osa yhteiskuntaamme. On ikään kuin yhteiskunta, jokaisen oma elämä, ja sitten ne ympäristöasiat jossakin erillisessä ulottuvuudessa.

Ekologiset elämäntavat ja ympäristöystävällisyys ovat ikään kuin leima otsaan: ”ituhippi”, ”viherpiipertäjä”, ”luomutrendipelle”. Ei tarvitse kauan selata Pohjoismaiden suurimman sanomalehden nettisivuille jätettyjä lukijoiden kommentteja havaitakseen, että yhä näin 2010-luvulla monet näkevät ympäristöongelmia käsittelevät uutiset kutakuinkin ”vihervasemmistolaisena utopistisena soopana”.

Tämä kävi erityisen hyvin selväksi jos lainkaan seurasi, kuinka toinen toistaan törkeämpiä kommentteja lauottiin sosiaalisessa mediassa aina jos Sini Saarelan nimi vilahti uutisissa. Arktisen alueen öljynporausta vastustaneessa mielenosoituksessa mukana ollut Saarela sekä monet muut Greenpeacen aktivistit joutuivat kahdeksi kuukaudeksi tutkintavankeuteen Venäjälle. Monet sosiaalisen median huutelijat olivat sitä mieltä, että vankilaan ansaitsisivat moiset pikkurikolliset jäädäkin.

Vastapainoksi minäkin haluan nyt hieman huudella (ja teen sen myös omalla nimelläni): jotkut ovat joskus olleet myös sitä mieltä, että Marthin Luther King Jr. joutaisi rotuerottelua vastustavine puheineen telkien taakse. Näin se maailma muuttuu. Ja todella toivon, että tämä maailma tästä vielä muuttuukin – sellaiseksi, missä shoppaileminen ja jatkuva kuluttaminen ei ole hyve, missä ympäristöongelmiin tartutaan heti, ja missä ekologiset aiheet ovat yhtä normaali osa jokapäiväistä uutisointia kuin talous ja politiikka.

Katsoin taannoin työtäni varten Jeff Orlowskin dokumentin Chasing Ice. Valokuvaaja James Balog kiipeilee arktisilla jäätiköillä taltioimassa todistusaineistoa valtavien jäämassojen sulamisesta. Balog saa lääkäriltään jo ties kuinka monennen polvileikkauksen jälkeen täyskiellon palata jäätiköille, mikäli haluaa ikinä kuntoutua.

Balog ei noudata lääkärin ohjetta. Sen sijaan hän haluaa kyetä tulevaisuudessa vastaamaan lapsilleen tehneensä kaikkensa, jotta ilmastonmuutos saataisiin pysäytettyä. Kunpa me kaikki voisimme ylpeinä vastata samoin. Sillä halusit tai et: planeettamme hyvinvointi tulee vaikuttamaan myös sinun hyvinvointiisi. Ympäristö ei ole mikään erillinen sfääri tuolla jossain. Se on tässä ja nyt.

Tagit:

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi