Kuvituskuva

Yksi vihreä sähkösopimus, kiitos!

Arkipäiväisten kulutusvalintojen kohdalla on helppo tehdä ympäristöystävällisiä valintoja. Ruokakaupassa päätökset tehdään joka päivä uudestaan. Sähkösopimusta tulee ajateltua harvoin, sillä energiantuotannon erot eivät näy arjessa mitenkään. Lamppu palaa samalla tavalla huolimatta siitä, tuleeko pistorasiasta ydinvoimaa vai tuulivoimaa.

Keskustelu ydinvoimasta on vienyt omat ajatukseni pois muista sähköntuotannon ongelmista. Asia tuli ajankohtaiseksi muuton yhteydessä viime syksynä. Kiireen keskellä päädyin vesivoimaan, sillä mielikuvissani se oli uusiutuvaa, ja siksi ympäristöystävällistä. Mielikuvat ovat varmasti osaltaan sähköyhtiöiden viherpesun tulosta. Vesivoimaa mainostetaan usein ekologisena ja vihreänä vaihtoehtona.

Sähkötuotetta saa markkinoida uusiutuvana, jos alkuperätakuu on kunnossa. Uusiutuva ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita ekologista. Vesivoimalaitoksen rakentaminen koskeen muokkaa koskiympäristöä, eikä lajeille jää luonnollista elinympäristöä. Patojen rakentaminen estää esimerkiksi vaelluskalojen liikkumisen koskessa. Kun kalat katoavat, häiriintyy myös muiden niistä riippuvaisten eliöiden elämä.

Vesivoimaa voi kuitenkin tuottaa pienemmillä haitoilla. Kuluttajan apuna ympäristöystävällisen sähkön valinnassa on Ekoenergia-ympäristömerkki. Muutaman viime vuoden aikana Ekoenergia-verkosto on saanut aikaan Euroopan laajuiset kriteerit ympäristöystävälliselle energialle. Verkostoon kuuluu tällä hetkellä 33 jäsenjärjestöä eripuolilta Eurooppaa. Suomessa verkoston toimintaa koordinoi Suomen Luonnonsuojeluliitto. Tällä hetkellä vain kymmenellä sähkötuotteella Suomessa on Ekoenergia-merkki. Tuotantotapoja ovat muun muassa vesivoima, tuulivoima ja puuenergia.

Ympäristömerkin saaneet voimalat tekevät töitä sen eteen, että ympäristöhaittoja vähennetään. Vesivoimaloilta voidaan vaatia esimerkiksi kalatien rakentamista tai joen kunnostamista luonnonmukaisemmaksi. Ekoenergia-verkostolla on lisäksi oma ympäristörahastonsa, jolla rahoitetaan uusiutuvaan energiaan liittyviä hankkeita. Rahaston avulla voidaan rakentaa esimerkiksi aurinkopaneelit afrikkalaiseen kouluun.

Ekoenergia-merkistä aiheutuu lisäkustannuksia myös energiayhtiölle. Ympäristömerkki näkyy sähkön hinnassa, mutta kun kuluttaja ottaa vastuun omasta kulutuksestaan, hän antaa voimalaitosyhtiölle mahdollisuuden tehdä toimia ympäristön hyväksi.

Nykyisin kun sammutan valot, mietin energian säästämisen lisäksi sitä, mistä sähköni tulee.

Tagit: , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi