Kuvituskuva

Voiko ympäristöaktivismi olla hauskaa?

Ympäristönsuojelusta on vaikea löytää vitsejä. Biologeista, eläintieteilijöistä ja ekonomisteista vitsaillaan vaikka kuinka paljon, mutta oletko koskaan hauskuuttanut ketään luomulla? Internetin laajuisen blog action dayn tavoitteena on, että mahdollisimman moni bloggaaja kertoisi ympäristöasioista omalla tavallaan. Miljoonia kirjoittajia, sama viesti. Jaksavatko ihmiset lukea kaikkia vakavia viestejä?

Kansanedustaja Oras Tynkkynen tai tutkija Jari Lyytimäki eivät ole ensimmäisiä, jotka ovat kuuluttaneet hauskemman ympäristönsuojelun puolesta. Itsekin ole jo useamman vuoden ajan etsinyt jotain hauskaa näkökulmaa aiheeseen, koska toisinaan viesti menee paremmin perille kun typerille asioille voi nauraa.

Kolme vitsiä olen löytänyt, mutta yksi niistä on niin luokaton etten sitä kehtaa tässä linkittää. Toinen toimii vain kerrottuna, ei kirjoitettuna. Paras löytö tähän mennessä ovat olleet kop-kop – kuka siellä -vitsit ilmastonmuutoksesta.

Ihan kaikki ympäristöaktivismi ei enää onneksi ole vakavaa. The Yes Men on hauskuuttanut tempuillaan, ja kansallishymni city-maastureille on kerrassaan piristävä. Animaatio kuinka ilmastonmuutos ajaa jääkarhut sukupuuttoon on vakavan viestin ohella humoristinen. Mainion Pimp da Itämeri -pelin nimestä voi jo päätellä, että siinä Itämeren suojeluun ei suhtauduta turhan vakavasti.

Törsäkulutuksesta vitsaileminen voi olla tehokkaampi keino kyseenalaistaa sitä kuin tuotteiden elinkaarianalyysin ympäristövaikutusten vertailu, vai kuinka? Luonto-Liiton mainoskupla-kilpailu on usein onnistunut tässä. Mutta missä ovat ympäristöaiheiset vitsit, joita voisi kertoa kahvipöydässä?

Tagit: , , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi