Kuvituskuva

Vietä vastuulliset pikkujoulut

Mielessäni on jo pidempään kytenyt ajatus ekologisesta alkoholin käytöstä. Helpointa olisi todeta, että alkoholi on turhake, ja luopua koko hulluudesta. Ehdottomuus ei kuitenkaan kuulu tyyliini, joten parempi pohtia vaihtoehtoja. Toivottavasti asialle uhrataan ajatus myös työpaikoilla näin pikkujoulukauden aikaan.

Ruoantuotannosta löytyy tietoa niin paljon kuin jaksaa lukea. Alkoholin raaka-aineiden kasvattamisesta ja lopullisten tuotteiden tuotantoketjuista on huomattavasti vaikeampi löytää järjestelmällistä tietoa, ainakaan suomeksi.

Reilua ja luomua on saatavilla jo useista kaupoista ja ravintoloista. Valikoima ei tosin ole suuri, joten hifistelyyn ei ole varaa. Oma tutkimukseni ei tosin ulotu Helsinkiä ja Tamperetta kauemmas. Miten on pienempien kaupunkien ja taajamien laita?

Sertifikaatit eivät kuitenkaan tyydytä tiedonjanoani. Tahdon tietää enemmän. Asiaa tutkiessani huomasin, että Suomen Luonnonsuojeluliitto on vuonna 2008 julistanut oluen Suomen ekologisemmaksi elintarvikkeeksi. Ykkössijan kaljan kanssa jakavat ruokaperuna ja omena. Älkää käsittäkö väärin, en kehota vaihtamaan pikkujoulujen tarjoiluissa juustotarjotinta kaljaan. Saimmepa silti pienen synninpäästön.

Juhlia järjestäessä on hyvä huomioida myös mahdolliset vegaanit. Alkoholijuomien valmistuksessa saatetaan käyttää eläinperäisiä ainesosia. Itse en ole vegaani, mutta tahdon tietää mitä suuhuni laitan. Alkon sivuilta selviää, että viinin kirkastamisprosessissa käytetään joskus esimerkiksi erilaisia eläinproteiineja tai kalaliimaa. Miten kalojen uimarakot saavat viinin kirkastumaan, sitä en tiedä. Pullon kylkeen ei kuitenkaan tarvitse merkitä eläinperäisiä ainesosia, jos niistä ei aiheudu allergiavaara. Helpointa on mennä ostoksille valmiin listan kanssa tai kysyä asiantuntijalta.

Jos sattuu löytämään vegaanisen ja muutenkin reilun viinin tai oluen, ratkaistavana on kuitenkin vielä liuta muita pulmia. Onko kaukaa tullut luomu parempi vaihtoehto kuin tavallinen eurooppalainen? Uusi musta -blogissa on pohdittu seuraavia eko-ongelmia. Millainen pakkaus on ekologisin, lasipullo, hanapakkaus vai pahvitölkki? Jopa pullon muodolla voi olla merkitystä, vinkuroita kun on hankalampi pakata.

Kuka sinun työpaikallasi tai opiskeluporukassasi vastaa pikkujoulujen järjestelyistä? Mitäpä jos tolkuton halvalla viinillä läträäminen vaihdettaisiin muutamaan huolella valittuun juomaan?

Tagit: , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi