Kuvituskuva

Vapaata kaupunkitilaa luomassa

Katso kaupunkia. Yritä löytää sisätila, jossa voisit istuskella rauhassa yksin tai ystäviesi kanssa ilman, että olet velvoitettu ostamaan mitään. Katujen varsilla on viihtyisiä kahviloita, joissa olisi mukava oleilla, mutta niiden tuolit on varattu vain maksaville asiakkaille. Ostoskeskuksissa on vapaata oleskelutilaa ja penkkejä, mutta ympäristö on kaupallinen. Ostoskeskuksissa hengailu käsitetään lähinnä teinien puuhaksi, enkä itsekään voisi kuvitella viettäväni aikaa ostoskeskuksen kaltaisessa tilassa. Missä on siis keskustan alueella tila, jonne voivat kaiken ikäiset mennä viettämään aikaa ilman velvoitteita?

Joensuussa vallattiin vappupäivänä vanha, 1800-luvun lopulla rakennettu puutalo. Valtauksen perusteena oli nimenomaan saada kaupunkiin kaikille avoin vapaa kaupunkitila. Taloa kutsutaan Uudeksi kulmaksi, väen taloksi. Nimi viittaa samassa rapistumaan päästetyssä puutalokorttelissa olevaan Wanhaan kulmaan. Korttelin talot on kaavoitettu purettaviksi, jotta alueelle voitaisiin rakentaa kerrostaloja. Kaavaa ollaan kuitenkin muuttamassa, ja valtaajat ovat saaneet usean paikallisen tahon tuen, sillä he haluavat kunnostaa kauniin puutalon talkoilla sille kuuluvan arvon mukaiseksi. Talo on viime vuosina ollut lähinnä varastokäytössä.

Talossa on pidetty valtauspäivästä lähtien joka iltapäivä talokokous, johon on osallistunut useita kymmeniä innokkaita. Myös omaehtoisuuteen perustuva ei-kaupallinen toiminta aloitettiin heti valtauspäivän iltana. Tähän mennessä talossa on järjestetty valtausbileet, open stage -tyyppinen musiikki-ilta, Max-lukupiiri ja neulontapiiri. Suosittu paikallinen Folkswagen kävi myös soittamassa keikan – tämäkin oli omaehtoista toimintaa, sillä bändi itse otti yhteyttä valtaajiin. Luvassa on ainakin lautapeli-iltoja, vaihtotori ja grillijuhlat. Toiminta muotoutuu siten, että kukin saa järjestää ideoidensa mukaan toimintaa, kunhan ilmoittaa siitä talokokouksessa. Osallistumismaksuja ei peritä, mutta vapaaehtoisen kannatusmaksun voi maksaa esimerkiksi keikkojen yhteydessä tai kahvikassaan.

Valtaajat ovat saaneet olla talossa nyt lähes viikon, ja neuvotteluja kaupungin edustajien kanssa on käyty lähes päivittäin. Talossa vuokralla oleva kaupungin sosiaali- ja terveystoimi on antanut valtaukselle hyväksyntänsä, mutta talon omistava kaupungin tilakeskus ei pidä tilanteesta. Jatkoa on kuitenkin luvattu. Tilanne on epävarma, mutta katon kunnostus aiotaan siitä huolimatta aloittaa viikonlopun aikana. Rakennusrestauroijat ja rakennusperintöyhdistys ovat katsastaneet talon kunnon ja antaneet korjausneuvoja.

Jos kaupunki häätää valtaajat, jotka haluavat suojella ja kunnostaa hienon, arvokkaan puutalon, ja purkaa talon kerrostalojen tieltä, se osoittaa haluttomuutensa kulttuuriperinnön ja luovan, omaehtoisen, epäkaupallisen kulttuuritoiminnan tukemiseen.

Tagit:

3 kommenttia

  1. Vanhat puutalot kunniaan! Samoin kirjastot, ne tarjoavat tuota kaipaamaasi ostovapaata sisätilaa kaupungeissa. On hienoa, että useissa kirjastoissa on nykyisin tiloja, joissa puhuminen on sallittu. Lehtien lukeminen kirjastossa on minulle luksusaikaa, herkkua, jota nykyisin tosin saa liian harvoin…

  2. Miten tämä toistuu aina: se osa kaupunkia, joka hallinnoi kiinteistöjä, on nihkeä, mutta sillä on valta päättää niiden osien kaupunkia yli, jotka haluaisivat toimia inhimillisesti.

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi