Kuvituskuva

Valmisruokaa ja säilöntäaineita – kyllä kiitos!

Tuoreista, mieluiten lähellä tuotetuista luomuraaka-aineista itse tehty ruoka on tämän hetken trendejä. Ilmiö näkyy laadukkaisiin ruokatarpeisiin erikoistuneiden liikkeiden, kuten Helsingissä Eat & Joy Maatilatorin ja Anton & Antonin, porskutuksessa. Toisaalta trendin voi havaita perusmarketissakin, jossa luomuvalikoima laajenee ja yhä useampi ruokapakkaus ylpeilee lisäaineettomuusväittämällä. Pikaruokakulttuuriin verrattuna laatuun panostava kotikokkaaminen vaikuttaa kestävämmältä vaihtoehdolta myös ympäristön kannalta.

Manchesterin yliopiston tutkija David Evans on kuitenkin varoittanut, ettei kotoilu ja innostus tuoreisiin raaka-aineisiin välttämättä johda ympäristön kannalta parempaan lopputulokseen. Perheiden ruokakäytäntöjä tutkiessaan Evans nimittäin havaitsi, miten haastavaa on hankkia tuoreita raaka-aineita juuri oikeita määriä siten, ettei niitä päädy jätteeksi. Kun arjen kiireessäkin pyritään syömään mahdollisimman monipuolisesti, tuoretuotteiden ja itse kotiruokien pilaantumista on vaikea välttää.

Kun ruokaketjun kestävyyden parantamista on tutkittu, ruokajätteen vähentäminen on tunnistettu yhdeksi keskeisimmistä tekijöistä. Ruuan haaskaamisessa kotitaloudet ovat yksi ketjun heikoimmista lenkeistä. MTT:n mukaan suomalainen heittää syömäkelpoista ruokaa roskiin 20 – 30 kiloa vuodessa eli noin viisi prosenttia ostamastaan ruuasta. Eniten pois heitetään juuri vihanneksia ja kotiruokaa, kun taas muun muassa valmisruokia ja säilykkeitä menee jätteeksi sangen vähän.

Mitä sitten tulisi tehdä? Jos tarkastellaan puhtaasti ruuan ekotehokkuutta, parjattu valmisruoka voi pärjätä ihan mukavasti suhteessa kotiruokaan. Samoin hyvillä säilöntäaineilla ja -menetelmillä voidaan pidentää ruuan elinkaarta ja siten käyttömahdollisuuksia huomattavastikin. Lisäaineilla terästettyä ruokaa ei siis voi automaattisesti luokitella ainakaan ympäristön kannalta huonoksi, vaikka se olisin tuoretuotteita vähemmän ”luonnollista”.

Manchesterin yliopiston tutkimus suosittaa ruokajätteen vähentämiseksi kulttuurista muutosta, jossa tulisi sosiaalisesti hyväksytyksi syödä useampana päivänä viikossa samaa ruokaa. Samoin tutkija David Evans ehdottaa paremmin säilyvien raaka-aineiden käytön lisäämistä sekä puolivalmisteiden hyödyntämistä osana ruuanlaittoa. Minusta listaan pitäisi lisätä, että kestävyyden nimissä monilta säilöntäaineilta pitäisi poistaa lisäaineiden saama yleinen mörköleima. Ruuan turhaa käsittelyä ja kemikalisoitumista voi kritisoida, mutta säilyvyyden kohtuullisessa parantamisessa on myös vinhaa perää.

Tagit: , , , , , , ,

3 kommenttia

  1. Hyvä kirjoitus. Lisäisin vielä, että ammattikeittiöissä ketjut on yleensä varsin tehokkaasti mietitty, joten jätteen määrää voi vähentää myös syömällä ruokaloissa ja ravintoloissa – toki valikoimalla paikan hyvin

  2. Tähteeksi jäävää ruokaa ihmettelevälle kehtaan suositella omaa kirjaani Sata ruokaa tähteistä, jossa pohdin samaa ongelmaa ja esitän muutaman ratkaisunkin :) Yksi avainsana: uudelleenmaustaminen!

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi