Kuvituskuva

Kestäviä lahjoja, kiitos!

Ensimmäiset joulumainokset tipahtivat postiluukkuun jo lokakuussa aloittaen vuoden suurimman kulutusjuhlan. Lempeä ja hyväntahtoinen joulupukki kimaltelee jälleen televisioissa ja kadunvarsilla muistuttamassa lähimmäisenrakkaudesta ja lahjojen ostamisesta. Ja siitä, että kyllä pukki tietää parhaiten, mitä kenenkin äiti, poikaystävä tai kaveri tarvitsee

Olen lapsesta asti rakastanut lahjoja ja niiden antamista – kukapa ei. Siksi minusta olisi suorastaan karua viettää joulua ilman pakettien avaamista. Kaikki ne ihanat yllätykset ja pakettien avaamisen jännittävyys. Sitten jostain hiipii ekomorkkis. Kuinka joulusta voisikaan selvitä vähemmällä kuluttamisella?

Lahjojen antaminen voi olla myös luovaa ja ekologista.Viime vuonna tein siskolleni lahjaksi Cluedo-pelin: vanha iso pahvi kelpasi pelilaudan pohjaksi, kierrätyskeskuksesta löytyivät pelinappulat ja vajaista pelikorttipakoista sain korttipohjat peliin vaadittaville korteille. Laatikoksi päätyi kotoa sattumalta löytynyt puinen mandariinilaatikko. Lahjan saaja oli onnellinen ja myös minä, kun vaivannäkö oli sen arvoista.

Mikäli askartelemiseen ei ole aikaa tai ideoita, kirpputorit ovat oikeita aarreaittoja. Viime vuonna löysin veljelleni jazzlevyn käytettynä. Aina ei tarvitse edes poistua kotoa: löydän kouluikäiselle serkulleni lahjoja ihan omista laatikoista.

Toisinaan myös ostettu lahja voi olla hyvä ajatus, mikäli tietää varmasti, mitä lahjan saaja todella tarvitsee joulusta huolimatta. Lelut jättäisin kauppaan – lapset osaavat ammentaa luovuutta yhtä hyvin myös käytetyistä leluista.

Lahjat voi myös paketoida ekologisesti. Säästän aina edellisvuoden lahjakassit ja kierrätän ne seuraavana vuonna. Harrastan myös lahjojen käärimistä sanomalehteen tai edellisvuosien lahjapapereihin. Sarjakuvasivut ovat hauskimman näköisiä!

Kierrätetty tai itse tehty lahja ei poista joulusta materiaalikeskeisyyttä, mutta vähentää huomattavasti joulun ekologista jalanjälkeä. Jos todella haluaa vähentää materiaalin määrää, on aineeton lahja varteenotettava vaihtoehto. Lahjakortin tarjoama elämys muistetaan vuosienkin kuluttua yleensä paremmin kuin kaapin pohjalle katoava tavara.

Tagit: , , , , , , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi