Kuvituskuva

Toivon hetket

Ekologisesti toimiva ja kuluttava ihminen on huolissaan maapallon tilasta ja on valmis näkemään vaivaa ja muuttamaan tapojaan ympäristön terveyden  hyväksi. Halu tehdä asioita eri tavalla tarkoittaa joskus ylimääräistä vaivannäköä, eikä ole ihan pyyteetöntä. Sitähän toivoisi, että omilla teoilla olisi toivottu, ympäristöä  elähdyttävä vaikutus.

Yksittäisillä teoilla onkin merkitystä. Lauantaina 28.3. järjstetty Earth day kehotti sammuttamaan valot tunniksi puoli yhdeksältä illalla. Suomen alueella energiankulutus tippui selvästi, ja säästö arvioitiin 100 Mwh:n suuruiseksi. Se vastaa 30 000 asukkaan kaupungin  energiatarpeita yhden tunnin aikana. Maailmanlaajuisesti vaikutus on ollut vielä  paljon merkittävämpi.

Järjestäytyneellä toiminnalla saadaan aikaan muutoksia jos niin vain halutaan. Earth dayssa oli kyse vain valojen saammuttamisesta, joka on verraten vaivaton ja harmiton toimenpide. Tapahtuma osoittikin nykyisen valaistuksen määrän turhuuden. Kun Tuomiokirkon valaistus sammutettiin  tunniksi, oli sitä todistamassa kolmisenkymmentä ihmistä, jotka olivat paikalla tapahtuman takia. Ilman heitä olisi Senaatintorilla kulkenut vain muutama satunnainen ohikulkija.

On tahtokysymys käyttää nykyistä määrää valaistusta. Moni muukin ympäristöä kuormittava asia on  tahtokysymys, joka on muutettavissa hyvin pienellä teolla. Helsingin energian nettisivuilla voi mitata omaa sähkönkulutusta ja laskea miten erilaiset toimenpiteet pienentävät sitä.

Jos olohuoneen laitteet sammuttaa stand by-toiminnon sijaan, säästää 221,55 KWh vuodessa. Tällä säästöllä käyttää jääkaappia reilut puoli vuotta. Jos taas sähkölaitteita sammuttamisen lisäksi käyttää 8h:n sijasta vain 4h päivässä, syntyy vuodessa säästö, jolla jääkaappi käy melkein 8 vuotta. Laitelistassa oli 2 televisiota, stereot, pelikonsoli, kannettava tietokone, pöytäkone, dvd-soitin, ja digiboksi. Palvelu löytyy sivulta  http://www.energianeuvoja.fi

Kokonaisvaltaisemmin kulutustaan voi seurata laskemalla hiilijalanjäljen, joka mittaa omasta toiminnasta aiheutuvien hiilidioksidipästöjen määrän. Löydät esimerkiksi Helsingin sanomien laskurin osoitteesta http://www.hs.fi/viesti/hiilijalanjalkitesti.

Aino El Solh

Tagit:

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi