Kuvituskuva

Tappava jouluruoka

Ruoka on yksi joulun tärkeimmistä perinteistä. Mitä olisikaan juhlapyhät ilman kinkkua, viiniä ja makeisia? Niin. Millaista? Itse olen vegaani ja absolutisti sekä vältän ravitsemuksen kannalta turhaa viihdesyömistä eli makeisia, leivoksia, virvoitusjuomia ja sipsejä. Itselleni joulu on yleensä kohteiliaiden kieltäytymisien, ja niistä syntyvien ruokakeskusteluiden aikaa.

Keskimäärin suomalaiset ovat kuitenkin toista maata. Suomalaiset söivät lihaa 73,9 kg, sokeria 32,6 kg ja joivat alkoholia 100-prosenttiseksi alkoholiksi muutettuna 10,2 litraa henkeä kohden vuonna 2009. Sianlihaa syötiin keskimäärin vuonna 2009 suomalaista kohden 34,4 kg eli yhteensä noin 184 miljoona kiloa. Jouluisin suomalaiset syövät noin 6 miljoonaa kiloa pelkästään sian persettä eli kinkkua. Yhden lihafirman eli Atrian osuus tästä myynnistä on noin puolet.

Eri selvitysten mukaan suomalaisista noin 3-5 prosenttia pitää itseään kasvissyöjänä. Marraskuussa 2008 tehdyn kyselyn mukaan kriittisimmin lihan syöntiin suhtautuvat 25-34 -vuotiaat, joista 7 prosenttia ei syö lihaa tai lihavalmisteita lainkaan.  Kuluttajista 80 prosenttia pitää virheellisesti lihaa oleellisena osana perheen hyvää ja monipuolista ruokavaliota.

Tilanne on kuitenkin muuttumassa nopeasti. Esimerkiksi Helsingin yliopiston UniCafen asiakaskunnasta lakto-ovo-vegetaristeja oli viimeisimmän asiakastutkimuksen perusteella 15 prosenttia ja vegaaneja 4-5 prosenttia. Näin ollen joka viides asiakas syö kasvisruokaa. Kyse ei ole enää mistään marginaali-ilmiöstä.

Liha-ala onkin ryhtynyt puolustamaan kuolevaa toimialaansa. Vai mitä pitäisi ajatella maa- ja metsätalousministeriön tuella toteutetuista Possupedia ja Lisää lihasta -kampanjoista?

On silti yllättävää, että niin moni syö edelleen niin paljon eläinperäisiä tuotteita vaikka niihin liittyy merkittäviä ympäristö- ja ilmasto-ongelmia, eläinten hyvinvointiin liittyviä eettisiä kysymyksiä sekä terveyshaittoja. Miksi ihmeessä meidän pitäisi kunnioittaa sellaisia perinteitä, jotka eivät kestä enää tämän päivän eettistä tarkastelua?

Ajatteli asiaa miten päin tahansa, on itselleni paras joulu sellainen, jossa ympäristötuhoa aiheuttavien keskitysleirien kaltaisilla tehotiloilla kärsineet ja kuolleet eläimet sekä terveyttä nakertavat alkoholijuomat ja makeiset on jätetty ruokapöydästä pois. Oman ruokatottumusten kannalta merkityksellisempää on kuitenkin tietysti se, mitä syö uuden vuoden ja joulun välissä, kuin se, mitä syö joulun ja uuden vuoden välissä.

Tagit: , , , , , , , , , , ,

6 kommenttia

 1. Hei Leo!

  Kirjoitat hyvän asian puolesta, ja olen itsekin ollut kasvissyöjä eettisistä syistä vuosia. Sitten aloin miettiä omaa valtaani kuluttujana ja päädyin syömään taas lihaa. En välttämättä joka päivä, mutta kuitenkin.

  Syy tähän oli se, että omalla ostoskäyttäytymiselläni voin vaikuttaa juuri siihen, miten eläimiä kohdellaan ja miten niiden elämä siten vaikuttaa myös ympäristöömme. Mitä enemmän ostan eettisesti tuotettua lihaa, sitä enemmän sitä tuotetaan. Tässä vaiheessa olen myös valmis maksamaan siitä enemmän. Oma visioni on, että tulevaisuudessa kaikki eläimet tuotetaan eettisesti ja niiden lajinmukainen käyttäytyminen huomioon ottaen.

  Haaveilin omavaraisuudesta, mutta Suomessa se ei ole ihan mahdollista. Olemme kasvattaneet jo omia kalkkunoita ja ostamme muut lihamme lähi- ja luomutuottajilta. Silloin tiedän tarkalleen, miten ja missä eläimet ovat eläneet. Paradoksaalisesti pyrin ostamaan mm. maatiaiskantaa milloin vain mahdollista; siksi että ne ovat kuolemassa sukupuuttoon ja vain syömällä niitä, nillä on mahdollisuuksia säilyä tulevillekin sukupolville.

  En voisi elää maailmassa, jossa kaikki ihmiset olisivat vegaaneja. Missä olisivat nykyiset tuotantoeläimet? Eläinreservaateissako? Ei enää lehmiä ja lampaita laiduntamassa ja pitämässä huolta perinnemaisemistamme? Ei possuja hedelmätarhassa lihomassa maahan pudonneilla ompuilla tai kanoja kuoputtamassa tunkiota? Tässä vegaani-utopiassa suurin osa nykytuotantoeläimistä pitäisi ensin joka tapauksessa tappaa, koska kaikkia ei voida näihin reservaatteihin mahduttaa…

  Ymmärrän hyvin, että oma visionikin on täysin utopiaa ja haaveilen siis vanhan ajan permakulttuurista, missä yhteys luonnon, viljan- ja vihannesten viljelyn ja eläinten tuotannon välillä on edelleen totta. Maapallomme ei tietenkään kestä nykyistä tehotuotantoa, ja mitä enemmän ihmiset vähentävät lihansyöntiä, sitä parempi. Mutta minusta täysivegaanius ei ole suinkaan ratkaisu, vaan luonnonmukainen ja kokonaisvaltainen elämä.

 2. Kun kasvissyöjille sanotaan, että kotieläimet kuolisivat sukupuuttoon, jos kaikki eläisivät kuten me, olen luvannut ryhtyä syömään kohtuullisen määrän lihaa heti, kun sellainen vaara uhkaa. Aika kaukana taidetaan vielä olla. :)

  Maatiaisten säilyttämisestä olen samaa mieltä, kyllä sitä kannattaa tukea tarvittaessa syömälläkin. Mutta itse en ole osannut enää takaisin liharuokaan siirtyä yli 15 vuoden jälkeen.

 3. Olen vegaani, mutta en koe, että koko maailman pitäisi muuttua vegaaniseksi. Tärkeämpää olisi lihansyönnin vähentäminen niin, että eläimet voisivat elää yllä kuvailemissasi olosuhteissa; että niillä olisi paljon tilaa ja virikkeitä ja ne voisivat hyvin. Nykyisellä lihankulutuksella se ei ole mahdollista. On hienoa, että jotkut pyrkivät suosimaan luomu- ja lähilihaa, se on tietysti parempi vaihtoehto kuin tehotuotetun lihan ostaminen. Eettisen lihan kulutuksesta tulee kuitenkin ongelma siitäkin, jos lihaa nautitaan paljon, esim. joka päivä. Jo ympäristösyistä lihankulutusta (eli tuotantoeläinten määrää) olisi vähennettävä.

 4. TERVE!

  Minä en ole vegaani, enkä koe, että koko ihmiskunnan pitäisi muuttua vegaaneiksi. Mielestäni tämä on jokaisen oma asia haluaako olla vegaani vai ei. Ja sitä paitsi, vaikka en olekkaan vegaani, rakastan eläimiä. Kyllä ”normaali ihmisetkin” voivat haluta suojella eläimiä, ilman, että ovat vegaaneja.

  Joulu ei olisi mitään ilman kinkkua, karkkia, puuroa… yms muuta jouluun kuuluvaa. Sekin on jokaisen oma asia miten viettää joulunsa. En minä ikinä aio luopua joulukinkusta.

  Lisäksi lihasta saa tärkeitä ravintoaineita. Tiedän, että nyt ajattlet, kyllä ne pystyy korvaamaan kasvikunnan tuotteilla. Mutta näin vaan ei ole! Se on todistettu, että lihasta saa aina jotain sellaisia ravintoaineita, mitä kasviruoasta ei saa. Mutta tämä on jälleen jokaisen oma asia, haluaako syädä lihaa vai ei. Että suosittelen vegaaneille edes pienen määrän lihaa päivässä.

 5. olet erittäin syvällä mielipiteessäsi. itse olemme lihansyöjiä ja koemme tämän hiukan saarnaamiseksi. ihmisten on vaikea päästä tavoistaan lihansyöjinä, lapset kasvatetaan syömään sitä, ja se on osa kulttuuriamme. joulu on vain kerran vuodessa, monelle erittäin tärkeä juhla, johon kuuluvat erilaiset perinteet, myös ruokaperinteet!

 6. Itsekin olen samaa mieltä siitä, että ihmisten pitäisi vähentää lihansyöntiä. Vaikka olenkin sekasyöjä, itse en edes pidä suomalaista joulukinkkua minään hyvänä herkkuna. Sehän on aika mautonta höttöä. Jos jotain vastaavaa pitäisi pöytään saada, ostaisin inhimillisissä oloissa kasvatettua villisikaa.

  Tuttavapiirissäni suurin osa ihmisistä ajattelee ympäristökysymyksiä ja eläinten oloja ruokateollisuudessa. Harva kuitenkaan yhtyy vegaanien näkemyksiin esimerkiksi maidontuotannon epäeettisyydestä. Itsekin poikkesin vuosi sitten erään työkeikan yhteydessä Valion maitotilalla ja näin itse, ettei se mikään keskitysleiri ollut. Ei siitäkään huolimatta, että kyseessä ei ollut luomutila. Olenkin sitä mieltä, että vegaanien utilitaristinen tarkastelutapa joka johtaa kaiken eläintuotannon kieltoon (usein myös lemmikkieläinten pito tuomitaan eläinten hyväksikäyttönä) sahaa heidän omaa oksaansa. Toisin sanoen se vieraannuttaa näitä eläimistä ja ympäristöstä välittäviäkin ihmisiä aiheuttamalla heille tunteen siitä, etteivät he voi tehdä mitään oikein ryhtymättä vegaaneiksi. Tämä taas hivuttaa heitä kohti näitä, jotka puolustavat lihateollisuutta. Sama olla heidän kanssa, kun kuitenkaan ei voi tehdä mitään oikein olematta hardcore-vegaani.

  Tässä vaiheessa joku tietysti sanoo, että eläinaktivistienkin keskuudessa monenlaiset näkemykset ovat sallittuja, ja että mukaan mahtuu muutkin kuin vegaanit. Tuo on kuitenkin kaunistelua. Jo Animalian lehteä lukemalla huomaa helposti, kuinka kasvissyöjienkin odotetaan ”kohoavan” vegaanien ylempään kastiin jossain vaiheessa aivan kuin lihavan odotetaan laihtuvan jossain vaiheessa normaalipainoiseksi. Lehden reseptit ovat lähes poikkeuksetta vegaanisia ja maidontuotanto nähdään ongelmallisempana kuin käytännössä orjatyövoimalla tuotettu kaakao. Mutta jos tavoite on pysyä tiukasti marginaalissa, silloin tämä tie on varmaankin aivan oikea. Eri asia on, kuinka paljon sillä sitten saadaan ihmisten asenteita pitkällä aikavälillä. Veikkaan, että hyvin huonosti.

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi