Kuvituskuva

Sivullinen ei ylikulutuksesta selviä

Luin hiljattain ranskalaisen Albert Camus’n vuonna 1942 kirjoittaman teoksen Sivullinen. Kirja kertoo tarinan algerianranskalaisesta henkilöstä, joka on näennäisen välinpitämätön mitään tai ketään kohtaan. Samalla hän kuitenkin pyrkii elämään hyvää elämää.

Tarina on traaginen. Päähenkilön äiti kuolee, hän ampuu sattumalta toisen ihmisen ja tulee lopulta tuomituksi kuolemaan vain siksi, että hän ei välitä. Camus’n Sivullinen on samalla tarina tämän päivän ihmiskunnasta. Moni ei välitä siitä, mitä ympärillä tapahtuu. Käyttäytymisessämme korostuu olemassaolon tarkoituksettomuus. Mitä ikinä tapahtuukin, ei sillä ole väliä. Pääasia on, että itsellä on mukavaa.

Jotain maailman menosta kertoo esimerkiksi se, että maailman ylikulutuspäivää (Earth Overshoot Day) vietettiin tänä vuonna jälleen huolestuttavan aikaisin. Syyskuun 25. päivänä ihmiskunta oli käyttänyt loppuun kaikki luonnon tänä vuonna tuottamat uusiutuvat luonnonvarat. Sama tilanne on jatkunut jo vuosikaudet. Global Footprint Networkin laskelmien mukaan suomalaisilla oli vuoden 2008 laskennassa maailman 16. suurin ekologinen jalanjälki.

”Velaksi ei voida elää loputtomasti. Lasku on jo erääntymässä – ja korkojen kera. Ylikulutus on syynä useisiin polttavimpiin ympäristöongelmiin kuten ilmastonmuutokseen ja vähenevään luonnon monimuotoisuuteen”, ympäristöneuvos Sauli Rouhinen ympäristöministeriöstä sanoo.

Scott Derricksonin elokuvassa Päivä jona maailma pysähtyi (The Day the Earth Stood Still) ulkopuolinen olio tulee tuhoamaan ihmiskunnan, jotta maapallo ja sen lajien monimuotoisuus säilyisivät. Viime hetkellä tuo olio kuitenkin ymmärtää, että ihmiskunnalla on sittenkin tarpeeksi hyvää tahtoa jäljellä, jotta kaikkea ei kannata tuhota. Herääkö tämä sivullinen meissä koskaan vai kuljemmeko kohti loppua vain siitä syystä, että kukaan ei välitä ja ketään ei kiinnosta. Mitä pitäisi tapahtua, jotta ihmiskunta heräisi todella muuttamaan käyttäytymistään? Vai olemmeko tuomittu ylikulutuksen kuolemaan kuten Camus’n Sivullinen?

Tänä päivänä ihmiset kuitenkin näyttelevät yhä enemmän olevansa huolissaan ilmastonmuutoksesta ja luonnonmonimuotoisuuden häviämisestä. Yhteiskunnallista hyväksyntää on vaikea saada ilman, että on huolissaan ympäristökysymyksistä. Käyttäytymisen muutokseen tämä ei ole kuitenkaan toistaiseksi johtanut, kuten maailman ylikulutuspäivä osoittaa. Camus’n Sivullinen on eri maata. Lopulta hänkään ei ollut absoluuttisen välinpitämätön. Hän oli ehdottoman rehellinen omasta välinpitämättömyydestä traagiseen loppuun asti.

Tagit: , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi