Kuvituskuva

Purnukoita pakoon

Olen kyllästynyt kaiken maailman purnukoihin. En halua ostaa enää yhtään saippuaa, shampoota, puhdistusainetta tai eri kehonosille tarkoitettua rasvatuubia. Kasvovoide, käsivoide, jalkavoide, vartalovoide, silmänympärysvoide, ryppyvoide, huulirasva, kynsinauhavoide. Eikö ennenkin ole selvitty ilman moisia erityisaineita? Miksi joka tarkoitukseen pitää olla oma aineensa?

Aluksi vaihdoin kemialliset aineet luonnonmukaisiin, mutta luonnonkosmetiikan ja ekopesuaineiden hinta lohkaisee melko suuren osan lompakon sisällöstä, eikä ainakaan shampoo ole vakuuttanut minua tehollaan. Muovijätettä tulee ekopesuaineistakin, jos asuu kaupungissa, jossa pulloja ei ole mahdollista täyttää uudestaan. Pestyäni muutaman kerran pyykit vahingossa ilman minkäänlaista pesuainetta olen heittänyt pyykin sekaan pesupähkinöitä vain tottumuksesta – pyykit kun tuntuvat peseytyvän ihan vaan vedelläkin.

Lattianpesuaine, ikkunanpesuaine, matonpesuaine.. Ei kai sellaisia oikeasti tarvita?

Ollessani vielä rastatukkainen pesin päätäni ties millä aineilla: mäntysuovalla, tavan shampoolla, ekoshampoolla, suihkugeelillä. En huomannut kovinkaan suurta eroa; puhdasta tuli. Nyt suoratukkaisena olen kokeillut myös ruokasoodaa ja etikkaa, joiden yhdistelmä toimii loistavasti, mutta jota ei suositella jatkuvaan käyttöön. Tavoitteenani onkin lopettaa pesuaineiden käyttö kokonaan, sillä olen kuullut hyviä kokemuksia siitä, kuinka pelkällä kuumalla vedellä saa hiuksensa pysymään puhtaina.

Lueskeltuani Paul Andrean kirjaa Ruokasoodan ihmeet (Willow Tree Press 2006) olen päättänyt kokeilla ruokasoodan käyttöä myös muuhun sellaiseen, johon tavallisesti käytetään erilaisia pesuaineita. Kuka tarvitsee Raidia, jos talon sisälle hiippailleet muurahaiset saa karkoitettua ruokasoodan avulla? Ruokasoodaa voi käyttää myös pintojen puhdistamiseen ja esimerkiksi mikroaaltouunin tai vaatekaapin raikastamiseen. En aio siis koskea siivouskaapissamme majailevaan mikronpuhdistusaineeseen enää koskaan.

Uskon, että on olemassa useita niin sanottuja vanhan kansan konsteja, joilla liasta, hajuista sun muusta voi selvitä käyttämättä nykyaikaisia kemikaaleja. Nykyaikaiset kemikaalit eivät oikeastaan edes ole nykyaikaisia, vaan erittäin out of fashion, sillä niiden aiheuttamat vaikutukset ympäristöön ja terveyteen ovat todistetusti haitallisia.

Tagit: , , , , ,

4 kommenttia

 1. Kiitos soodavinkeistä, täytyypä kokeilla! Olen myös kuullut tarinoita siitä, miten hiukset puhdistuvat pelkällä kuumalla vedellä kun vain pääsee shampookierteestä irti. Jos jollain on tästä kokemusta, niin kovasti kiinnostaisi, miten shampoon käytön lopettaminen käytännössä onnistuu ja joutuiko pitkään kulkemaan ”rasvapäänä”.

 2. Itse olen saanut vähennettyä purnukoiden määrää. Nyt on enää suihkusaippua, hiusgeeli ja joskus kasvoivoidetta tulee käytettyä, kun naama hilseilee suihkun jälkeen. Hiuksia en pese suihkusaippualla vaan pelkällä vedellä ja hyvin toimii. Eilen kun pesin pyykit ilman pesuainetta niin huomasin että, hyvin olivat puhdistuneet joten taidan pestä ilman pesuaineita enemmänkin.

 3. Elin reilun kuukauden pesten hiukset pelkällä vedellä ja välillä soodalla & etikalla, mutta nyt olen sortunut taas ekoshampoon käyttöön, kun en jaksa pestä hiuksia niin usein, harmi. Satu, rasvaisuus kesti minulla noin pari viikkoa, sitten alkoi helpottaa. MUtta kuumalla vedellä pitää tosiaan pestä vähintään joka toinen päivä.

  Julia, hienoa. :) Minullakin on vain vartalo- ja kasvovoide, ekoshampoo vartalolle ja hiuksille sekä hammastahna. Pesupähkinät toimii pyykinpesussa, mutta tosiaan ilmankin varmaan pärjää.

 4. Kokeilin pestä hiukset pelkällä vedellä mutta ne näytti rasvasilta ja tuntui jähmeiltä.
  Olen hylännyt kokonaan hoitoaineen käytön, käytän pelkästään ekoshampoota ja pulloa, jonka saa täytettyä uudelleen.

  En osta enää erikseen pesuaineita mm. lattiaan, ikkunaan, kaakeleihin, vaan käytän yhtä ja samaa pesuainetta kaikkiin. Pesujauheen määrää yritän hillitä ja pesen pyykit max.60 asteessa.

  En meikkaa arkisin. Ainoastaan juhliin ja meikit on ekokaupasta.

  Muita purnukoita ovat kasvovoide ja bodylotion. Ihoni kuivuu helposti. Suihkusaippuuaa en ole koskaan käyttänytkään.
  Ostan aina palasaippuaa. Jotkut sanoo että pumpattavat saippuat on hygieenisempiä, mutta se lienee kauppiaiden valhetta. Kaikki käpälöi nuppia likaisin käsin, jolloin siihen jää likaa. Palasaippuasta se huuhtoutuu pois.

  Tiskipesuainetta on pakko ostaa… lautaset on niin rasvasia. Laimennan ainetta toiseen pulloon.

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi