Kuvituskuva

Palmuöljy keittiössä – tarkastelussa margariinit ja perunalastut

Palmuöljyn voittokulku kasviöljyjen huipulle ei ole ollut yllätys. Vaivattomasti plantaasiviljeltävä, moninkertaisen sadon muihin kasviöljyihin verrattuna tuottava öljypalmu on halpa ja vaivaton vaihtoehto kovetetuille kasvirasvoille, uppopaistamiseen, levitteisiin, leivoksiin, kekseihin, eineksiin, jäätelöihin, suklaisiin – lista on pitkä ja moninainen.

Palmuöljyä löytyy lukemattomista elintarviketuotteista, joten tässä vertailussa on mukana ainoastaan suosituimmat margariinit sekä perunalastut. Molemmat ovat olleet myös yleisen huomion kohteena palmuöljyn osalta. Vertailussa yhtiöille lähetettiin kysely palmuöljyn käytöstä. Kyselyssä haluttiin tietää, käytetäänkö mainituissa tuotteissa palmuöljyä, mistä palmuöljy on peräisin, onko palmuöljy RSPO-sertifioitua ja onko yhtiöllä valikoimissaan tuotteita, jotka eivät sisällä palmuöljyä.

Margariineista ja kasvirasvalevitteistä kysely lähetettiin Unileverille (Mini Lätta ja Flora margariinit), Arla-Ingmanille (Ingmariini), Valiolle (KevytLevi ja Oivariini) sekä Raisiolle (Keiju, Benecol ja Makuisa). Perunalastuista mukana olivat Taffel (Chips Abp.), Estrella (Oy Kraft Foods Finland Ab) sekä Real Snacks (Real Snacks Oy).

Vaihtoehtoja löytyy, vegaanit paitsiossa

Raisiota lukuun ottamatta kaikki yhtiöt vastasivat mielellään kyselyyn ja olivat halukkaita antamaan tarvittaessa myös lisätietoja. Raisio käyttää margariineissaan kovettamattomia ja kovetettuja kasvirasvoja, joista suurin osa sisältää todennäköisimmin myös palmuöljyä. Palmuöljy on yleisimmin käytettyjä kasviöljyjä halpuutensa ja saatavuutensa, muiden kasviöljyjen korvaamiskelpoisuutensa ja korkean sulamispisteensä takia.

Palmuöljyttömiä tuotteita löytyi sekä margariineista että perunalastuista. Margariineista Arla-Ingman käyttää ainoastaan kotimaista rypsiöljyä Ingmariini-margariinissaan. Tuote sisältää kuitenkin kermaa, eikä näin sovellu vegaaneille. Perunalastuista Taffelin Kartanon perunalastut ja Sun Flower Oil Chips (Salted ja Barbeque) sisältävät ainoastaan auringonkukkaöljyä.

Sertifioitua palmuöljyä tarjolla, mutta ongelmat eivät ole kadonneet

Yhtiöistä Unilever on sitoutunut hankkimaan kaiken palmuöljynsä vuoteen 2015 mennessä vain RSPO-sertifioiduilta palmuöljyn tuottajilta. Valion rasvat ostetaan Cargill BV:ltä ja AarhusKarlshamnilta, jotka ovat molemmat RSPO:n jäseniä. Myös Taffel ja Real Snacks käyttävät tietojensa mukaan RSPO-sertifioitua palmuöljyä.

Yksikään vastanneista yhtiöistä ei pystynyt kertomaan tai halunnut kertoa tarkasti, mistä heidän palmuöljynsä on peräisin, vaikka tämä vaade sisältyy myös RSPO-sertifioituun palmuöljyyn.
Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) on kansainvälinen palmuöljyn tuottajien, myyjien, jatkoprosessoijien ja WWF:n perustama järjestö, joka kehittää kriteerejä ja sertifikaattia kestävälle palmuöljyn tuotannolle.

Kriteeristö ei ole vielä valmis, joten sertifioitua palmuöljyä ei ole markkinoilla. Yhtiöt ja brändit kuitenkin jo ratsastavat sertifikaatin nojalla, vaikka takeita sertifikaatin vaatimuksille ei ole. Yhtiöt tarvitsevat lisää painostusta, myös kuluttajilta, jotta aidosti kestävästi tuotettu palmuöljykin päätyisi aikanaan markkinoille.


Kyselyn kysymykset ja vastaukset

Kysymykset:

1. Käytetäänkö tuotteissanne palmuöljyä? Mitä tuotteen valmistuksessa käytetty kasviöljy pitää sisällään?

2. Mistä maasta, maakunnasta, kaupungista ja tilalta palmuöljynne on peräisin?
Mikäli ette tiedä, miltä yritykseltä ostatte palmuöljynne?

3. Käytättekö RSPO-sertifioitua palmuöljyä?

4. Onko teillä myynnissä palmuöljyvapaita vaihtoehtoja edellä mainituille tuotteille?

Margariinit:

Unilever (Flora ja Mini Lätta margariinit)

1. Käytämme kasvirasvana palmua ja kasviöljyinä; rypsiöljyä, pellavaöljyä ja/tai auringonkukkaöljyä tuotteesta riippuen.

2. Pääsääntöisesti käytämme Malesiasta ja Indonesiasta peräisin olevaa palmua.

3. Unilever on sitoutunut hankkimaan kaiken palmuöljynsä vuoteen 2015 mennessä vain sertifioiduilta palmuöljyn tuottajilta. Unilever on ollut uranuurtaja kestävän kehityksen palmuöljyn hankinnassa jo kymmenen vuoden ajan. Vuonna 2004 Unilever oli perustamassa RSPO:ta (Roundtable on Sustainable Palm Oil) yhdessä WWF:n sekä tuottajien kanssa. RSPO keskittyy parhaiden käytäntöjen ja kestävän kehityksen edistämiseen palmuöljyn tuotannossa sekä teollisuudenalalla.

Arla-Ingman (Ingmariini margariini)

1. Arla Ingmanin Ingmariinissa käytetään kotimaista rypsiöljyä, ei muita
kasvisrasvoja tai -öljyjä.

Valio (KevytLevi ja Oivariini margariinit)

1. Osassa Valion rasvaseoksia (eivät siis ole margariineja) käytetään pieniä määriä palmuöljyä, pääosa kasvirasvasta on rypsiöljyä.

2 ja 3. Palmuöljyn toimittaa Valiolle pääasiassa hollantilainen Cargill, joka on iso kasviöljyraaka-aineiden toimittaja. Cargill hankkii palmuöljyn Malesiasta. Cargill on RSPO:n jäsen. Myös toinen toimittajamme AAK on sitoutunut RSPO:n periaatteisiin.

4. Palmuöljy ei tällä hetkellä ole korvattavissa. Emme käytä kemiallisesti tai muuten kovetettuja kasvirasvoja, joten palmuöljyä tarvitaan levitteiden oikean rakenteen aikaansaamiseksi.

Perunalastut:

Taffel (Broadway, Delivio, Kartanon perunalastut, Ketchup, Grills, Tilli ja ruohosipuli, X-tra,
Sips, Chips ja Sunflower oil chips perunalastut)

Käytämme RSPO sertifioitua palmuöljyä. Palmuöljyn toimittajamme on
Aarhus-Karlshamn Ruotsissa, heidän palmuöljynsä tulee ensisijaisesti
Malesiasta.

Tuotteissamme käytetyt öljyt

Palmu ja – rapsiöljyä
Suolatut perunalastut, Broadway, Grills, Tilli & Ruohosipuli, Hearts,
Juustonaksut, Nacho Cheese Balls, Hot Rod, Snack Fries ja Raffel

Auringonkukkaöljy
Sunflower Salted ja Sunflower Barbeque
Kartanon lastut

Palmu ja – oliiviöljyä
Delivio Italian Herbs ja Delivio Seasalt &Pepper

Palmu ja- auringonkukkaöljyä
Broadway Less-Fat

Palmuöljyä
Fire Balls, Pähkinät ja Popcornit

Real Snacks (Original, Sour Cream & Onion, Barbeque ja Kaikilla mausteilla perunalastut)

1. Kyllä. Palmuöljy on luontaisessa muodossaan tämän hetken paras paistoöljy
paistoominaisuuksiltaan ja –kestoltaan. Palmuöljy on myös mailmalla
tunnustetuin sekä käytetyin syväpaistoöljy.

2. Palmuöljy saadaan raaka-öljynä Malaysiasta sekä Indonesiasta. Raaka-öljy
jalostetaan Keski-Euroopan jalostamoilla, jolloin saadaan lopullinen tuore,
puhdistettu ja jalostettu palmuöljy.

3. Toimittajamme on RSPO, HACCP, GMP+, Kosher, ISO 9001:2000 sertifioitu sekä
noudattaa laatimassaan ympäristöohjelmaassaan hyvin aktiivista roolia palmun
luonnonmukaisen ja ympäristöystävällisen käytön puolesta.

4. On aina mahdollista paistaa auringonkukkaöljyllä mutta tämän hinta vs
paistonkesto ei tällä hetkellä kilpaile samalla tasolla palmuöljyn kanssa.

Tagit: , , , , , , , , , , , , , , ,

1 kommentti

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi