Kuvituskuva

Päästetään irti turhasta

Kuulin tänään radiosta kiinnostavan ja monitulkintaisen puhepätkän. Joku siteerasi Luterilaisen maailmanliiton pääsihteeri Martin Jungea, joka oli kertonut jossain ulkomailla oppineensa ihmeellisen asian ihmisen ja apinan erosta. Ihminen osaa hellittää silloin, kun kiinni pitäminen on pahasta, apina taas ei.

Esimerkkinä aiheesta oli testi, jossa kookospähkinään oli porattu reikiä. Apina haistoi ihanan hedelmän tuoksun, laittoi kätensä pähkinän sisään ja kahmaisi kouraansa hedelmälihaa. Kun se yritti vetää kätensä pois, ei nyrkkiin puristettu käsi enää mahtunutkaan ulos. Ihminen ymmärtäisi tässä tilanteessa avata nyrkin ja vetää käden ulos, mutta apina jää jumiin pähkinään. Herkullisen kookoshedelmän houkutus on niin suuri, ettei käteen kahmaistusta herkusta luopuminen käy mielessäkään.

Junge oli tämän kuultuaan ymmärtänyt jotain paitsi apinoista, myös siitä, että meillä ihmisillä on oikeasti kyky ja mahdollisuus toimia ahneuden sijaan järjen äänestä käsin. Tällä hetkellä käytämme maapallon herkkuja, kaikkia väheneviä resursseja mielin määrin välittämättä siitä, mitä herkkujen ylettömästä ahmimisesta seuraa. Ajattelemme yhtä lyhytnäköisesti kuin apina, joka näkee vain hetken päästä seuraavan tyydytyksen, meidän taloussysteemimme tapauksessa ylöspäin nousevan käyrän ja rahavirrat. Nurkan takana häämöttävä herkku onnistuu sokaisemaan meidät niin, ettemme halua nähdä pidempiaikaisia seurauksia.

Aivan näin rankasti ei radiossa paasattu, mutta minua vertaus kosketti, varsinkin kun Yle on tällä viikolla uutisoinut uudesta ilmastonmuutokseen liittyvästä tutkimuksesta. Turhasta irti päästäminen tuntuu vaikealta, mutta se on askel kerrallaan mahdollista ja ehdottomasti vaivan arvoista. Kuinka voisimme rohkaista päättäjiäkin tälle linjalle, maapallon tulevaisuuden tähden?

Tagit: , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi