Kulutus.fi
Kuvituskuva

Ompele purkkapusseista penaali tai meikkipussi

Purkkapusseista, kankaanpalasta ja vetoketjusta syntyy ompelukoneella persoonallinen ja hauska pussukka, joka kestää myös roisketta.

Tarvitset:

  • tyhjiä purkkapuseja (ohjeessa käytetty 6kpl)
  • joustamatonta puuvillakangasta, jonka kuvioilla voit piristää pussin sisäpintaa (vinkki: vanhan kauluspaidan takakappale on hyvää materiaalia)
  • sopivan pituisen vetoketjun
  • teippiä tai vahvoja nuppineuloja.

Tee näin:

1. Leikkaa purkkapusseista niiden kovat sulkijakohdat pois. Leikkaa puuvillakankaasta reilun kokoinen suorakulmio, johon mahdut asettelemaan kaikki purkkapussisi rinnakkain.

purkkapussi5

2. Ompele purkkapussit kiinni kankaaseen hieman limittäin, niin että pussien reunat ovat noin 1 cm päällekkäin. Voit teipata tai käyttää vahvoja nuppineuloja pussien paikallaan pitämiseen. Ompele ensin vaakasuorat linjat ja sen jälkeen pystysuorat linjat.

Vinkki: Älä peruuta ommellessasi aloitus- tai lopetuskohdissa, vaan jätä langanpätkät pitkiksi. Näin vältyt purkkapussien turhalta rei’ittämiseltä. Lopussa voit päätellä pätkät sitomalla aina kaksi langanpäätä yhteen.

3. Nyt sinulla on purkkapussikangas, jonka toinen puoli on valitsemaasi kuviollista puuvillakangasta ja toinen purkkapussipintaa. Leikkaa ylimääräiset reunat kankaasta vetoketjun pituuden mukaan.

4. Ompele vetoketju. Aseta ketju nurin päin kankaan toiseen reunaan ja muista jättää noin 1 cm saumavara. Pidä ketju paikoillaan joko teipin tai vahvojen nuppineulojen avulla.

purkkapussi4

5. Käännä purkkapussipinta sisäänpäin ja ompele vetoketjun toinen puoli samalla tavalla kuin edellinen.

purkkapussi3

6. Aseta vetoketju keskelle ja ompele pussin päädyt umpeen. Muista jättää vetoketju auki, että pussin kääntäminen onnistuu myöhemmin.

purkkapussi2

7. Laita nyt sormesi pussin sisälle ja painele pussin kulmat auki. Ompele suoraommel jokaiseen kulmaan noin 2 cm päähän kulman kärjestä. Näin pussi saa sen laatikkomaisen muodon, eikä ole enää lituska.

8. Käännä pussi varovaisesti oikein päin.

Teksti ja kuvat: Säde Rinne

Juttu on julkaistu myös Nuorten Luonto -lehdessä.

Tagit:

1 kommentti

  1. Voiko tuon tehdä pelkistä purkka/karkkipusseista? Onko kangasta pakko laittaa?

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi