Kulutus.fi
Kuvituskuva

Näitä ruokia ei kannata heittää pois!

Hyvää Hävikkiviikkoa! Tällä viikolla (7.-13.9.2015) kiinnitetään huomiota ruokahävikkiin ja sen vähentämiseen. Viikon kunniaksi listasimme elintarvikkeita, jotka helposti tulee heitettyä pois, vaikka niitä voi aivan hyvin vielä hyödyntää.

 • Helppo tapa käyttää viikon varrella kertyneet aterianjämät on syödä niitä tortillan tai pizzan täytteinä.
 • Mustuneet banaanit ja muut nuupahtaneet hedelmät maistuvat hyvältä smoothieksi sekoitettuna. Ne voi myös pakastaa ja käyttää myöhemmin sorbetin tai smoothien tekoon.
 • Nauti leipäpussin pohjalle jääneet siemenet myslin seassa jugurtin kera.
 • Jos ostat öljyssä säilöttyjä kasviksia, kuten aurinkokuivattuja tomaatteja, valmista öljystä salaattikastiketta.
 • Säilykepapujen liemi toimii leivonnassa kananmunankorvikkeena, siitä syntyy jopa vegaanista marenkia! Googlaa reseptejä sanalla ”aquafaba”.
 • Perunamuussin ja puuron jämistä syntyy jauhojen ja kasvimaidon kera pannukakkuja. Ne sopivat myös leipätaikinan joukkoon.
 • Sosekeiton jämät voi käyttää kasvispihvien nesteenä.
 • Kun valmistat täytettyjä herkkusieniä, irrota sienten jalat ennen huuhtelua, laita jääkaappiin ja käytä seuraavan aterian valmistuksessa.
 • Marja- tai hedelmämehun valmistuksesta yli jääneen mäskin voi laittaa vaikkapa muffinsitaikinaan makua tuomaan.

Tuleeko mieleen lisää vinkkejä?

Tagit:

1 kommentti

 1. Mikäli valmistaa kotona juustoa (esim. piimä- tai juoksutejuustoa), niin hommasta syntyvä hera on mitä parhainta sämpylä- tai hiivaleipätaikinan lientä. Samoin salaattijuustokuutioiden purkkiin jäävä hera sopii leivänliemeen.

  Keitetyt perunat sopivat paitsi ihan paistinperunoiksi niin myöskin munakkaan täytteeksi kuutioituina.

  Muistan lapsuudesta perunapuuron, siihen sopii perunamuusin jämät pohjaksi.

  Viimeiset, ehkä vähän kuivahtaneetkin lihapullat virkistyvät, kun tekee perinteisen ruskean kastikkeen ja nakkaa lihapullat sinne. Lihapullakastike on usein lasten mieleen -ainakin itse pidin siitä lapsena ja äiti teki sitä usein juuri lihapullapäivää seuraavana päivänä.

  Kuivahtaneet leipäpalat sopivat lämpimiin voileipiin tai sitten ihan korppukovat leipäpalat voi hienontaa korppujauhoiksi.

  Mikäli jääkaappiin on jäänyt jotain niin pitkäksi aikaa, että sen käyttö ihmisravinnoksi jo arveluttaa, se usein on vielä kyllin tuoretta kissan ja koiran annokseen. Esim hapahkolta haiseva makkaraviipale tai hieman limainen lihaleikkele on noiden kotieläinten mielestä juuri parhaimmillaan. Siinä samalla säästää vähän valmisrehun hankinnasta, kun lemmikki syö ihan kotiruokaa.

  Näillä systeemeillä itse pärjäilen sekasyöjänä ainakin vähän hävikiltä välttyen. Kasvissyöjien säästövinkit voivat paljonkin poiketa omistani.
  Jostain syystä minua potuttaa eniten se hävikki, kun silloin tälloin löydän huushollistani homehtunutta leipää. Pitää siis tarkentaa tässä kohdassa toimintaani.

  Täysin ilman biojätteen syntymistä ei varmaankaan kotikeittiössä onnistu köksäilemään. Harvanpa olen kuullut popsivan kananmunia tai appelsiineja kuorineen tai juovan kahvia poroineen ja teetä pusseineen…. Perunoita voi syödä kuorineen oikein hyvin, siinä tulee sitä kuitua suoleen. Mutta varsinainen hävikki syntyy tietysti siitä, että ruoka-aineiden syötäviä osia päätyy roskiin tai kompostiin.
  Tähderuokien lisäksi hävikkiä voi estää vielä tarkentamalla ostoskäyttäytymistään, valmistamalla mahisten mukaan sopivankokoisia satseja kerrallaan (eli esim. yhden aterian määrä tai sitten selvästi kahden aterian määrä, jolloin puolet voi syödä sitten huomenna) ja joskus voi tähteet pakastaakin, mikäli sitten muistaa käyttää ne kohtuullisen ajan kuluessa joko tähderuokaan tai sellaisenaan.

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi