Kuvituskuva

Mitä uskaltaa suuhunsa laittaa?

Puhtaan ravinnon ystäville tuli ikäviä uutisia syyskuussa; EU salli muuntogeenistä soijaa sisältävien elintarvikkeiden ja rehun tuomisen alueelleen. Tämä tarkoittaa sitä, että kohta kaupan hyllyiltä löytyy geenimuunneltua soijaa sisältäviä tuotteita.

Jos tuote sisältää gm-soijaa, se on mainittava pakkauksessa. Hyvin monissa tuotteissa saattaa kuitenkin olla soijajäämiä alle 0,9 prosenttia, jolloin siitä ei tarvitse olla merkintää. On myös muistettava, että lihantuotannossa käytetään gm-soijaa rehuna, vaikka sitä ei pakkauksessa lukisi. Jos ei halua syödä tuotteita, joiden valmistuksessa on käytetty geeniteknologiaa, jää ainoaksi vaihtoehdoksi soijatuotteiden välttäminen ja muiden tuotteiden suhteen luomun suosiminen.

Vaikka soijaa tuodaan Eurooppaan lähinnä karjan rehuksi, on se merkittävä osa monien (kasvissyöjien) ruokavaliota. Omaan aamuhetkeeni on pitkään kuulunut tummapaahtoinen kahvi kevytsoijamaidolla. Nyt en enää nautikaan kahvista samalla tavalla. Gmo-päätöksen jälkeen olen alkanut karsastaa soijaa ja juoda aamuisin maté-teetä. Onneksi on vaihtoehtoja.

Olen pöyristynyt tästä päätöksestä. Järkyttävää on myös se, että mediassa asiaa on käsitelty mitättömän vähän. Eikö ketään kiinnosta, vai eikö suomalaisia haluta huolestuttaa? Pelätäänkö vastarintaa?

Kuluttajilla on suuri rooli siinä, mitä kaupan hyllyillä on. Kuluttajat voivat vaikuttaa ostopäätöksillään. Ei ole samantekevää, ostatko halpaa gmo-ruokaa vai hieman kalliimpaa luomua.

Maa- ja metsätalousministeriö on kuitenkin mitätöimässä myös luomutuotannon luonnonmukaisuutta. Ministeriön esitysluonnoksen mukaan Suomessa saisi myös viljellä geenimuunneltuja lajeja. Jos ehdotus menee läpi ja gmo-lajien viljely sallitaan, ei enää luomukaan ole luomua.

Geenimuunneltujen kasvien rinnakkaiselo luomuviljelmien kanssa on käytännössä mahdotonta. Finfood Luomun mukaan sekoittuminen on jo alkanut – Yhdysvalloissa ja Argentiinassa on nykyään hyvin vaikeaa löytää soijan siementä, jossa ei olisi mukana geenimuunneltua ainesta. Myös rapsin suhteen tilanne on sama.

On totta, että lähes kaikkia nykyään syömiämme kasviksia on jalostettu. Jalostaminen on kuitenkin tapahtunut risteyttämällä saman lajin eri ominaisuuksia. Nykyisen geeniteknologian avulla on mahdollista siirtää vaikkapa kalan kylmyydensietogeeni tomaattiin. Geenimuuntelulla saattaa myös olla terveysvaikutuksia, joista ei tiedetä tarpeeksi.

Jotkut Euroopan maat, kuten Puola, Sveitsi, Kreikka ja Italia ovat kieltäneet gmo-tuotteiden maahantuonnin ja viljelyn. Suomi voisi ottaa näistä maista esimerkkiä. Päätöstä odotellessa voi äänestää ostopäätöksillään ja vaikkapa allekirjoittamalla adressin.

Tagit: , , ,

4 kommenttia

  1. Voi ei, täsmälleen samalla tavalla nautittava aamukahvini kevytsoijamaidolla on uhattuna! Vaihtoehdoksi voisi tietenkin miettiä kauramaitoa (joka on pahaa) tai perusmölöä (jonka tuottaja ruokitaan ensin sillä gm-soijalla, joten eipä oikein vakuuta tuokaan vaihtoehto). Miusta ei kyllä ole aamukahvista luopujaksi, mutta jos herää äkäisenä kaffekupposelleen, pääsee ainakin rivakasti sängystä ylös. Vähän kaukaa haettua tämä optimismi, mutta kuitenkin…

  2. Oho, kiitos Suvi, en huomannut että laittamani linkki ei toiminut. Koitan korjata.

    HK, oletko kokeillut riisimaitoa? Minä en, koska välttelen riisiä muutenkin sen ilmastovaikutusten takia, mutta jos haluaa vältellä mieluummin gm-soijaa, se vois olla vaihtoehto. Totta on se, että kauramaito ei sovi kahviin! Muuten se on kyllä hyvää. Harmi, että Alpro ei enää tee luomusoijamaitoa, se olisi edes pikkuisen turvallisempi vaihtoehto. Olispa olemassa kevytsoijamaidolta maistuvaa kotimaista kauramaitoa.. :-)

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi