Kuvituskuva

Mitä ekoruokaa tänään syötäisiin?

Varmasti jokainen ekoasiota miettivä on joskus pysähtynyt kaupan ruokahyllylle pohtimaan: miten valitsen, jos haluan syödä ympäristöystävällisesti? Ei ole helppoa saada selville ruoan kaikkia ympäristövaikutuksia. Mitä sanovat Luonnonsuojelija-lehden tuoreet panelistit?

Kasvisruokaa vai sekaravintoa?

Vantaalainen Annika on törmännyt valintojen vaikeuteen: ”Monipuolisesti toteutettuna kasvisruoka tulee kaukaa. Soijan viljely syrjäyttää sademetsän. Kasvihuoneissa kasvatettu lähiruoka kuluttaa talvella paljon energiaa. Lihatuotteiden elinkaari kuluttaa tutkitusti enemmän energiaa kuin kasvisruoka, mutta toisaalta luomukasvintuotantoa ei voi toteuttaa ilman kotieläintuotannosta saatavaa lannoitusta.”

Monet kannattavat kasvisruokaa ekosyistä, mutta lampaita, vuohia ja kanoja kasvattava Ilona Eurajoelta kertoo syövänsä suhteellisen paljon lihaa. Vuohet ja lampaat entisöivät laiduntaessaan hakamaata ja eläimet popsivat myös lehdeksiä, havuja ja monenlaisia tähteitä.
”Pidän tämäntyyppistä lihantuotantoa suhteellisen kestävänä.”

Leo Helsingistä on vegaani. ”Lisäksi suosin aina luomua ja reilua kauppaa enkä harrasta lainkaan turhaa viihdesyömistä.”

Ekologinen on terveellistä

Useat panelistimme huomauttavatkin, että ruoan terveellisyys ja ekologisuus kulkevat käsi kädessä. Eeva Raisiosta katsoo, että ruoka-aineiden pitkät kuljetukset ja turhat käsittelyt vähentävät niiden ravintoarvoa. Hän aikoo suosia entistä enemmän ravinteikkaita luonnonkasveja. ”On suoranaista tuhlausta jättää käyttämästä pihassa rehottavat nokkoset ja vuohenputket. Lapsillekin maistuvat esimerkiksi nokkoskeitto ja vuohenputkenlehdillä kirjavoitetut letut”, Eeva kertoo.

Kaarinassa asuva Taina on innostunut tuoreravinnosta. Yhdestä ateriasta saa vähemmän kaloreita, mutta paljon enemmän ravinteita verrattuna tavalliseen ruokaan. ”Siten ei tule kovinkaan pian uutta ’tankkaustarvetta’ ? siis tarvetta kuluttaa ympäristöresursseja uudelleen.”

Juustolakko ei pitänyt

Osa lukijoistamme kaipaisi selkeitä merkintöjä pakkauksiin ruoan ympäristövaikutuksista. Porilaisen Päivin mielestä kuluttajan on mahdotonta arvioida tuotteiden hiili- ja vesijalanjälkiä itse. Siksi on tärkeää saada niistä tietoa.

Minna Helsingistä ei puolestaan jaksaisi tiirailla hiilijalanjälkimerkkejä kaupassa.
Mieluummin hän opettelee tiedostamaan ruoan ympäristövaikutusten suuret linjat.

Tietoisuus hiilidioksidipäästöistä sai Minnan kokeilemaan juustolakkoa. ”Se kesti kaksi viikkoa. Rakastan juustoa, enkä pysty kieltäytymään siitä. Toisen juustonystävän kanssa olemme suunnitelleet yhteistä juustotonta päivää kerran viikossa ? tyvestä puuhun noustaan.”

Liha maistuu suomalaisille

Syödäkseen ekologisesti suomalaisten täytyisi vähentää lihan ja maitotuotteiden kulutusta sekä minimoida pois heitettävän ruoan määrä. Sen sijaan pakkausten ja kuljetusten osuus ruoan ympäristökuormassa ei ole merkittävä. Tällaisiin johtopäätöksiin päädyttiin MTT:n Foodchain -tutkimushankkeessa, jossa tarkasteltiin koko elinkaaren kattavia ruoan ympäristövaikutuksia.

Suomalaisten lihankulutus on noussut viidessäkymmenessä vuodessa yli 30 kiloa henkeä kohden. Nyt suomalainen syö lähes 77 kiloa lihaa vuodessa.

Vertailun vuoksi: köyhässä Bangladeshissa yksi ihminen syö lihaa keskimäärin 3 kiloa vuodessa, mutta Tanskassa lihaa kuluu hurjat 146 kiloa!

Säästä ympäristöä ja rahaa

Hollantilainen tutkija Elke Stehfest kollegoineen on laskenut, että ilmastonmuutoksen torjuminen maksaisi 20 000 miljardia dollaria vähemmän vuoteen 2050 mennessä, jos ihmisten keskimääräinen lihankulutus tippuisi 20 kilon vuositasolle. Laskelmissa on otettu huomioon lihantuotannon päästöt ja vapautuneen laidunmaan metsittyminen, kertoo New Scientist -lehti.

Ilmastonmuutoskeskustelu ei vielä näytä vähentäneen suomalaisten lihankulutusta. Ylen haastattelema Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimuspäällikkö Johanna Mäkelä kertoo kuitenkin, että kiinnostus kasvisruokaa kohtaan on kasvanut ja erilaiset valikoivat ruokavaliot ovat yhä yleisempiä.

Artikkeli on julkaistu aiemmin Luonnonsuojelijassa (1/2010)

Tagit:

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi