Kulutus.fi
Kuvituskuva

Vihreä Ljubljana on turistin unelma – toivottavasti myös paikallisten

Terveisiä Ljubljanasta, Euroopan vihreästä pääkaupungista! Euroopan komission myöntämä European Green Capital -nimitys annettiin ensimmäisen kerran Tukholmalle vuonna 2010. Hakemusissa kiinnitetään huomiota muun muassa kaupungin ilmanlaatuun, energiatehokkuuteen, paikallisliikenteeseen, jätehuoltoon ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen sekä siihen sopeutumiseen.

Vietän tämän kevätlukukauden Sloveniassa, ja nyt kuukauden jälkeen olen varma että valitsin itselleni oikean kaupungin. Saapuessani Ljubljanaan mietin joudunko joustamaan omista elintavoistani. Saakohan kaupasta vegaanisia elintarvikkeita tai ravintolasta kasvisruokaa? Huoleni osoittautui turhaksi heti ensimmäisenä päivänä. Vegaanisia tuotteita löytyy pienistäkin kaupoista kohtuulliseen hintaan. Myös luomutuotteita on hyvin saatavilla. Menekki ei tosin taida olla kovin hyvä, sillä usein luomuhedelmät lojuvat alennuslaarissa, mutta sehän on vain hyvä minulle. Paikallisten tuottajien hedelmiä ja vihanneksia saa torilta päivittäin, ja keskiviikkoisin järjestetään erillinen luomutori.

Viimeisten 10–15 vuoden aikana Ljubljanassa on tehty päättäväisesti töitä vihreämmän kaupungin eteen. Aiemmin autojen valtaama keskusta on nyt jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden valtakunta. Busseilla liikkuminen on halpaa ja helppoa. Jätteiden lajittelupisteitä on joka puolella, mutta en ole vielä täysin vakuuttunut lajittelun toimivuudesta. Omassa kotitalossani biojätteet menevät muovipussiin, ja lajittelu näyttää muutenkin olevan aika suurpiirteistä.

Hiljattain Sloveniaan saapuneen maahanmuuttajan innolla olen ottanut selvää uuden kotikaupunkini tarjoamista mahdollisuuksista. Green Capital -palkinto on varmasti hyvä piristys turismin kannalta. Matkailijoille onkin tarjolla kiitettävästi tietoa, jos vain haluaa ottaa selvää. Turisteja aktivoidaan paitsi hashtageillä ja keräiltävillä leimoilla, myös ekovinkeillä ja kaupunginmuseon mielenkiintoisella näyttelyllä. Mutta matkailijat ovat täällä vain hetken aikaa nauttimassa palkinnon eteen tehdystä työstä.

Vierailulla kasvitieteellisessä puutarhassa esittelin Green Ljubljana -opastani tiskin takana istuneelle naiselle, joka pyöritteli päätään tietämättömänä. Toivonkin että nimenomaan paikalliset asukkaat hyötyisivät kotikaupunkinsa kehityksestä. Seuraavaksi haluaisin tietää, millainen merkitys palkinnolla on tavallisille ljubljanalaisille, jotka jatkavat arkeaan täällä vielä senkin jälkeen kun itse palaan takaisin Suomeen.

Tagit:

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi