Kuvituskuva

Lurjuksen paasto

Pian alkaa perinteinen paaston aika, kaikkiaan 40 päivää laskiaispullista pääsiäiseen. Paastoamisesta on tullut uudelleen jonkinlainen trendi. Moni paastoaa makeisista, toinen kahvista, kolmas kenties televisiosta. Perinteisin paasto lihasta on toisen trendin, ekologisuuden valossa kerrassaan mainio harraste.

Varmin merkki trendikkyydestä on, että ilmiö herättää myös vastustusta. Miksi minun pitäisi paastota mistään, varsinkaan ekologisin perustein? Paastohan on oiva kiteytys siitä, mitä viherhörhöt jatkuvasti vaativat: pidättäytymistä, vähentämistä, kärvistelyä, kituuttamista. Älä osta, älä kuluta, älä enää syökään.

Niin, miksi paastota? Onko kurjistelusta jotain hyötyä?

Paastossa irrottaudutaan hetkeksi jostain, johon on totuttu. Tottuminen, niin kiltiltä kuin se kuulostaakin, voi olla tuhoava voima. ”Ihminen tottuu kaikkeen, mokomakin lurjus”, manasi Dostojevski.

Tottuminen, tai hienommin totuttautuminen, on vanha tuttu psykologiasta. Totuttautumisen vuoksi jokin saavutettu etu tai onni ei kohta tunnukaan miltään. Lottovoittajat eivät ole pidemmän päälle sen onnellisempia kuin muut, eivät myöskään hyvinvointivaltion asukkaat, jos muilla menee suunnilleen yhtä hyvin. ¹ Ihminen on ämpäri, jonka kylkeen joku on mennyt puhkomaan reiän: vaikka kuinka vettä kaataisi, ennen pitkää onnellisuus laskee tutulle tasolleen.

Noheva lukija aavistaa, että jokin oljenkorsi on lurjuksillekin tarjolla. Kaikeksi onneksi ainakin yksi vastamyrkky tottumisen vääjäämättömyydelle tuntuu tosiaan löytyvän. Psykologian professori Markku Ojasen mukaan kiitollisuus estää ihmistä tottumasta hyviin asioihin, arkisiin tai suurempiin. Kiitollisuus myös lisää toiveikkuutta, empatiaa ja toisten auttamista. Se on vastavoima masentuneisuudelle ja materialismille. ²

Paasto on pieni konkreettinen ele tottumisen voimaa vastaan, kiitollisuuden suuntaan. Kitsailu jostakin opettaa vähintäänkin olemaan kiitollinen nuukailun kohteesta. Useimmiten se myös avaa mahdollisuuden oppia arvostamaan muita asioita, jotka tavallisesti jäävät paaston kohteen varjoon.

Tänä vuonna tämä lurjus koettaa paastota kiitollisuutta. Ihan itseni vuoksi.


¹Hirvonen & Mangeloja, 2006. Miksi kolmas hampurilainen ei tee onnelliseksi? ATENA, Jyväskylä.

²Markku Ojanen: Hyvinvoinnin käsikirja. Kirjapaja, Helsinki, 2009.

www.ekopaasto.fi

Tagit: , ,

2 kommenttia

  1. Tosi hyvä juttu, varsinkin tuo kiitollisuus. Jää vaivaamaan: paastota kiitollisuutta. Tarkoitatko, että paastotessasi pohdit kiitollisuutta? Et varmaan paastoa kiitollisuudesta!!!

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi