Kuvituskuva

Luokkaretkellä kulutusyhteiskunnassa

Luin vihdoin Kaarina Järvisen ja Laura Kolben kirjan Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa. Siinä kuvataan kirjoittajien oman sukupolven kokemuksia yhteiskuntaluokasta. Luokkaretkellä tarkoitetaan ihmisten liikkumista työväenluokasta keskiluokkaan tai toisinpäin. Teos herätti ajatuksia, sillä olen itsekin luokkaretkeilijä: vanhempani ovat käyneet vain kansakoulun, mutta itse olen hankkinut korkeakoulututkinnon.

Ryhdyin pohtimaan, miten taustani vaikuttaa kulutustottumuksiini ja identiteettiini kuluttajana. Päädyin kahtalaisiin ajatuksiin.

Toisaalta haluan tehdä eroa lapsuudenkotini elämäntyyliin myös kuluttajana. Voisin väittää, että satsaan kulttuurin kuluttamiseen tavaroiden sijaan. Valitettavasti luokkaretkeni taitaa näkyä myös siinä, että haluan osoittaa tuntevani keskiluokan materiaaliset tunnusmerkit. Haluan tehdä pesäeroa ”sieltä ostetaan mistä halvemmalla saadaan” -kuluttamiseen. Astioiden pitää olla laadukkaita ja samaa sarjaa ja kirjahyllyssä pitää olla paljon kirjoja.

Epäilemättä myös tyynnyttelen joskus omaatuntoani sillä, että ostokseni olivat eettisiä ja ekologisia, vaikka olisin selvinnyt kokonaan ilmankin.

Toisaalta jotain on jäänyt matkaan lapsuudenkodistakin. Samaistuin Kaarina Järvisen kertomukseen ulkona syömisestä. Järvinen kertoo hämmentyvänsä joidenkin ystäviensä tavasta vain näykkiä annostaan ravintolassa. Hän vie loput ruuat dogibägissä kotiin, jos ei jaksa syödä kaikkea. Itsekin tunnen kauhean huonoa omaatuntoa, jos otan vahingossa liikaa ruokaa enkä voi viedä tähteitä mukanani.

Tiedostan varmasti kuluttamiseni ympäristö- ja muita vaikutuksia paremmin kuin vanhempani. Arvelen, että oma ympäristöjalanjälkeni on kuitenkin suurempi. Keskiluokkaisuuden haltuunottaminen vaatii usein kuluttamista. Pitää matkustella, sisustaa tiettyyn tyyliin ja huolehtia ulkonäöstään. Ehkä näitä vaatimuksia vastaan on helpompi kapinoida, jos ponnistaa jo valmiiksi keskiluokan piiristä.

Tagit: , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi