Kuvituskuva

Lomailua ilman matkustamista

Pääsiäisen ajan päätimme viettää viikonlopun kotona lomaillen. Käytännössä tämä tarkoitti relailua ilman matkustelua tavoitteena oppia viettämään aikaa myös kotona pistämällä nettiyhteys kiinni.

Vaikka lomamatkojen osuus ei suomalaisten luonnonvarojen kulutuksesta olekaan ihan yhtä suuri kuin esimerkiksi asumisen, arkiliikkumisen ja ruuan, on kyse ympäristön kannalta kuitenkin merkittävästä asiasta.

Lomailun suurin ympäristövaikutus syntyy usein matkoista itse kohteeseen, varsinkin jos paikan päälle kuljettaa itsensä lentokoneella, laivalla tai yksityisautolla sekä varsinaisesta majoituksesta ja käytetyistä palveluista.

Lomailussa kyse on matkustamisen sijaan työn ja normaalin arjen vastapainosta ja vaihtelusta. Ihminen tarvitsee lomaa irroittautuakseen päivittäisista rutiineista ja tehtävistä, palautuakseen ja saadakseen uusia elämyksiä tai virikkeitä. Lomailu ei edellytä matkustelua kaukomaille tai välttämättä edes menemistä kovin pitkälle kodin ulkopuolelle.

Lomamainos

Tässä vinkit kotona lomailuun:

– Sulje internet-yhteys ja irroita puhelimen akku.
– Keskustele syvällisiä kumppanisi tai ystäväsi kanssa.
– Käy läpi vuodelle asetettuja tavoitteita ja pohdi tärkeimpiä päämääriäsi elämälle.
– Lue kirjoja ja lehtiä.
– Kuuntelee inspiroivaa musiikkia.
– Valmista hyvää ja terveellistä ruokaa.
– Liiku paljon: käy kävelemässä, juoksemasa tai pyöräilemässä sekä tee lihaskuntoharjoitteita ja venyttele.
– Unohda vaatekaapin tai kirjahyllyn järjestely sekä pölypallot sängyn alla.

Lomailu siis onnistuu myös kotona ilman matkustamista. Itse asiassa kotona oleminen oli itselleni juuri sitä tervetullutta vastapainoa ja vaihtelua arjen keskelle, jota muuten tulee harrastettua liian vähän. Kaiken lisäksi kotona lomailu on halpaa, ekologista ja terveellistä!

Tagit: ,

6 kommenttia

 1. Muuten allekirjoitan artikkelin täysin, paitsi että mielestäni vaatekaapin ja kirjahyllyn järjestely ovat mitä rentouttavinta lomatekemistä :) Pääsiäinen toi jälleen järjestyksen kotiin.

 2. Hei Nelli

  Juu. Hyvä huomio! Nämä ovat tietysti henkilökohtaisia mieltymyksiä. Se mikä toimii yhdellä ei välttämättä toimi toisella :) Yleensä lomassa on kyse kuitenkin vastapainosta arjelle. Kannattaa siis tehdä jotain erityistä arkisen puuhastelun sijaan.

  Antoisia kevätlomia kaikille!

  Parhain terkuin
  -Leo

 3. Hyvä, että on tällainen sivusto, törmäsin ensimmäisen kerran.. Pakko heti kommentoida sen verran, että niin hyviä kuin ylläolevat vinkit ovatkin, se ei poista sitä, ettei mikään kotiloma korvaa matkustamista ulkomailla, vieraisiin kulttuureihin tutustumista. Lomailu ei tietenkään välttämättä vaadi matkailua, mutta en minä matkalle lähdekään lomaillakseni, vaan nähdäkseni uusia asioita. (Ilmasto ei tietenkään sitä anna anteeksi yhtään sen helpommin.)

 4. ihminen pystyy hyvin lomailemaan ilman suuria ja saastuttavia lentomatkoja menee vaikka bussilla tai kimppa kyydillä rannalle tai kesämökille

 5. Joskus ja jossain määrin kiva olla lomalla kotonakin. Mutta rehellisyyden nimissä (ja varmaan osin juurikin siksi, kun vietän niin vähän ajastani täällä kotona)kotona aina tekemättömät työt kaatuvat päälle, ja jonnekin pois (vaikka vanhempien nurkkiin tai mökille) lähtemällä saa tästä asiasta vapauden hetkessä.

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi