Kuvituskuva

Lavasta joulu kotiisi!

Luonto-Liitto on julistanut alkaneen kuukauden Krääsättömäksi joulukuuksi. Voisiko aidon joulufiiliksen saavuttaa ilman oheistavaraa?

Olen jo hakenut laatikon ullakolta ja nyt odotan sopivaa hetkeä: kiireetöntä iltaa, jolloin voin rauhassa fiilistellen koristella kodin joulukuntoon. Ikkunoiden värikkäät kesäverhot vaihtuvat tummiin talviverhoihin ja kynttilät valtaavat hyllyt ja ikkunalaudat. Pystytän muovikuusen ja ripustan koristeet.

KRÄÄSÄÄ! huutaisi joku tässä vaiheessa. Jokaisella on omanlaisensa käsitys siitä, mikä osa markkinoilla olevasta jouluroippeesta on kaunista ja juhlan tunnun kannalta ehdottoman tarpeellista ja mikä taas pöyristyttävän turhaa krääsää. Kyse taitaa olla makukysymyksestä: esineet, joita itse pidän mauttomina ovat ilman muuta mielestäni krääsää. Tyylikkäät, muistorikkaat tai muuten vain minulle mieluisat joulukoristeet taas ansaitsevat paikkansa ikkunalaudalla.

Eräs nimenomaan krääsästä tunnettu myymäläketju on mainostanut nyt joulun alla sloganilla ”Joulu syntyy tekemällä”. Joulufiilis on siitä petollinen asia, että vaikka sitä niin kovasti kaipaa, sitä on vaikea pinnistää esiin väkisin. Siihen tarvitaan lavastusta, krääsää, joka muistuttaa aiempien vuosien jouluista ja totuttaa mieltä siihen, että juhla on taas lähellä.

Ongelma ei olekaan siinä, että kaivamme joulun lähestyessä koristelaatikon ullakolta, vaan siinä, että monelle meistä eivät riitä ne iänikuiset joulupallot, jotka ovat rippuneet kuusessa jo vuodesta 75. Joulukrääsällä on hyvät markkinat, kun ihmiset yrittävät ostaa kadonnutta joulufiilistä kaupasta kauden trendiväreissä. Yksi erityisen pätevä krääsän tunnusmerkki on lyhyt käyttöikä: esine joko menee nopeasti pois muodista tai hajoaa käsiin.

Kuten teatterissa, myös kodin joululavastuksessa voi saada aikaan ehkä tavaraakin vaikuttavamman efektin mm. valoilla (lamput pois ja kynttilä palamaan), tuoksuilla (jouluiset leivonnaiset uuniin) ja äänillä. Tuoko sinulle joulurauhan tuttu cd-levy, enkelikellon kilinä vai kaikesta hälystä riisuttu hiljaisuus?

Aina vain uusien joululavasteiden rahtaamisella kaukomaista meille on välillinen vaikutus myös siihen, saammeko vielä tulevaisuudessakin nauttia joulukoristeista komeimmasta, kiiltävästä hangesta.

Liity Krääsättömän joulukuun viettoon Facebookissa ja seuraa krääsätöntä sarjisjoulukalenteria!

Tagit:

1 kommentti

  1. Kiitos Nelli hyvistä ajatuksista – taas kerran! Olin lähdössä viikonlopuksi vaeltamaan, mutta flunssan kourissa sitä ei parane tehdä. Ehdin jo synkistellä retkeilyn jättämää aukkoa, mutta nytpä taitaa olla se oikea hetki rauhoittua ja kaivaa se ihana joululaatikko vaatekaapin ylähyllyltä ja laittaa kotia joulu, tai oikeastaan, talvikuntoon.

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi