Kuvituskuva

Lähiruokaa ja yhteisöllisyyttä

Ympäristöasioiden opiskelun ja niiden ajattelun sijaan olen nyt kesän kynnyksellä siirtynyt kirjaimellisesti hyvin maanläheiseen käytännön ekoiluun. Olen pitkään haaveillut yhteisöllisestä pienviljelystä, ja tänä vuonna projekti on onnistuneesti lähtenyt käyntiin.

Vuokrasimme kaveriporukalla kaupungilta yhteensä neljä aaria maata, jonka jaoimme keskenämme. Talkoohenkisesti olemme kääntäneet ja kitkeneet vuorollaan kunkin palstaa. Maan kääntäminen, rikkaruohojen kitkeminen ja penkkien muotoilu on paitsi hauskaa yhdessäoloa, myös hyötyliikuntaa. Aika juoksee nopeaan, kun kasvimaata laittaa kuntoon porukalla. Vaikka asuin aiemmin kommuunissa, jossa kasvimaa oli omalla takapihalla, ei hommia tullut tehtyä yhtä usein, perinpohjaisesti tai innolla. Porkkanatkin jäivät harventamatta, kun muut kesämenot menivät kasvimaan edelle yhdellä jos toisellakin. Nyt jokainen tahtoo saada edes jonkin verran satoa. Tavoitteita luovat naapuripalstojen kauniit kukkapenkit ja hyvin hoidetut perunamaat.

Olen aina ollut hieman perfektionisti ja kaikkimulleheti-tyyppi. Sadan neliön heinikon kääntäminen kauniiksi, hyväksi kasvimaaksi onkin haaste, jossa koetellaan sekä kärsivällisyyttä että voimia. Ajatus omista vihanneksista on kuitenkin sen verran ihana, että haluan saada maan valmiiksi ja taimet kasvamaan. Ehkä tässä on hyvä tilaisuus henkiselle kasvullekin.

Mikä voisi olla puhtaampaa ja lähellä tuotetumpaa ruokaa kuin itse kasvatettu? En tähtää omavaraisuuteen, mutta toivon toki , että saisin kesäkurpitsat ja sipulit omasta kasvimaasta sen sijaan, että joutuisin ostamaan niitä kaupasta. Kasvimaan pitäminen sopii täydellisesti kulutuskarkurille.

Viljelypalstoilla yhteisöllisyys kukoistaa muutenkin kuin vain oman kaveriporukan välillä. Ihmiset juttelevat toisilleen spontaanisti, ja lahjoittipa palstanaapuri meille pari juurakollista monivuotisia kukkiakin. Sadonkorjuujuhlia odotellessa vietän mielelläni työpäivän jälkeen aikaa kasvimaalla multaa kaivellen.

Oman kasvimaan perustaminen ei ole vieläkään myöhäistä. Vinkkejä löytyy esimerkiksi osoitteesta www.partsiltapoytaan.net

Tagit: , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi